ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στο όνομα του χρέους

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης πουλάει το παραμύθι της «βιωσιμότητας του χρέους», αποκρύπτοντας ότι η όποια ελάφρυνση του χρέους και αν επιτευχθεί θα ωφελήσει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πλήρη υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου

Τρίτη 19 Ιούλη 2011

Η κυβέρνηση και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι τον σφάζουν για το καλό του, ο λαός έχει το δικό του δρόμο. Να πτωχεύσει η πλουτοκρατία, να ανοίξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης
Το παραμύθι «της βιωσιμότητας του χρέους» προβάλει με ένταση η κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης την Πέμπτη, επιδιώκοντας να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα πως αυτό τάχα θα σημάνει «ελάφρυνση των βαρών για το λαό», ενώ στην πραγματικότητα θα σημάνει κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Η κυβέρνηση σκόπιμα αποσιωπά ότι η όποια «ελάφρυνση του χρέους» και αν επιτευχθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης αυτή θα ωφελήσει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πλήρη υλοποίηση των βάρβαρων και αντιδραστικών μέτρων του μεσοπρόθεσμου, που αποσκοπούν στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

«Τώρα είμαστε στη φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος για την Ελλάδα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», χαρακτηρίζοντας πολύ θετική εξέλιξη το ότι «είναι η πρώτη φορά που στην Ευρώπη αναγνωρίζεται και τίθεται στο τραπέζι η μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους για τον Ελληνα πολίτη». Στο όνομα της καλύτερης διαχείρισης του χρέους, ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε ουσιαστικά την επιλεκτική χρεοκοπία, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσει ότι η μορφή αυτή ελεγχόμενης χρεοκοπίας δε θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Δεν έκρυψε όμως ότι το «αντάλλαγμα» για την ελάφρυνση του χρέους είναι οι θυσίες δίχως τέλος του λαού. «Εμείς καταβάλαμε ως χώρα μια προσπάθεια άνευ προηγουμένου, πετύχαμε πρωτοφανή αποτελέσματα, λάβαμε τις όποιες αναγκαίες αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν ήταν», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης να λάβει τις δικές της αποφάσεις... Είναι η ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη».

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο ίδιος ανέδειξε την «ασφάλεια των επενδυτών» ως υπέρτατο στόχο της εφαρμοζόμενης πολιτικής. «Εχουμε ακόμα πολλή δουλειά, όμως τα θεμέλια για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα έχουν μπει και έτσι θα συνεχίσουμε», υπογράμμισε, παραθέτοντας μια σειρά μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση «αίροντας προβλήματα στην επιχειρηματικότητα».

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης το Μέγαρο Μαξίμου καλλιεργεί την εικόνα ότι τάχα η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται σκληρά» με τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών «για να πετύχει την καλύτερη δυνατή λύση για τη χώρα και να προασπίσει την ελληνική οικογένεια και την ελληνική οικονομία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, την ίδια στιγμή φροντίζει να μη δημιουργεί υψηλές προσδοκίες. «Εάν δε δοθεί μια πλήρης λύση την Πέμπτη, θα πρέπει να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της λύσης που πρέπει να δοθεί», δήλωσε με νόημα (στο Vima fm) ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης.

Η απαρέγκλιτη υλοποίηση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου αποτελεί στην πραγματικότητα τη βάση της «εθνικής συστράτευσης» που ζήτησε η κυβέρνηση με δήλωση του εκπροσώπου της μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Χ. Κλίντον. «Η συγκρότηση και η έκφραση ενός αρραγούς εθνικού μετώπου στο εξωτερικό είναι αναγκαία προκειμένου να πετύχουμε το επιθυμητό για τη χώρα αποτέλεσμα» τόνισε ο Η. Μόσιαλος, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την αξίωση για εθνική συστράτευση στο εξωτερικό μέτωπο στο όνομα ότι «είμαστε σε πόλεμο με τους κερδοσκόπους». Αποσιωπά όμως ότι η κυβέρνηση το μόνο πόλεμο που διεξάγει είναι ο πόλεμος κατά του λαού, έχοντας ως συμμάχους την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), τους θεσμικούς εκφραστές των «κερδοσκόπων», δηλαδή του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

Στη κυριακάτικη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών κατηγορώντας μάλιστα όσους μιλούν για εκλογές ότι «λειτουργούν ανεύθυνα και θέλουν να σύρουν τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις». Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «θα κάνει και πάλι το καθήκον της», αν η ΝΔ δεν ανταποκριθεί και δεν ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο.

Αίσθηση ωστόσο έχει προκαλέσει στο κυβερνών κόμμα η δήλωση (στο «Mega») του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, ότι «κατά βάση το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση υπήρξε δημαγωγικό. Είπε ότι υπάρχουν λεφτά, ενώ δεν υπήρχαν... Εκανε άλλα, ηρνείτο κάθε συζήτηση για διαρθρωτική αλλαγή. Ηταν ένα κόμμα κατά βάση του "όχι". Ειδικά από μια φάση και μετά, συμφωνώ... Την κακή νοοτροπία τη δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80». Η τοποθέτηση πάντως αυτή του υπουργού δεν είναι «αιρετική» αφού κινείται στο γενικότερο πλαίσιο της κυρίαρχης πολιτικής, ενώ αποτυπώνει και τη διαμάχη που υποβόσκει μεταξύ των ηγετικών στελεχών για την «επόμενη μέρα» του ΠΑΣΟΚ.