ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Περιστατικό ήπιας εγκεφαλίτιδας
Τετάρτη 27 Ιούλη 2011

Ενα περιστατικό ήπιας εγκεφαλίτιδας που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου ανακοίνωσε χτες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Το περιστατικό αφορά σε ενήλικα ασθενή κάτοικο της Καρδίτσας.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα των απλών κουνουπιών και η πλειοψηφία των ασθενών είτε δεν παρουσιάζουν συμπτώματα είτε εμφανίζουν ήπια νόσο. Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο (χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες, κουνουπιέρες), όσο και σε συστηματικές κουνουποκτονίες με ραντισμούς και καθαρισμό των λιμναζόντων νερών.

Φέτος, οι ψεκασμοί και ο καθαρισμός των λιμναζόντων νερών έχουν καθυστερήσει ή δεν έχουν γίνει καθόλου λόγω έλλειψης κονδυλίων στις καλλικρατικές δομές. Ετσι, το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί ότι θα υπάρξει «συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα και κατά το τρέχον έτος, ενώ έχουν εμφανιστεί κρούσματα της νόσου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2010 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία) επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.