20ό ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεκίνησε χτες στη Ρούμελη των λαϊκών αγώνων
Σάββατο 9 Ιούλη 2011

Μια ξεχωριστή συνάντηση γίνεται από χτες στην ανταρτομάνα Ρούμελη, το 20ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Με κεντρικό σύνθημα «Η Ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: Αγώνας για ανατροπή!», ξεκίνησε τις πλούσιες εκδηλώσεις του, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται η Ιστορία και οι αγώνες του ΚΚΕ. Η κατασκήνωση φιλοξενείται στο κάμπινγκ του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα, και με βάση το διαμορφωμένο πρόγραμμα οι νέοι κομμουνιστές και κομμουνίστριες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες συνδυασμένες με στιγμές χαλάρωσης.

Το Διήμερο απλώνεται σε Λαμία, Αγόριανη, Μάρμαρα και αλλού, περιοχές που συνδέονται με κορυφαίες στιγμές της δράσης του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας. Αλλωστε οι βουνοπλαγιές και οι κορφές της Ρούμελης είναι κομμάτι της Ιστορίας του ΚΚΕ, της Ιστορίας του λαού μας. Είναι περιοχές όπου βρίσκονταν λημέρια του ΕΛΑΣ, όπου δόθηκαν σημαντικές μάχες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Σε αυτόν τον τόπο, το Διήμερο είναι μια συνάντηση νέων από όλη τη χώρα που έδωσαν τις δικές τους μάχες, σκληρές, ταξικές, το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην πολιτική που επιτίθεται με πρωτοφανή αγριότητα στα δικαιώματά τους, συνάντηση νεολαίας που μάχεται για άλλη κοινωνία. Με τη συμμετοχή τους στο Διήμερο, στέλνουν μήνυμα αντίστασης, αξιοπρέπειας, αγώνα ενάντια σε κάθε εχθρό του λαού και των δικαιωμάτων του. Στέλνουν το μήνυμα της ανυπότακτης στάσης των κομμουνιστών, της δύναμης που αντλεί καθένας, όταν ξέρει ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει, όταν γνωρίζει τους νόμους κίνησης και εξέλιξης της κοινωνίας.


Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν να φτάνουν ήδη από την Πέμπτη και το 90% των Οργανώσεων είναι στην κατασκήνωση από χτες το βράδυ. Με νεολαιίστικο ενθουσιασμό, την αισιοδοξία του κομμουνιστή, συνθήματα όπως «ΚΚΕ, το Κόμμα σου λαέ», «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», «9 δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» (με απάντηση από άλλα συνθήματα, παλαμάκια, αγκαλιές, συντροφικό το σφίξιμο των χεριών ανάμεσα σε παλιούς γνωστούς, που είχαν προηγηθεί στην άφιξη και υποδέχονταν τους επόμενους), γέμισαν το κάμπινγκ που όσο πέρναγαν οι ώρες τόσο και πιο μικρό έδειχνε για να φιλοξενήσει το πλήθος.

Χώρος άρτια οργανωμένος από την ΚΝΕ με περίπτερο του «Οδηγητή», έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», την εντυπωσιακή κεντρική σκηνή, ιατρείο, μπαρ, αθλητικές δραστηριότητες, όλοι οι χώροι στολισμένοι με κόκκινες σημαίες και σφυροδρέπανα. Σε ξεχωριστό σημείο η έκθεση με τα ταμπλό που στήθηκαν απεικονίζοντας σκηνές από την Ιστορία του Κόμματος, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Χαρακτηριστική η εξής λεζάντα: «Η δικαίωση των αγώνων του ΔΣΕ, του ΕΛΑΣ, η δικαίωση της θυσίας χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών, αγωνιστών του εργατικού λαϊκού κινήματος παίρνει σάρκα και οστά σήμερα μέσα από την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Εδώ γίνεται ένα το χθες, με το σήμερα και το αύριο. Σε αυτή την γραμμή ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων πρέπει να ανασυνταχθεί και να βαδίσει το λαϊκό κίνημα. Η Εργατική Τάξη, ο λαός, η νεολαία, μαζί με το ΚΚΕ μπορούν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Ψηλαφώντας την Ιστορία μέσα από τα ντοκουμέντα

Χτες το βράδυ, στο χώρο της κατασκήνωσης έγινε παρουσίαση των εκδόσεων: «3η Συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ, 10-14 Οκτώβρη 1950», «6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 11-12 Μάρτη 1956» και «12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 5-15/2 1968». Τρεις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που αφορούν τα Πρακτικά και τις αποφάσεις τριών σημαντικών Σωμάτων του ΚΚΕ. Την παρουσίαση έκανε ο Κώστας Σκολαρίκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η περίοδος στην οποία αναφέρονται οι εκδόσεις αυτές είναι η περίοδος που εξετάζει ο Β' τόμος του Δοκιμίου της Ιστορίας του ΚΚΕ και, με την έννοια αυτή, η παρουσίαση συνέβαλε ιδιαίτερα στην προσπάθεια των μελών της ΚΝΕ να προετοιμαστούν για τη μελέτη της Ιστορίας και τη διάδοσή της πλατιά στη νεολαία.

Οπως είπε ο Κώστας Σκολαρίκος, η 3η Συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ (10-14 Οκτώβρη 1950) έγινε ένα χρόνο μετά την ήττα του ΔΣΕ και σε δύσκολες συνθήκες της πολιτικής προσφυγιάς. Επιχείρησε να αποτιμήσει τη δράση του Κόμματος κατά τη δεκαετία του '40, υπεράσπισε τον αγώνα του ΔΣΕ, έδωσε τη μάχη ενάντια σε δεξιές οπορτουνιστικές - συμβιβαστικές απόψεις και γενικά χάραξε επαναστατική πολιτική γραμμή πάλης υπερασπιζόμενη την ανάγκη έντασης της δράσης του Κόμματος στις συνθήκες παρανομίας στην Ελλάδα.

Η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (11-12 Μάρτη 1956) επέφερε όσον αφορά την πολιτική της τοποθέτηση και τις οργανωτικές της αποφάσεις (καθαίρεση του Γραμματέα του Κόμματος Νίκου Ζαχαριάδη) δεξιά οπορτουνιστική στροφή και υποχώρηση στο Κόμμα, άνοιξε το δρόμο για μεταγενέστερες αποφάσεις για διάλυση των παράνομων κομματικών οργανώσεων στην Ελλάδα.

Η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5-15 Φλεβάρη 1968) διασφάλισε την οργανωτική συνέχεια του Κόμματος, αφού διασπάστηκε με τη δεξιά οπορτουνιστική φράξια, η οποία έθετε το ζήτημα της διάλυσης του ΚΚΕ και της διάχυσής του μέσα στην ΕΔΑ. Καλλιέργησε ισχυρά αντανακλαστικά υπεράσπισης της οργανωτικής αυτοτέλειας του Κόμματος και σε επόμενη περίοδο κρίσης όπου μεγάλος μέρος στελεχών του Κόμματος επεδίωξε τη διάλυση του Κόμματος και τη διάχυσή του μέσα στον τότε ενιαίο «Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου», το 1991.

Αφιέρωμα στο Θέατρο του Βουνού

Ακολούθησε αφιέρωμα στο Θέατρο του Βουνού από ομάδα της ΚΝΕ. Οι δυνάμεις του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ αξιοποίησαν ως «όπλο» το θέατρο στη διάδοση των ιδεών και των στόχων τους. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες του πολέμου και τις φτώχειας γεννήθηκε από τις πιο γνήσιες λαϊκές δυνάμεις το Θέατρο του Βουνού. Με το μικρό αφιέρωμα που παρουσίασε η ομάδα της ΚΝΕ «ζωντάνεψε» τις δυσκολίες αυτές, τις μαρτυρίες εκείνης της εποχής των συντελεστών για το πώς έστησαν θιάσους, παραστάσεις, πώς έγραψαν θεατρικά πάνω στα βάσανα και τους αγώνες του λαού, αλλά και τον πηγαίο ενθουσιασμό με τον οποίο υποδέχθηκαν οι άνθρωποι του μόχθου το θέατρο αυτό. Μέσα από θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο έργο του Γ. Κοτζιούλα «Ξύπνα, ραγιά!» που παρουσίασε η ομάδα, φώτισε τόσο τη δίψα του όσο και τις αστείρευτες δυνατότητες του λαού για καλλιτεχνική δημιουργία.

Η βραδιά έκλεισε με γνήσιο λαϊκό γλέντι από τους Δημήτρη Γιαννακόπουλο και Νίκο Τάγκα, με χορούς και τραγούδι από εκατοντάδες νέες και νέους.