Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αποστολή της κυβέρνησης το τσάκισμα του λαού

Κάλεσμα για πιο επιθετική συναίνεση στους πρόθυμους να συνδράμουν τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική του ΠΑΣΟΚ

Τετάρτη 22 Ιούνη 2011

Icon

Από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή
Αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσπάθειες που ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα για πιο επιθετική συναίνεση με τη ΝΔ, που θα φτάνει μέχρι το επίπεδο της συγκυβέρνησης, εμφανίστηκε χτες τα μεσάνυχτα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Θα συνεχίσω την προσπάθεια για ευρύτερες συναινέσεις» είπε χαρακτηριστικά και έδωσε για μια ακόμα φορά συγχαρητήρια στο ΛΑ.Ο.Σ. και την Ντ. Μπακογιάννη, που ψήφισαν το μνημόνιο, ενώ ζήτησε από τους βουλευτές την υπέρβαση του «κομματικού συμφέροντος». Δήλωσε «ανοιχτός» σε προτάσεις που «δεν μας πετάνε έξω από τους στόχους μας» και είπε ότι είναι δεκάδες τα σημεία σύγκλισης με πολλά κόμματα, αφού υπάρχουν δυνατότητες συναίνεσης.

Επανέλαβε δε ότι τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρουν οι «καρέκλες» και μπορεί να κάνει την «προσωπική υπέρβαση», όπως έδειξε -κατά τον ισχυρισμό του- την προηγούμενη εβδομάδα. Αποκαλύπτοντας την ευρύτερη στόχευση της κυβέρνησης για την προώθηση περαιτέρω αντιδραστικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα μέσω των δημοψηφισμάτων που έχει ήδη εξαγγείλει, είπε ότι θα προωθηθούν συνταγματικές θεσμικές αλλαγές, για τις οποίες, όπως ανέφερε, «βοά ο τόπος». Κατά τον Γ. Παπανδρέου, ο λαός ζητάει να αλλάξει το σύστημα και γι' αυτό, όπως είπε, θα κάνει διαβουλεύσεις πριν το δημοψήφισμα, προκειμένου αυτό να ενώνει το λαό.

Οπως προσπάθησε να καπηλευθεί και να φέρει στα μέτρα του τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική, έτσι επιχείρησε να διαστρεβλώσει και τη θέση του ΚΚΕ απέναντι στο προωθούμενο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι φοβάται «μια γνήσια έκφραση του λαού μέσα από τα δημοψηφίσματα». Στην ομιλία του είπε ακόμα ότι η οικονομική κρίση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία και εάν «την πετάξουμε ο λαός θα μας κρίνει αυστηρά», ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τα περί «πράσινης ανάπτυξης», και να ισχυριστεί ότι η συμφωνία με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, είναι συστράτευση «σε μια πατριωτική προσπάθεια» για μια «Ελλάδα μιας δίκαιης κοινωνίας».

Περιγράφοντας αυτήν την καπιταλιστική Ελλάδα, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες της αστικής τάξης, είπε ότι πρέπει να μειωθεί το κράτος και να γίνουν γενναίες αποκρατικοποιήσεις, ενώ ανέφερε ότι δεν μπορεί σήμερα να δώσει περισσότερα λεφτά για την κοινωνική πρόνοια και το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί είναι «μια καλύτερη διαχείριση», ο περιορισμός της «σπατάλης στην Υγεία» και «η δικαιότερη κατανομή των κοινωνικών δαπανών». Κατά τον Γ. Παπανδρέου, θα σταματήσουν «οι αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο» κάτι που, όπως είπε, θα έχει ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ένας «υγιής και βιώσιμος δημόσιος τομέας που θα παράγει θέσεις εργασίας».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, τον κατηγόρησε ότι τορπίλισε την προσπάθεια της προηγούμενης εβδομάδας για συγκυβέρνηση, γιατί έβαλε ανέφικτους όρους και δεν δέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού να συνδιαπραγματευθούν τα δύο κόμματα με τους δανειστές μας. Και αφού περιέγραψε πώς «θα σώσει την Ελλάδα», δεν παρέλειψε να πει ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα παλέψει να χτυπήσει «την αδικία και σε παγκόσμιο επίπεδο»!