ΛΙΒΥΗ
Οξύνονται οι αντιπαραθέσεις για τη μετα-Καντάφι εποχή
Σάββατο 25 Ιούνη 2011

Οι δήθεν επαναστατημένοι στη Βεγγάζη δεν κρύβουν τις προτιμήσεις τους...
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και η σύγκρουση συμφερόντων στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας όσο περισσότερο οι εξελίξεις στο λιβυκό έδαφος δίνουν την αίσθηση ότι κάτι «κινείται» σε επίπεδο επαφών ανάμεσα στο καθεστώς Καντάφι και στο αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο. Μετά την «γκρίνια» για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει μια «παύση» ή όχι των ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιδρομών προκειμένου να «διασφαλιστούν οι στόχοι και οι ανθρωπιστικοί δίοδοι», όπως ζητούσε η Ιταλία, χτες, πηγές προσκείμενες στο Παρίσι και στο Λονδίνο διέρρεαν με νόημα ότι «το βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει πάνω στην Ευρώπη, η οποία φέρνει σε πέρας τις επιδρομές».

Το μήνυμα των συγκεκριμένων διαρροών είναι ξεκάθαρο ότι είχε ως στόχο την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η προεδρία Ομπάμα υπέστη, χτες, ένα, συμβολικό κατά κύριο λόγο, πλήγμα. Η, κυριαρχούμενη από τους Ρεπουμπλικάνους, Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως διαφαινόταν άλλωστε, απέρριψε ψήφισμα με το οποίο θα έδινε την έγκρισή της για ανάληψη περιορισμένης στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης και του καθεστώτος Καντάφι από τα αμερικανικά στρατεύματα, για χρονική περίοδο ενός χρόνου. Το ψήφισμα απορρίφθηκε με 295 ψήφους κατά και 123 υπέρ.

Το αποτέλεσμα δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς εδώ και αρκετές ημέρες, Αμερικανοί βουλευτές επέκριναν σφοδρά τον πρόεδρο Ομπάμα ότι ενεπλάκη στρατιωτικά στη Λιβύη χωρίς να ζητήσει τη γνώμη του Κογκρέσου. Ωστόσο την ίδια στιγμή η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε πρόταση των Ρεπουμπλικανών να σταματήσει η χρηματοδότηση των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στη Λιβύη. Συγκεκριμένα, οι Δημοκράτες βουλευτές μαζί με 89 Ρεπουμπλικάνους (σύνολο 238) καταψήφισαν την πρόταση, ενώ 180 την υπερψήφισαν.

Το ενδιαφέρον, δε, είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων συνέπεσε με σειρά πληροφοριών ότι μεταξύ αντικαθεστωτικών και καθεστώτος Καντάφι έχει εδραιωθεί «ένα πλαίσιο διαβουλεύσεων και επαφών». Σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές, έχει αρχίσει να τίθεται προς συζήτηση «και το ενδεχόμενο εξόδου του Καντάφι από την εξουσία». Ανάλογες πληροφορίες έρχονται και από τη λιβυκή ηγεσία, ενώ σχετικό άρθρο δημοσίευσε χτες η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Τις εξελίξεις αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνει και η ανταλλαγή αιχμαλώτων και φίλα προσκείμενων, εκατέρωθεν, πολιτών ανάμεσα στις δύο πλευρές, διά μέσου πλοίων του Ερυθρού Σταυρού, χτες.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα αυτά, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, όπως ο στρατηγός Κάρτερ Χαμ που είναι ο ανώτερος σε ιεραρχία Αμερικανός αξιωματικός στην Αφρική, προειδοποιούσαν ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι καθόλου προετοιμασμένο για τη μετά Καντάφι εποχή». Ο Χαμ, όπως και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, υποστηρίζουν ότι αν φύγει ο Καντάφι από την εξουσία, «κάποιος θα πρέπει να διατηρήσει την τάξη», κάτι που σημαίνει, με δεδομένες τις δυνατότητες των αντικαθεστωτικών, «ανάπτυξη ΝΑΤΟικών χερσαίων δυνάμεων». Στη μετα-Καντάφι εποχή αναφέρθηκε, χτες, προφανώς όχι τυχαία, και ανώνυμος αξιωματούχος του Φόρεϊν Οφις, δίνοντας βάρος, όμως, σε ένα από τα πραγματικά κίνητρα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Υποστήριξε ότι, αν φύγει ο Καντάφι, μπορούν να επαναληφθούν οι εξορύξεις πετρελαίου πολύ σύντομα, αφού γενικώς οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, στην πλευρά των αντικαθεστωτικών, είναι σε καλή κατάσταση.