ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αντεγκλήσεις και παζάρια με μερίδες της πλουτοκρατίας

Η Ευρωζώνη λεονταρίζει στους «οίκους αξιολόγησης» και οι ιδιώτες διεκδικούν τη μικρότερη δυνατή χασούρα από την ελεγχόμενη χρεοκοπία

Παρασκευή 8 Ιούλη 2011

Icon

Οι άρπαγες του πλούτου των λαών ανταγωνίζονται μεταξύ τους στο πλαίσιο μιας κρίσης που δημιούργησαν οι ίδιοι και τα κέρδη τους
Συνεχίζεται η αποπροσανατολιστική για τους λαούς ενδοκαπιταλιστική κόντρα μεταξύ των εκπροσώπων της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης και των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης, που αντανακλά τους ασίγαστους ανταγωνισμούς μεταξύ των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας, για το ποια θα επωμιστεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ζημιά από την καταστροφή κεφαλαίου στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση της «Standard & Poor's» να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας κατά τέσσερις μονάδες στο επίπεδο «junk» και οι απειλές των «οίκων» ότι κάθε μορφή μετακύλισης του ελληνικού χρέους, που σχεδιάζει η Ευρωζώνη, θα θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή χρεοκοπία.

Παίρνοντας τη σκυτάλη στις αντεγκλήσεις, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, είπε χτες ότι μια «μικρή ολιγοπωλιακή δομή» των οίκων αξιολόγησης «δεν είναι επιθυμητή». Παράλληλα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστή η υποβάθμιση κρατών, όπως η Πορτογαλία, την ώρα που εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος εκτιμά ότι αν οι «οίκοι αξιολόγησης» συνεχίσουν την ίδια συμπεριφορά, θα χάσουν την εγκυρότητά τους.

Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατηγορεί τους οίκους αξιολόγησης για επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Πιερ Κάρλο Παντοάν, σημειώνει ότι «τελευταία οι οίκοι αξιολόγησης επιβεβαίωσαν ότι είναι "προκυκλικοί" και παράγουν "αυτοεκπληρούμενες προφητείες"», καθώς δε διαβιβάζουν πληροφορίες, αλλά «εκφέρουν κρίσεις, επιταχύνοντας τις τάσεις που ήδη υπάρχουν».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλλάρα, εκτιμά πως οι πιστωτές της Ελλάδας ίσως είναι πρόθυμοι να διακινδυνέψουν μια ελεγχόμενη χρεοκοπία, σημειώνοντας ότι «μια παροδική περίοδος επιλεκτικής χρεοκοπίας, όπως έχει προσδιοριστεί στο παρελθόν για τα κράτη, είναι απαραιτήτως το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί».

Παζάρια με τράπεζες - ασφαλιστικές

Μέσα σ' αυτό το κλίμα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Ευρωζώνη με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές για τη συμμετοχή τους στη ζημιά από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Χτες, οι σχετικές συζητήσεις μεταφέρθηκαν στη Ρώμη, μετά την προχτεσινή, άκαρπη, συνάντηση στο Παρίσι. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», στη συνάντηση της Ρώμης συμμετέχει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (που αντιπροσωπεύει περισσότερες από 400 τράπεζες και ασφαλιστικές) καθώς και εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της ελληνικής κυβέρνησης και της ευρωζώνης, ενώ τις εργασίες συντονίζει ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΕ, Βιτόριο Γκρίλι.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η αναζήτηση του μοντέλου συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών δε θα απασχολήσει το EΚΟΦΙΝ της 11ης και 12ης Ιούλη στις Βρυξέλλες. Απ' ό,τι φαίνεται, και αυτή η συνάντηση απέβη άκαρπη, καθώς μαίνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας για τον επιμερισμό της ζημιάς. Το πρακτορείο «Reuters» σημειώνει ότι τραπεζική πηγή, αντανακλώντας τις μειωμένες προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας, είπε ότι «το τσίρκο μας μεταφέρεται στη Ρώμη».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο επικαλείται δηλώσεις τραπεζίτη που συμμετείχε στην προχτεσινή συνάντηση τραπεζών στο Παρίσι, οι τράπεζες εξετάζουν τρεις επιλογές. Κεντρική ιδέα παραμένει η γαλλική πρόταση για μετακύλιση ομολόγων σε νέα 30ετούς διάρκειας. Μια δεύτερη εναλλακτική είναι η μετακύλιση σε ομόλογα πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%. Μια τρίτη ιδέα, που φέρεται να κατατέθηκε από το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο, είναι να ενθαρρυνθεί η επαναγορά ελληνικών ομολόγων, με κεφάλαια στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ γίνεται παράλληλα και μια προσπάθεια να συμμετέχουν κρατικά επενδυτικά ταμεία της Ευρώπης, της Μ. Ανατολής και της Ασίας.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα, «δεν είναι παράλογο» να περιμένει κανείς ότι μπορεί να προκύψουν 40 με 50 δισ. ευρώ από άλλες πηγές. Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, διευκρινίζει ότι «ζητάμε από άλλα κράτη - μέλη που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση να παράσχουν εγγυήσεις (σ.σ. για την Ελλάδα). Δε ζητάμε δώρα, ζητάμε να δοθούν διαθέσιμα κεφάλαια τα οποία θα επιστραφούν με τόκους». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αναφερόμενος στο ζήτημα της Ελλάδας, επαναλαμβάνει ότι «απορρίπτουμε την επιλεκτική χρεοκοπία».

Αύξηση επιτοκίου και επιβάρυνσης

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη χτεσινή της συνεδρίαση, ανακοίνωσε και νέα αύξηση του παρεμβατικού της επιτοκίου, το οποίο διαμορφώνεται στο 1,5%, από 1,25%. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ σε διάστημα δύο μηνών, ενώ ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να υπάρξουν και νέες αυξήσεις.

Η αύξηση αυτή μεταφέρεται αυτούσια στα επιτόκια των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων των εμπορικών τραπεζών, τα οποία αυξάνονται ισόποσα. Αμεση θα είναι η αύξηση των επιτοκίων των δανείων που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Ούτε όμως και τα άλλα δάνεια θα παραμείνουν ανεπηρέαστα, καθώς οι τράπεζες θα επικαλεστούν το αυξημένο κόστος δανεισμού τους από την ΕΚΤ και αναμένεται να προχωρήσουν σε αθρόες αυξήσεις των επιτοκίων. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι για στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, η αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25% ισοδυναμεί με επιβάρυνση για τον καταναλωτή ύψους 250 ευρώ το χρόνο, η οποία όμως έρχεται να προστεθεί στα νέα ληστρικά κυβερνητικά μέτρα.

Με δεδομένο ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα στο τέλος του Μάη του 2011 ανέρχονταν στα 116 δισ. ευρώ, η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% αντιστοιχεί σε επιπλέον τόκους ύψους 30 εκατ. ευρώ. Αν δε υπολογίσουμε και την προηγούμενη αύξηση, η επιβάρυνση για τους καταναλωτές διπλασιάζεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Στις καθιερωμένες δηλώσεις του ο διοικητής της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ έκανε επίσης γνωστό ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται ως ενέχυρο τα πορτογαλικά ομόλογα, ενώ χαρακτήρισε ως ανεπιθύμητη την «ολιγοπωλιακή δομή» των οίκων αξιολόγησης. Το πρωί ο διοικητής της ΕΚΤ συνάντησε τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο στην έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη.