ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Το παράδειγμά της φωτίζει το μέλλον

Εκδήλωση τιμής χτες στην ηρωίδα του λαού και του ΚΚΕ

Τρίτη 26 Ιούλη 2011

Το άγαλμα της Ηλέκτρας στο Ηράκλειο
«Η δική μας η Ηλέκτρα δε θέλει τάματα και λόγια για δόξες που πέρασαν, λόγια για ηρωισμούς που γίνανε, μας παραδίδει τον σκοπό του αγώνα που ακόμα δεν φτάσαμε», τόνισε η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ ως κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης τιμής στην ηρωίδα αγωνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου που διοργάνωσαν χτες η ΝΟ Βορείου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, η ΝΟ Βορείου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ, η ΚΟ Ηρακλείου Αττικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ και ΔΣΕ Ηρακλείου Αττικής.

Η Τ. Τσατσούλη, μιλώντας στο Πολιτιστικό Πολυκέντρο «ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ» αναφέρθηκε στην καπιταλιστική κρίση «που αγκαλιάζει τον καπιταλιστικό κόσμο και με ένταση χαράζει τη χώρα μας δεν είναι αρρώστια περαστική του. Οι νόμοι της είναι στο DNA της καπιταλιστικής παραγωγής, δεν απαλλάσσεται από αυτούς, τους σέρνει όπως η χελώνα το καβούκι της». Μίλησε, επίσης, για τις τελευταίες αποφάσεις στο επίπεδο της ΕΕ που επιχειρήθηκαν από τον πρωθυπουργό να παρουσιαστούν ως αποτέλεσμα ανακούφισης για το λαό μας κάτι το οποίο είναι «εμπαιγμός, πρόκληση και κοροϊδία». Κλείνοντας υπενθύμισε πως το ΚΚΕ «έδωσε πολιτικό περιεχόμενο στους εργατικούς αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, δύο φορές συγκρούστηκε (Δεκέμβρης '44 - ΔΣΕ) με την αστική εξουσία. Αυτές οι βαθιές ιστορικές ρίζες φέρνουν μαζί το αίμα και τον αγώνα μιας μακριάς σειράς ηρώων με ξεχωριστή αυτή της Ηλέκτρας».

Από την πλευρά της, η Δώρα Βασιλοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, υπογράμμισε πως «τα μέλη της ΚΝΕ μελετάμε την Ιστορία του ΚΚΕ, τα διδάγματα της ηρωικής και ματοβαμμένης πορείας του. Και τα μελετάμε όχι μουσειακά ή επετειακά, αλλά για να αντλούμε πολύτιμη επαναστατική γνώση από τα θετικά και τα αρνητικά της πάλης στη χώρα μας και διεθνώς».

Η κόρη της Ηλέκτρας Αποστόλου Αγνή Σιδερίδου, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε όλους αυτούς τους συντρόφους που τιμούν την επέτειο θανάτου της μητέρας της που «το βλέπω και ως εκτίμηση προς όλες τις γυναίκες που έπεσαν στην Αντίσταση». Η Ηλέκτρα, στέλεχος του ΚΚΕ, δολοφονήθηκε ύστερα από φρικτά βασανιστήρια στις 26 Ιούλη του 1944.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν o Γενικός Γραμματέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Γρηγόρης Φώτου και η Βίκη Παππά από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ηρακλείου. Στεφάνια κατέθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ και λουλούδια η Αγνή Σιδερίδου με την εγγονή της Ηλέκτρας Αποστόλου Ελισάβετ, ο Σύλλογος Γυναικών Ηρακλείου και ο πρώην πρόσφυγας από τη Ρουμανία Κώστας Φιλιππίδης. Αντί στεφάνων η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ηρακλείου και η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου προσέφεραν ενίσχυση στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.