ΠΕΡΟΥ
«Συγκερασμός» από τον πρόεδρο Ουμάλα
Παρασκευή 29 Ιούλη 2011

Ο νέος πρόεδρος του Περού
ΛΙΜΑ._

Παρουσία 18 ηγετών κρατών της Λατινικής Αμερικής, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες του αντιπροέδρου της Κούβας Αντόνιο Ματσάδο, παρουσία που μονοπώλησε σχεδόν τα περουβιανά ΜΜΕ, δεκάδων ξένων υψηλότατων αξιωματούχων και με μεγάλο απόντα τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, εξαιτίας της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο στην οποία υποβάλλεται, ορκίστηκε χθες ο Ογιάντα Ουμάλα ως πρόεδρος του Περού.

Η προβολή της ορκωμοσίας ήταν ανάλογη της εκλογής του κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών καθώς η ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα του Περού, όντως σηματοδοτεί μία μεγάλη στροφή όσον αφορά την πολιτική του Περού, τόσο εγχωρίως και κυρίως σε διεθνές επίπεδο καθώς η περιοδεία του προέδρου πλέον Ουμάλα σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, αντανακλά την πρόθεσή του για στενότερη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής ακόμη και με τις χώρες της συμφωνίας ALBA, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα πολιτική, που δεν ήταν άλλη από την απόλυτη και πειθήνια πρόσδεση της εξωτερικής πολιτικής του Περού στο άρμα των ΗΠΑ.

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες εκ μέρους πολλών χωρών της περιοχής που έσπευσαν να θριαμβολογήσουν για την «επικράτηση της αριστεράς» αλλά και εκ μέρους του λαού του Περού, που ψήφισε τον Ουμάλα προκειμένου να αλλάξει η πολιτική της χώρας, πολιτικής ανισότητας, καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών από τις ξένες πολυεθνικές, καταστολής των δικαιωμάτων εργαζομένων και κοινοτήτων και αιματηρής καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Ωστόσο είναι αποκαλυπτικές κάποιες πρώτες ενδείξεις από την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, για την συμβιβαστική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει ο Ουμάλα. Πρωθυπουργός επιλέχτηκε το στέλεχος στην κυβέρνηση Τολέδο και πλούσιος επιχειρηματίας, Σάλομον Λέρνερ Γκιτς, υπουργός Οικονομικών, ο Λουίς Μιγκέλ Καστίγια, υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του απερχόμενου αντιδραστικού προέδρου Αλαν Γκαρσία. Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας παραμένει ο Χούλιο Βελάρντε, που θεωρείται «επιτυχημένος» από την Γουόλ Στριτ. Υπουργός Εξωτερικών ο καθηγητής Πανεπιστημίου, συγγραφέας και δημοσιογράφος Ραφαέλ Ρονκαλιόλο (πατέρας του γνωστού συγγραφέα Σαντιάγο Ρονκαλιόλο - Κόκκινος Απρίλης, Τελευταία ρομφαία κ.ά.). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η τραγουδίστρια Σουσάνα Μπάκα, γνωστή ως η φωνή των Αφροπερουβιανών, θα είναι η υπουργός Πολιτισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ογιάντα Ουμάλα (2012-07-15 00:00:00.0)
Η καταστολή κλιμακώνεται (2012-07-06 00:00:00.0)
Καλλιεργώντας αυταπάτες περί «διαχείρισης της κρίσης» (2011-07-30 00:00:00.0)
Νέος Πρόεδρος ο Ογιάντα Ουμάλα (2011-06-08 00:00:00.0)
Περουβιανά κόλπα... (2006-04-21 00:00:00.0)
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά (2006-04-09 00:00:00.0)