ΠΑΤΗΣΙΑ
Μετανάστες «σκλάβοι» σε υπόγειο φασονατζίδικο

Αμεση παρέμβαση από τα ταξικά συνδικάτα των κλωστοϋφαντουργών

Πέμπτη 7 Ιούλη 2011

Μαζί με την ταξική Ομοσπονδία και το Συνδικάτο τους οι μετανάστες εργάτες απαιτούν βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής τους (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας)
Κλειδωμένους σαν τα ποντίκια μέσα σε υπόγειο φασονατζίδικο κρατούσε η εργοδοσία δεκάδες μετανάστες εργάτες στα Πατήσια. Η εργοδοσία είχε μετατρέψει το υπόγειο σε «χώρο εργασίας» και κάθε πρωί, από τις 7.30, όταν και έπιαναν δουλειά οι μετανάστες εργάτες, μέχρι και τις 7.30 το απόγευμα, που τους άφηνε να φύγουν, ο εργοδότης τούς είχε στην κυριολεξία κλειδαμπαρωμένους και δεν τους άφηνε να βγουν ούτε για διάλειμμα. Τους είχε μετατρέψει, δηλαδή, σε σύγχρονους σκλάβους, που δεν έβλεπαν καν το φως του ήλιου. Μάλιστα, όλοι τους είναι ανασφάλιστοι, δίχως κανένα δικαίωμα, ενώ εργάζονταν κυριολεκτικά κάτω από άθλιες συνθήκες.

Χτες σε αυτό το γκέτο επενέβη άμεσα το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, μετά από καταγγελία που δέχτηκε από παλιότερους εργαζόμενους στην ίδια βιοτεχνία. Οι εργαζόμενοι αυτοί, 14 στο σύνολο, επίσης με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, δούλευαν στη βιοτεχνία μέχρι πριν λίγους μήνες, όταν και ο εργοδότης τους έδιωξε με το πρόσχημα ότι θα έκλεινε την επιχείρηση. Ομως, αντί γι' αυτό, πήρε άλλους μετανάστες και τους παλιότερους τους πέταξε στην κυριολεξία στο δρόμο, απλήρωτους και μέχρι σήμερα τους χρωστάει από 1.200 έως και 3.000 ευρώ! Οι ταξικές δυνάμεις ενημέρωσαν την Επιθεώρηση Εργασίας.

Το συγκεκριμένο γεγονός βέβαια δεν είναι μεμονωμένο, δε συμβαίνει πρώτη φορά. Στον κλάδο, αλλά και σε άλλους κλάδους η πρακτική αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη. Μεγάλες φίρμες ράβουν τα ρούχα τους στα φασονατζίδικα της Πατησίων, με τους μετανάστες να δουλεύουν σε ανήλιαγα υπόγεια, δίχως προστατευτικές μάσκες και με τυπικό ή και καθόλου εξαερισμό, με συνέπεια να εισπνέουν όλες τις σκόνες και τα χνούδια.

Η ΟΕΚΙΔΕ και το Συνδικάτο της Αττικής πρωτοστατούν στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων από τη βάναυση αυθαιρεσία των εργοδοτών και την άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Με κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, μαζί με μετανάστες του κλάδου, απαιτούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους του κλάδου, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και καλύτερα μεροκάματα για τους μετανάστες εργάτες και μια σειρά από άλλα μέτρα.