ΧΑΝΙΑ
«... να ξέρετε, δε θα το βάλουμε κάτω κ. πρωθυπουργέ»

Ανοιχτή επιστολή μαζικών φορέων του νομού Χανίων προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ενόψει της επίσκεψής του - σε λίγες μέρες στην Κρήτη

Τετάρτη 24 Γενάρη 2001

Από πρόσφατη κινητοποίηση των αντιΝΑΤΟικών δυνάμεων ενάντια στη λειτουργία της βάσης της Σούδας
Ξεσηκώθηκαν οι μαζικοί φορείς στα Χανιά, μόλις έγινε γνωστό ότι κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό πρόκειται να περιοδεύσει στην Κρήτη και να διαφημίσει τα... αγαθά που προέκυψαν από την πολιτική που εφαρμόζει. Ετσι, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, η Συντονιστική Επιτροπή Συνδικάτων και Συνδικαλιστών, η ΕΛΜΕ Χανίων, η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, η Πανσπουδαστική ΤΕΙ Χανίων, η ΠΕΑΕΑ Χανίων και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη δημοσιοποίησαν την παρακάτω ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη:

«Κε Πρωθυπουργέ,

Μάθαμε ότι σε λίγες μέρες θα επισκεφτείτε τη Δυτική Κρήτη. Καλώς να ορίσετε. Στα Χανιά έχετε να έρθετε από το 1996. Είναι ευκαιρία να δείτε με τα μάτια σας τα αποτελέσματα της πολιτικής σας.

Εμείς που υπογράφουμε αυτή την επιστολή δε θα έρθουμε να σας δώσουμε κανένα υπόμνημα με τα προβλήματά μας. Είμαστε σίγουροι ότι τα γνωρίζετε. Αν σας έχει διαφύγει κανένα αναζητήστε το, στα υπομνήματα που έχετε πάρει μέχρι τώρα και βρίσκονται στα καλάθια απορριμμάτων του γραφείου σας ή σε κανένα συρτάρι των υπουργών σας.

Αποφασίσαμε να σας κάνουμε υποδοχή ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ και να σας πούμε δημόσια ότι η πολιτική σας οδηγεί τον τόπο από το κακό στο χειρότερο.

Η ψυχραιμία και υπομονή που μας υποδεικνύατε τέλειωσε και στη θέση τους μπήκε η οργή και αγανάκτηση.

Τώρα μάθαμε όλοι, τι σημαίνουν οι αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, το να προσαρμοστούμε στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, που μας λέγατε. Ηδη ζούμε τα αποτελέσματά τους.

Οι άνεργοι έφτασαν στην Κρήτη 8,5% (διπλασιάστηκαν τα τελευταία 6 χρόνια) και όλο και πιο πολλοί εργαζόμενοι δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα. Οι περισσότεροι έμαθαν στην πράξη τι σημαίνει ο, προσφιλής σας, όρος "απασχολήσιμος". Το κατάλαβαν όταν τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους για πλήρη απασχόληση, ικανοποιητικούς μισθούς και συντάξεις, σταθερό ωράριο και εσείς ψηφίσατε νόμο για να ξεθεμελιώσετε ό,τι έμεινε ακόμα όρθιο από αυτά, και ακολουθούν η υγεία και κοινωνική ασφάλιση, το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας.

Οι τιμές των βασικών μας αγροτικών προϊόντων (λάδι - πορτοκάλια) έπιασαν τα κατώτερα όρια, παρ' όλα τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε και τις διαβεβαιώσεις σας ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα τώρα, που θα μπούμε στην ΟΝΕ, στη ζώνη του ευρώ. Τα χωριά μας ερημώνουν, το κόστος παραγωγής δεν καλύπτεται, η διάθεση και εμπορία της παραγωγής δε γίνεται, οι συνεταιρισμοί δουλεύουν για τους εμπόρους και εσείς επιμένετε ότι με την πολιτική σας αυξήθηκε το εισόδημα των αγροτών, που γίνονται τώρα πραγματικοί επιχειρηματίες. Να κάνετε μια βόλτα στα χωριά των Χανίων και να ρωτήσετε τους ίδιους τους αγρότες να σας πούνε, πόσο και πώς αυξήθηκε το εισόδημά τους. Να σας πούνε για τις επιδοτήσεις, για τους δρόμους, για τα φράγματα και τις λιμνοδεξαμενές. Για το ρόλο των καποδιστριακών Δήμων, που τους κάνατε εργαλεία για να αποκεντρώσετε τη φορομπηχτική σας πολιτική. Για τα αυξημένα τιμολόγια για το νερό, το ρεύμα, τα σκουπίδια...

Ρωτήστε τους επαγγελματίες της πόλης, πώς πάνε οι δουλιές, να δείτε τι θα σας απαντήσουν. Πόσο ευτυχισμένοι θα δηλώσουν με την τράπεζα που «τους περιμένει στη γωνία». Με τον εκσυγχρονισμό που πετύχατε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα επιτόκια. Τον υγιή ανταγωνισμό που εξασφαλίσατε ανάμεσα σ' αυτούς και τα πολυκαταστήματα, τις πολυεθνικές; Με τις αναγκαστικές εκπτώσεις που τους επιβάλατε να ξεκινήσουν πρόωρα από το Γενάρη;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

θα γνωρίζετε τι γίνεται στο χώρο της εκπαίδευσης και πόσο αποδεκτά έγιναν τα μέτρα σας για τα ΠΣΕ στο Πολυτεχνείο Κρήτης που ξεσήκωσαν θύελλα και καταργήθηκαν. Για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, για τα ακατάλληλα κτίρια, τις ελλείψεις αιθουσών, για τα ταβάνια από τα σχολικά κτίρια που πέφτουν στα κεφάλια των παιδιών μας. Θα ακούσατε ότι εδώ στα Χανιά όσοι μαθητές παρέμειναν στα Λύκεια, μετά την κατακρεούργηση που έγινε με την εκπαιδευτική σας μεταρρύθμιση, μόλις προχτές άνοιξαν τα σχολεία τους, από τις γενικευμένες καταλήψεις. Βέβαια στείλατε εισαγγελείς και τις ειδικές δυνάμεις για να τους συνετίσουν με τη βία, αλλά μάταιος κόπος. Αυτοί επιμένουν να διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόρφωση. Να σταματήσει η ζωή τους «να είναι λάστιχο» ανάμεσα σε σχολείο - σπίτι - φροντιστήριο για να εξασφαλίσουν μόνο τις γνώσεις που οδηγούν στην ελεύθερη πρόσβαση στον τίτλο «άνεργος με πτυχίο» και στην εργασιακή περιπλάνηση, της δουλιάς του ποδαριού, που εξασφαλίζει η πολιτική σας.

Στείλατε τους προπομπούς σας, υφυπουργούς, να καταπραϋνουν τον πόνο των ανθρώπων που καταστράφηκαν για μια ακόμα φορά από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Ψιθύρισαν ότι ο ερχομός σας θα βάλει τέρμα στο πρόβλημα. Ποιος όμως να σας πιστέψει, αφού οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν τα ίδια πράγματα και πέρσι και τις προηγούμενες φορές; Τι να κάνουν τα 200 χιλιάρικα επίδομα που τους προσφέρετε, όταν έχουν καταστραφεί 3 και 4 φορές, μόνο και μόνο επειδή τα αντιπλημμυρικά έργα, που τόσο αναγκαία είναι, συναγωνίζονται την τύχη "του γιοφυριού της Αρτας". Πιο πολλά έχετε πληρώσει σε αποζημιώσεις για φαινόμενα "του κακού μας του καιρού" παρά αν είχατε ολοκληρώσει τα έργα που τόσα χρόνια αναγνωρίζετε στα λόγια.

Οι άνθρωποί σας στο νομό πραγματικά πασχίζουν να περάσουν την πολιτική της κυβέρνησής σας. Θέλουν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή συναίνεση, αλλά δεν το καταφέρνουν, γιατί η πολιτική σας είναι συμφέρουσα μόνο για τους λίγους.

Θέλουν με το ζόρι να μας πείσουν ότι το δικαίωμά μας να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, στις παραλίες, στους δημόσιους χώρους αναψυχής πρέπει να το παραχωρήσουμε στις εταιρίες που φτιάχνετε για να διαχειριστούν τη δημόσια λαϊκή περιουσία. Εμείς όμως επιμένουμε να λέμε διαχειριστούν τη δημόσια λαϊκή περιουσία. Εμείς όμως επιμένουμε να λέμε ΟΧΙ. Η περιοχή των Αγίων Αποστόλων θα μείνει δημόσια, χωρίς καμιά ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Δική μας, δηλαδή, για χρήση του λαού.

Θέλουν να μας κάνουν να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι έχουμε όφελος να συνυπάρχουμε με την αμερικάνικη βάση στα πόδια μας, με τις πυρηνικές αποθήκες της στα σπίτια μας. Οτι δε συμβαίνει τίποτα με το Πεδίο Βολής στη γειτονιά μας.

Είναι μάταιος ο κόπος σας να ισχυρίζεστε, μόνο εσείς και το ΝΑΤΟ, ότι δε συμβαίνει τίποτα, με τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, την ίδια στιγμή που έχει ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος. εμείς θα επιμένουμε να φωνάζουμε αυτό που εσείς και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθείτε να ξεχάσετε. Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι. Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά!

Κε Πρωθυπουργέ,

Στα Χανιά να ξέρετε ότι δε θα το βάλουμε κάτω. Θα επιμείνουμε στο δικό μας μονόδρομο του αγώνα μέχρι να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική σας και να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πορεία στον τόπο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πήραμε την επιστολή σας (2008-02-06 00:00:00.0)
«Μήνυμα» σε εσωκομματικά στελέχη και σε... εργολάβους (2001-01-27 00:00:00.0)
ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ (2000-08-13 00:00:00.0)
ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ (1998-05-31 00:00:00.0)
Πρωθυπουργικές εκτιμήσεις (1998-02-20 00:00:00.0)
ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ (1997-08-31 00:00:00.0)