ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Σύρος απεσταλμένος στην Τουρκία

Πέμπτη 16 Ιούνη 2011

Συνεχίζεται το ρεύμα προσφύγων προς την Τουρκία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΓΕΝΕΥΗ._

«Να επιστρέψουν στα σπίτια τους» κάλεσαν όλους όσοι έφυγαν από την πόλη Τζισρ αλ Σουγκούρ οι συριακές αρχές, την οποία χαρακτήρισαν πλέον «ασφαλή». Από την πόλη εκτιμάται ότι έχουν αποχωρήσει σχεδόν όλοι οι κάτοικοι, εκ των οποίων τουλάχιστον 8.000 έχουν, επισήμως, περάσει τα σύνορα και έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία. Εκπρόσωπος του συριακού στρατού διευκρίνισε ότι στην πόλη έχουν αποκατασταθεί ο ηλεκτρισμός, το νερό και οι επικοινωνίες, κάτι που επιβεβαίωσε τις καταγγελίες ότι κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κόβονται, όντως, η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες.

Ενώ στην πρωτεύουσα Δαμασκό, υποστηρικτές του καθεστώτος Ασαντ πραγματοποιούσαν τη δική τους διαδήλωση, συριακά στρατεύματα συνέχιζαν να συγκεντρώνονται γύρω από την πόλη Μααράτ αλ Νουμάν, αλλά και στα ανατολικά στην πόλη Ντέιρ αλ Ζουρ. Ολοκληρώνοντας τις επιχειρήσεις στο Τζισρ αλ Σουγκούρ, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε στην πόλη και δεύτερο ομαδικό τάφο με σορούς από τα 120 μέλη που ισχυρίζεται ότι σκοτώθηκαν από «ενόπλους εγκληματίες διαφόρων συμμοριών».

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, δημοσιοποιούσε την πρώτη έκθεσή της για τις εξελίξεις στη Συρία. Στην έκθεση κατηγορούνται για «αλλεπάλληλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις «επειδή χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά και υπέρμετρη βία κατά άοπλων διαδηλωτών». Επί της ουσίας, η έκθεση στηρίζεται σε στοιχεία που έχει συλλέξει η Υπατη Αρμοστεία από Σύρους που βγήκαν από τη χώρα και από αντικαθεστωτικές οργανώσεις, στοιχεία που δεν μπορούν να διασταυρωθούν.

Το καθεστώς Ασαντ επέκρινε την έκθεση, υποστηρίζοντας ότι «με τέτοιου είδους εκτιμήσεις ενισχύεται η δράση των εγκληματικών συμμοριών που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της Συρίας». Παράλληλα, η Δαμασκός στέλνει στην Αγκυρα απεσταλμένο, τον Χασάν Τουρκμάνι, χωρίς να είναι σαφές τι ακριβώς θα συζητήσει με τον Αχμάντ Νταβούτογλου, τον οποίο αναμενόταν να συναντήσει είτε χθες αργά το βράδυ είτε σήμερα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν επανήλθε, χθες, στο ζήτημα της Συρίας τονίζοντας ότι συνομίλησε με τον Σύρο Πρόεδρο και του πρότεινε «να θέσει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων σύντομα».