ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2001

Παναγιώτης Σαλπέας
Φωτ.

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΣΙΔΕΡΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης - ΕΛΑΣ, η σύζυγός του Ελένη Σιδέρη προσφέρει 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. προς τιμή του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΝΙΚΟΥ ΔΑΝΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε » πρόσφατα από τη ζωή, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου, που θα τον θυμούνται πάντα για την αγωνιστική παρουσία του στους αγώνες του λαού, προσφέρουν 44.000 δρχ. προς τιμή του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ, 2

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΛΠΕΑ και του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗ, ο Νικόλαος Τακομήτης πρόσφερε στην ΚΟΒ Νεάπολης Κοκκινιάς 30.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Παναγιώτη ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στο χωριό Λόγγα Μεσσηνίας το 1913. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια και από τα νεανικά χρόνια του, ανέπτυξε μαθητική δράση, ιδιαίτερα στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τρίπολης. Το Νοέμβρη του 1931 διορίστηκε δάσκαλος στο χωριό Βουνάρια Κορώνης, αλλά σύντομα τον απέλυσαν με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων. Συμμετείχε στους αγώνες των σταφιδοπαραγωγών στις επαρχίες Πυλίας, Τριφυλίας, με τον Τάσο Κουλαμπά. Καταδιώχτηκε από την Ασφάλεια και έφυγε για την Αθήνα.

Πήρε μέρος στον πόλεμο '40-'41. Με την κατάρρευση του μετώπου επέστρεψε στο χωριό του.

Το φθινόπωρο του 1941 εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Στις αρχές του 1943 ανέλαβε λοχαγός του εφεδρικού ΕΛΑΣ Πυλίας και διηύθυνε τις επιχειρήσεις των ανταρτών. Ανατινάζουν το γεφύρι Μουτζούρι και Χραν και βυθίζουν το πλοίο που μετέφερε λιγνίτη από το χωριό Καντιάνικα στην Καλαμάτα, τον Ιούνη του 1944. Αργότερα υπηρέτησε ως αξιωματικός στην Εθνική Πολιτοφυλακή στην επαρχία Τριφυλίας. Στη μάχη των Χριστιάνων (Γαργαλιάνων) πιάστηκε, βασανίστηκε και κρατήθηκε από τους Γερμανούς και τους ταγματασφαλίτες ως τη μάχη των Γαργαλιάνων, που τον ελευθέρωσε τμήμα του ΕΛΑΣ.

Βασίλης Σιδέρης
Μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και πάλι, βασανίστηκε, φυλακίστηκε ως τον Αύγουστο του 1945, που αφέθηκε ελεύθερος. Καταφεύγει στο Ηράκλειο Κρήτης και δουλεύει ως ωρολογοποιός. Εκεί εκλεγόταν πρόεδρος του Σωματείου ωρολογοποιών επί 12 συνεχή χρόνια.

Πέθανε τον Αύγουστο του 2000 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στη μνήμη του και προς τιμή του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ ο Κώστας Λώλας πρόσφερε στη ΝΕ 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 26 Γενάρη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ, ο κομμουνιστής, ο αγωνιστής και συνδικαλιστής. Από τα 17 χρόνια του αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργατών. Πέρασε πολλές ταλαιπωρίες, αλλά δε γονάτισε ποτέ, ούτε αρνήθηκε τα ιδανικά στα οποία πίστευε.

Επειδή η τελευταία επιθυμία του ήταν να μην του γίνει μνημόσυνο, τα χρήματα διατέθηκαν στο Ορφανοτροφείο Χατζηκώστα.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

Σ.Α.

* * *

Φωτ.

Πριν από 47 μήνες, στις 26 Φλεβάρη 1997, άφησε την τελευταία πνοή της η ΧΑΡΟΥΛΑ Χωραφάκη - ΚΕΠΕΣΗ, εθελόντρια προϊσταμένη του ΕΕΣ, από το 1954 αδελφή, άξια συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα του Νίκανδρου Κεπέση, συνδικαλίστρια, ανένταχτη κομμουνίστρια και αδιάλλαχτη υπερασπιστής της πολιτικής και των ιδανικών του ΚΚΕ, μέλος του Παραρτήματος Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ.

Στην αξέχαστη μνήμη της ο Νίκανδρος Κεπέσης πρόσφερε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αγωνιστών ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ και ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥ, στελεχών του ΚΚΕ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καραβόσταμου Ικαρίας 6.000 δρχ.

Ειρήνη και Δέσποινα Φουντούλη

Χαρούλα Κεπέση
* * *

Φωτ.

Την 1η Γενάρη 2001 πέθανε σε ηλικία 65 χρόνων ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΒΡΕΚΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος ζούσε ως πολιτικός πρόσφυγας στο Κρνοφ της Τσεχοσλοβακίας. Γεννήθηκε στο χωριό Τσάκωνες Αριδαίας Πέλλας. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια με προοδευτικές ιδέες. Το 1949 έφυγε από το χωριό του και πήγε στην Τσεχοσλοβακία. Τελείωσε τη Σχολή μηχανουργού - εφαρμοστή στην πόλη Παρντούμπιτσε της Τσεχίας και αργότερα εγκαταστάθηκε στο Κρνοφ, όπου δούλευε στην αρχή σε αρτοποιείο και αργότερα σε εργοστάσιο επιπλοποιίας.

Ηταν μέλος του ΚΚΕ και συνεπής στα κομματικά καθήκοντά του όπως και στα καθήκοντά του ως μέλος της Ελληνικής Κοινότητας του Κρνοφ. Με ενδιαφέρον παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην πατρίδα από τις στήλες του «Ριζοσπάστη».

Ο Χρήστος Κεβρεκίδης κηδεύτηκε στις 5 Γενάρη στο Νεκροταφείο του Κρνοφ. Στην τελευταία κατοικία του τον συνόδεψαν εκτός από την οικογένειά του, πολλοί γνωστοί και φίλοι του καθώς και αντιπροσωπεία της τοπικής Ελληνικής Κοινότητας.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.

Η σύζυγός του Μαρία

Η κόρη του Αικατερίνη

Ο εγγονός του Γιάροσλαβ



ΦΩΤΕΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥ


Παναγιώτης Τιμογιαννάκης


Αντώνης Καλαμπόγιας