Μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή

Εκδήλωση στη μνήμη της δολοφονημένης ΚΝίτισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου έγινε, χτες, έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ

Παρασκευή 29 Ιούλη 2011

Τριάντα ένα χρόνια μετά και δεκάδες νεολαίοι και εργαζόμενοι συναντήθηκαν σε μια σεμνή και ουσιαστική εκδήλωση που έγινε στον τόπο της δολοφονίας της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, στην πύλη του πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ. Στο πρόσωπο της Σωτηρίας εκφράζεται η άρρηκτη σχέση μεταξύ φοιτητικού και εργατικού κινήματος, η θυσία της αποτελεί πηγή περηφάνιας και αντοχής.

«Αυτό που πραγματικά τρέμει ο καπιταλισμός είναι η κοινή δράση των εργατών, της νεολαίας από λαϊκές οικογένειες, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων. Φοβάται ότι μέσα από την ακούραστη δράση των κομμουνιστών, μέσα από την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ ο μέχρι τώρα αρνητικός συσχετισμός δύναμης θα αλλάξει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Μπουγάς, μέλος του Τομεακού Γραφείου Παντείου της ΚΝΕ. Και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ ξέρει καλά - και αυτό εξηγεί στην εργατική τάξη - πως ο καπιταλισμός ό,τι είχε να δώσει το έδωσε, δεν έχει να εγγυηθεί τίποτα προοδευτικό για τους λαούς. Κάλεσε δε ο λαός να προετοιμαστεί για την αποφασιστική σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου, τονίζοντας: «Επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης ήταν, είναι και θα είναι οι χώροι δουλειάς. Εκεί που παράγεται ο πλούτος, εκεί που ο εργαζόμενος μπορεί να αντιληφθεί ότι χωρίς αυτόν γρανάζι δε γυρνά. Εκεί που το κεφάλαιο κλέβει με τον πιο νόμιμο τρόπο τη δουλειά του εργάτη και εξασφαλίζει έτσι κέρδη. Εκεί που ζωντανεύουν οι μεγαλύτεροι εκβιασμοί για όποιον πάει να σηκώσει κεφάλι. Εκεί φαίνεται η παλικαριά και τα κότσια για όποιον θέλει να λέγεται πρωτοπόρος».

Χαιρετισμό εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ απηύθυνε ο Θ. Κούτρας, λέγοντας ότι ο δρόμος της ανειρήνευτης ταξικής πάλης, ο δρόμος της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό, η ανατροπή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο, όπως και πριν 31 χρόνια έτσι και σήμερα, αποτελούν ζωτική ανάγκη για την εργατική τάξη. «Η Σωτηρία βάδισε και φώτισε το δρόμο που έδειχνε την οργάνωση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης σαν καθοριστικό κρίκο για την απελευθέρωσή της απ' τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Αυτό το δρόμο βαδίζουμε σαν ΠΑΜΕ και σήμερα με επιμονή στην οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία, στις επιτροπές και τους πυρήνες του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλειάς».

Από την εκδήλωση μνήμης έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ
«Η εργοδοσία επιχειρεί να μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε εργασιακά γκέτο γιατί εκεί είναι το πραγματικό πεδίο της ταξικής πάλης. Να ενθαρρύνουμε, να οργανώσουμε, να σηκώσουν κεφάλι οι εργαζόμενοι, να σταθούν όρθιοι και να παλέψουν, όχι να εκτονώνουν τη δυσαρέσκειά τους σε ανώδυνες λύσεις που προτείνουν άλλες δυνάμεις και προβάλλει το σύστημα», σημείωσε εκ μέρους του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Νομού Αττικής η πρόεδρος, Ελ. Μενεγάκη, που αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην «παγίδα» των δημοψηφισμάτων που ρίχνουν στο λαό λέγοντας: «Θέλουν να καλλιεργήσουν στο λαό την ψευδαίσθηση ότι συμμετέχει σε διαδικασίες "άμεσης δημοκρατίας" με την υιοθέτηση των αντιδραστικών συνθημάτων των καθοδηγητών της πλατείας. Αλλά τα δημοψηφίσματα δε θα δώσουν δουλειά στον άνεργο, δε θα αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις, δε θα παρέχουν δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία».

Η εκδήλωση άνοιξε με ποιήματα, τραγούδια και το χρονικό της δολοφονίας της Σωτηρίας και έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων από το ΚΣ της ΚΝΕ (το κατέθεσε ο Γραμματέας του ΚΣ, Θ. Χιώνης), την Επιτροπή Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Νομού Αττικής, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Πειραιά. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου αντί για στεφάνι ενισχύουν το ΠΑΜΕ με 50 ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φοιτητές και εργαζόμενοι τιμούν την Σωτηρία (2024-07-27 00:00:00.0)
Σήμερα η εκδήλωση τιμής για την Σωτηρία (2017-07-27 00:00:00.0)
Το παράδειγμα της Σωτηρίας εμπνέει τους αγώνες της νέας γενιάς (2010-07-27 00:00:00.0)
Την Τρίτη η εκδήλωση στην ΕΤΜΑ (2010-07-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε τον ταξικό αγώνα (2004-07-29 00:00:00.0)
Σήμερα η εκδήλωση στην ΕΤΜΑ (1998-07-28 00:00:00.0)