ΓΑΛΛΙΑ
Ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις
Σάββατο 27 Γενάρη 2001

Associated Press

«Ολοι Ενωμένοι» γράφει το μεγάλο πάνω της συγκέντρωσης στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.-

Εντυπωσιακή ήταν, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της, η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν από κοινού τα συνδικάτα των εργαζομένων όλων των κλάδων του ιδιωτικού τομέα και στην οποία συμμετείχαν, σε ένδειξη συμπαράστασης, τα συνδικάτα όλων των κλάδων του δημόσιου τομέα. Αντικείμενο της διαμαρτυρίας η επιμονή της Ενωσης Εργοδοτών να επεκταθεί το όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 65 έτη και να αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων με παράλληλη περικοπή των ρυθμών αύξησης των συντάξεων, με το σκεπτικό ότι «η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων οδηγεί σε κατάρρευση την οικονομία της χώρας».

Περισσότεροι από 80.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν, σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα, στην κεντρική διαδήλωση του Παρισιού, που «έκλεισε» την αυλαία των 24ωρων κινητοποιήσεων, της Πέμπτης, που παρέλυσαν 65 μικρές και μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, στους σιδηροδρόμους, στα νοσοκομεία, στις δημόσιες επιχειρήσεις, στα αεροδρόμια, αλλά και δάσκαλοι και καθηγητές. Η πορεία κατέληξε στην έδρα της Ενωσης Εργοδοτών - MEDEF, στο 16ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους, για επόμενες κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η Ενωση Εργοδοτών δεν αλλάξει στάση και δεν επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, από το οποίο αποχώρησε στα μέσα Δεκέμβρη.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος επανέλαβε τη γνωστή θέση του για διατήρηση του συνταξιοδοτικού ορίου στα 60 ηλικιακά έτη, δηλαδή 40 εργασιακά. Εντούτοις, ο Ζοσπέν φέρεται να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος και να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από τους εργοδότες, οι οποίοι κινδυνολογούν υποστηρίζοντας ότι καταρρέει το πλουσιοπάροχο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας εξαιτίας της αύξησης των συνταξιούχων και πιέζουν τη γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανάλογες αλλαγές και στο δημόσιο τομέα, «υπενθυμίζοντας» ότι «επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας και αυτό δεν είναι καλό ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς». Βασικό επιχείρημα των εργοδοτών είναι έκθεση της γαλλικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία το 2040 θα αντιστοιχούν 7 συνταξιούχοι σε κάθε 10 εργαζομένους.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια

Σε αυτεπάγγελτη παρέμβαση και έναρξη σειράς ανακρίσεων για τα βίαια επεισόδια που συγκλόνισαν την πόλη της Λίλης, ανάμεσα σε πυροσβέστες και σε άνδρες των δυνάμεων καταστολής, προχώρησε, χτες, ο εισαγγελέας της πόλης Τιερί Λουκέτα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τις σφοδρές συγκρούσεις, εκτός από τον πυροσβέστη που έχασε το χέρι του, τραυματίστηκαν άλλοι 5 συνάδελφοί του, ενώ άλλοι τόσοι συνελήφθησαν. Ο εισαγγελέας, εκτός των άλλων, ζητά από τις αστυνομικές δυνάμεις να αποσαφηνίσουν τι είδους μηχανισμός ήταν αυτός που εξερράγη στα χέρια του άτυχου πυροσβέστη και ποιος έδωσε εντολή να χρησιμοποιηθούν τέτοιου είδους μέσα για να διαλυθούν οι διαδηλωτές.