Οξύνεται η αντιπαράθεση σε κλάδους και τόπους δουλειάς

Την ώρα που το ΠΑΜΕ δίνει σκληρή μάχη για την απεργία, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες υπονομεύουν την κρίσιμη αναμέτρηση

Πέμπτη 23 Ιούνη 2011

Η ανάγκη να απομονωθούν τα φερέφωνα της εργοδοσίας τονίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής
Οτι η επιτυχία της 48ωρης απεργίας περνά μέσα από την αποδυνάμωση των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν την «ανταγωνιστικότητα» επιβεβαιώνεται καθημερινά, τόσο από τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό όσο και από την αντιπαράθεση στους κλάδους και τόπους δουλειάς. Γι' αυτό και οι ταξικές δυνάμεις επιδιώκουν να αναπτύξουν δουλειά με πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά που θα αποκαλύπτει τον ταξικό χαρακτήρα των νέων μέτρων, αλλά και τις προϋποθέσεις για την απόκρουση της επίθεσης, την οργάνωση και πάλη ενάντια στην ανάπτυξη που επιβάλλουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Επιπλέον, καλούν σε ετοιμότητα όλη την εργατική τάξη καθώς τη Δευτέρα ξεκινά στην Ολομέλεια η συζήτηση του «Μεσοπρόθεσμου».

Προχτές, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ επικύρωσε με απόφασή του τη συμμετοχή της στη 48ωρη απεργία.

Η οργάνωση της απεργίας ήταν και το θέμα της σύσκεψης διοικήσεων σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που έγινε με πρωτοβουλία της ταξικής διοίκησης που, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πήρε άμεσα απόφαση συμμετοχής στην απεργία.

Οπως υπογράμμισε στη σύσκεψη ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, η επιτυχία της απεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε Διοικητικού Συμβουλίου, σωματειακής επιτροπής, κάθε συνδικαλιστή. «Στις λίγες μέρες που μένουν - είπε - να οργανωθούν γρήγορα συνελεύσεις, συσκέψεις, διευρυμένες συνεδριάσεις διοικήσεων, με σκοπό να πάρει ευθύνη κάθε σωματείο και οι εργαζόμενοι για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της απεργίας και της συγκέντρωσης. Να γίνουν περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συζητήσεις με τους εργαζόμενους από τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων. Να περιφρουρήσουμε την απεργία και τις δύο μέρες, γιατί ξέρουμε ότι η εργοδοσία ασκεί μεγάλες πιέσεις στους εργαζόμενους. Παράλληλα να κάνουμε προσπάθεια να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης των εργατοϋπαλλήλων με εγγραφές στα σωματεία, με συγκρότηση σωματειακών ή απεργιακών επιτροπών σε χώρους δουλειάς».

Ν' απαντήσουμε στους υπερασπιστές της εργοδοσίας

Την ίδια στιγμή που οι ταξικές δυνάμεις δίνουν μάχη ενάντια στην ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία που ασκείται ενάντια στους εργαζόμενους, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες υπονομεύουν με κάθε τρόπο τη 48ωρη απεργία.

Ετσι, τις πισώπλατες μαχαιριές που δίνει στην απεργία η ίδια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με ψηφίσματα όπως αυτό που κατέθεσε προχτές στα γραφεία της ΕΕ διαμαρτυρόμενη επειδή «η μισθολογική και φορολογική λιτότητα δεν αποδίδουν», αντίστοιχη δράση ξεδιπλώνεται σε δευτεροβάθμιο και πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Γι' αυτό και όπως τονίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ξεχωριστό ρόλο αποκτά ο απεγκλωβισμός εργαζομένων από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και το διαβρωτικό του ρόλο. Μόνο το τελευταίο διάστημα οι δυνάμεις αυτές έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες, που δείχνουν και τι στάση θα κρατήσουν στις αυριανές μάχες:

-- Στην τελευταία απεργία στις 15 του Ιούνη, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας εξέδωσε και κυκλοφόρησε το απεργιακό υλικό μόλις ...10 ώρες (!) πριν την έναρξή της.

-- Τόσο στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου Αττικής, όσο και στη χτεσινή σύσκεψη οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ απουσίαζαν, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την απαξίωσή τους απέναντι στις μάχες που δίνει η εργατική τάξη.

-- Στα επιχειρησιακά σωματεία που είναι πλειοψηφία (κύρια στα μεγάλα ξενοδοχεία, όπως ο «Αστέρας», το «Χίλτον», η «Μ. Βρετάνια», το «Λήδρα Μάριοττ»), οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν κάνουν τον κόπο ούτε να συζητήσουν μέτρα για την οργάνωση της απεργίας.

Μόνο αυτά τα γεγονότα αρκούν για να δείξουν πως οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού «δεν έχουν απλά παραιτηθεί από την υπόθεση της υπεράσπισης της τάξης μας, αλλά έχουν χρεωθεί την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργοδοσίας», όπως επισημάνθηκε. Δεν είναι καθόλου τυχαίος, άλλωστε, ο ρόλος τους αφού αυτήν την περίοδο οι μεγαλοξενοδόχοι ξαναζούν «χρυσές μέρες» με τα ξενοδοχεία να έχουν ακόμη και 100% πληρότητα, εξαιτίας των Παραολυμπιακών Αγώνων.