Δυναμικό «παρών» ανθρώπων του πολιτισμού
Πέμπτη 23 Ιούνη 2011

Από τη συγκέντρωση έξω από το Μουσείο Ακρόπολης
«Μέτωπο αγώνα λαού - καλλιτεχνών, τα σχέδια θα χαλάσει των πολυεθνικών». Με το σύνθημα αυτό πλήθος άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού συμμετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση που διοργάνωσαν χτες το πρωί, έξω από το Μουσείο Ακρόπολης, με πρωτοβουλία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, οι πολιτιστικοί φορείς και καλλιτεχνικά σωματεία: Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Σωματείο Εργαζομένων Χορού - ΣΕΧΩΧΟ, Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, «μικρό» Σωματείο Σκηνοθετών Ταινιών Μικρού Μήκους, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ωδείου Αθηνών, Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Τραγουδιστές Μελοδράματος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σωματείο Καθηγητών Ωδείου Αθηνών, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, κ.ά. Με πρώτο το πανό όλων των σωματείων, με σύνθημα «Ο πολιτισμός είναι συλλογική δημιουργία, πρέπει να είναι και συλλογική ιδιοκτησία», με πλακάτ, ντουντούκες και μουσικά όργανα να δίνουν το ρυθμό, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στην πολιτική που ασκούν εδώ και χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις, συμπράττοντας με τις επιλογές της ΕΕ.

Αποψη από την πορεία των καλλιτεχνών προς το ΥΠΠΟΤ
«Εμπρός, λαέ, ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός», φώναζαν συμπαρασύροντας και τους περαστικούς που χειροκροτούσαν. Οι καλλιτέχνες συντονίζουν τη δράση τους για να εμποδίσουν τα σχέδια της πλήρους παράδοσης του πολιτισμού και των εργαζομένων σ' αυτόν στις απαιτήσεις και τα συμφέροντα της ολιγαρχίας.

Στη συνέχεια, με συνθήματα όπως «Οι καλλιτέχνες είναι εργάτες του λαού και όχι οι παλιάτσοι του κάθε αφεντικού», «Ο πολιτισμός ανήκει στο λαό κι όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό», «Κλείνετε μουσεία, ορχήστρες, ΔΗΠΕΘΕ και η Λυρική στο Νιάρχο βερεσέ», πραγματοποιήθηκε δυναμική πορεία μέχρι το ΥΠΠΟ-Τ, προκειμένου οι πρόεδροι των φορέων να συναντήσουν τον υπουργό και να του επιδώσουν το κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων, το οποίο συνυπογράφουν. Ομως, όπως συμβαίνει πάντα, ο υπουργός «απουσίαζε», ενώ γνώριζε την κινητοποίηση των καλλιτεχνών. Ετσι, οι πρόεδροι των φορέων συνάντησαν τη διευθύντρια του υπουργικού γραφείου, στην οποία επέδωσαν το ψήφισμα.

Το πλαίσιο πάλης

Τα πιο βασικά αιτήματα που διεκδικούν οι καλλιτέχνες είναι:

Ο αγώνας των ανθρώπων του πολιτισμού μόλις αρχίζει. Οπως είπαν μετά την κινητοποίηση, θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα, υπερασπιζόμενοι ότι «ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα κοινωνικό. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Ο κοινωνικός ρόλος της Τέχνης είναι λαϊκό δικαίωμα που θα το υπερασπιστούμε. Είμαστε ενάντια στον εμπορικό ευτελισμό της Τέχνης και στην αλλοτρίωση των συνειδήσεων».

Η ΕΕ δεν τηρεί κανένα «πολιτιστικό» πρόσχημα στο στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για πλήρη υποταγή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Απρόσκοπτα ομολογείται ότι η καλλιτεχνική παραγωγή πρέπει να συγκεντρωθεί σε μεγάλα μονοπώλια πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας κλίμακας και σε αυτά τα πλαίσια προωθείται και η κινητικότητα των καλλιτεχνών.

Από την πλευρά του το αστικό κράτος «αποσύρεται» - συνειδητά και εσχάτως όχι και τόσο «διακριτικά» - από την οικονομική ενίσχυση του πολιτισμού, αξιοποιώντας και την καπιταλιστική κρίση, ώστε το τεχνητά δημιουργημένο κενό να καλυφθεί από τις δυνάμεις της «αγοράς».

Σε όλα αυτά οι καλλιτέχνες δε θα μείνουν θεατές. Γιατί ξέρουν πολύ καλά, όπως έγραφε μια πικέτα, «σκλάβα σκέψη - σκλάβα ζωή».

Μόνη παραφωνία στη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση ήταν οι εκπρόσωποι της ΠΟΘΑ, που ακολούθησαν την πορεία, αλλά με διασπαστική διάθεση και διαφορετικό πλαίσιο, γι' αυτό και απομονώθηκαν.