ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο πλευρό του ΚΚΕ στη μάχη της οικονομικής ενίσχυσης
Κυριακή 31 Ιούλη 2011

Για τη συμβολή της ΚΝΕ, που έδωσε στο πλευρό του ΚΚΕ τη μάχη της οικονομικής εξόρμησης, η οποία ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, μιλάει στον «Ρ» ο Γιώργος Παναγής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στην πολιτική μάχη για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, η ΚΝΕ έχει τη δική της, ιδιαίτερη συμβολή. Πώς εντάσσεται η μάχη για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ στην παρέμβαση της ΚΝΕ στη νεολαία;

-- Τα τελευταία χρόνια, η ΚΝΕ έχει θετική πείρα από τις οικονομικές εξορμήσεις που δίνει στο πλευρό του Κόμματος, υπερκαλύπτοντας κάθε φορά όλο και υψηλότερους στόχους, πράγμα το οποίο αποδεικνύει ότι οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, παρά την όποια απειρία τους, λόγω της ηλικίας, κατακτούν όλο και περισσότερο να απευθύνονται στη νεολαία και στο λαό με το κουπόνι, να δημιουργούν δεσμούς με πλατύτερα τμήματα της νεολαίας.

Ιδιαίτερα ξεχωρίζει αυτό το ζήτημα την περίοδο που διανύουμε, που είναι προφεστιβαλική περίοδος για την ΚΝΕ, με εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες προβάλλουμε στη νεολαία την πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού. Αξιοποιούμε ιδιαίτερα τους δεσμούς που έχουμε με τη νεολαία, με νέους εργάτες στους χώρους δουλειάς, στις απεργιακές φρουρές, τους δεσμούς που έχουμε με τους μαθητές, τους νέους που βρίσκονται στις σχολές στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στα ΙΕΚ, στις σχολές του ΟΑΕΔ. Ανοίγουμε συζήτηση με αυτά τα παιδιά για το τι κοινωνία έχουν ανάγκη, σε ποια κοινωνία θα βρουν διέξοδο, προβάλλουμε την ανάγκη για πάλη για άλλη κοινωνία, για τη σοσιαλιστική κοινωνία. Αναδεικνύουμε την προσφορά του σοσιαλισμού, ότι το ΚΚΕ είναι το Κόμμα το οποίο παλεύει γι' αυτά και με αυτήν την έννοια προβάλλουμε την ανάγκη που υπάρχει το ΚΚΕ να είναι οικονομικά αυτοδύναμο χάρη και στη δική τους, προσωπική συμβολή.

-- Δεδομένου ότι η ΚΝΕ απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, μαθητές, φοιτητές, άνεργους ή χαμηλά αμειβόμενους νέους εργαζόμενους, που μπορούν να συμβάλουν με μικρά ποσά στην οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, πώς οργανώνει την παρέμβασή της για να φτάσει πιο πλατιά στη νεολαία;

-- Ιδιαίτερα φέτος, που είναι δραματικά χειρότερη η οικονομική κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα για τις φτωχές λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, δουλεύουμε με το σύνθημα «πιο λίγα από πιο πολλούς». Ιδιαίτερα, δε, προσανατολιζόμαστε να πάρουμε από το υστέρημα της νεολαίας και του λαού, με την έννοια ότι έτσι κι αλλιώς απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που έχουν υστέρημα, καθώς είναι εκείνοι οι οποίοι αντικειμενικά πλήττονται από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, της πλουτοκρατίας και της ΕΕ.

Παράλληλα, καθ' όλη τη διάρκεια της οικονομικής εξόρμησης συγκροτούνται και μαζικά συνεργεία που «οργώνουν» τους χώρους και παρεμβαίνουν μαζικά σε τόπους δουλειάς, σε εργοστάσια, σε άλλους εργασιακούς χώρους, ειδικά εκεί που δουλεύει νεολαία, όπως για παράδειγμα στο εμπόριο κ.λπ. Ακόμα, και άλλα συνεργεία έκαναν μαζικές εξορμήσεις στα πανεπιστήμια και τα σχολεία πριν κλείσουν για το καλοκαίρι.

Εχουμε πάρα πολλά παραδείγματα από τις Οργανώσεις: Δυο μαθητές μαζί που δίνουν από ένα ευρώ για να κόψουν ένα κουπόνι των δύο ευρώ, αντίστοιχα παραδείγματα από ανέργους που βάζουν έστω και από ένα ευρώ. Είναι παραδείγματα που για εμάς έχουν τεράστια σημασία, τόσο πολιτική με την έννοια ότι οι νέοι που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ενισχύουν το δικό τους Κόμμα, όσο και οικονομική.

Είναι στοίχημα για εμάς να συνηθίσουμε να δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο, να ανοιγόμαστε, δηλαδή, σε περισσότερο κόσμο, να φτάνουμε σε νέο κόσμο που δεν έχουμε ξαναπάει. Αυτό προσπαθούμε να κατακτήσουμε, έναν τέτοιο τρόπο δουλειάς κατακτούν καθημερινά οι Οργανώσεις μας, δείχνοντας εμπιστοσύνη στον κόσμο της δουλειάς, δείχνοντας εμπιστοσύνη ότι ο κόσμος αυτός βλέπει την αδικία, βλέπει ποιο κόμμα παλεύει για το συμφέρον του, το ΚΚΕ, και έμπρακτα το αποδεικνύει και με την οικονομική του στήριξη στο Κόμμα.

-- Υπάρχουν ιδιαίτερες πρωτοβουλίες που παίρνουν Οργανώσεις της ΚΝΕ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ;

-- Μέσα από τις φεστιβαλικές μας εκδηλώσεις, ανοίγουμε και το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Παράλληλα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ παίρνουν και δικές τους, φρέσκες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, μια Οργάνωση έχει τυπώσει σετ με καρτ ποστάλ με σοβιετικές αφίσες. Αλλη Οργάνωση έχει τυπώσει μια σειρά από αφίσες και τις έχει μετατρέψει σε μαγνητάκια για το ψυγείο. Ακόμα, διακινούνται τετράδια της ΚΝΕ με καλαίσθητα εξώφυλλα για τον ΔΣΕ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, έναντι ενός πολύ μικρού ποσού. Ειδικά με τα τετράδια, επιδιώκουμε οι μαθητές και να ενισχύσουν οικονομικά και με αυτόν τον τρόπο, αλλά και με αυτό το εξώφυλλο του τετραδίου να κάνουν και παρέμβαση στην τάξη τους. Επίσης, έχουν τυπωθεί και κυκλοφορούν μπλουζάκια αναμνηστικά, από διάφορες Οργανώσεις.

Ιδιαίτερα όμως έχουν αξία ορισμένες νέες πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν ότι οι σύντροφοί μας όταν δρουν με πρωτοβουλία μπορούν να έχουν αποτελέσματα και μάλιστα πολύ ουσιαστικά. Για παράδειγμα, σε μια Οργάνωση, οι σύντροφοι για να κάνουν δώρο σε έναν άλλο σύντροφο στη γιορτή του έβαλαν όλοι από ένα χρηματικό ποσό και του έκαναν δώρο τη χρονιάτικη συνδρομή του στη «Σύγχρονη Εποχή». Ακόμα, υπάρχει παράδειγμα συντρόφισσάς μας μαθήτριας η οποία έχει καλές επιδόσεις στο σχολείο, δικαιούται υποτροφία και ιδιαίτερα φέτος δούλεψε ακόμα πιο σκληρά, διάβασε ακόμα πιο σκληρά και ένα μέρος της υποτροφίας της το έδωσε για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

-- Πώς προχωράει η κάλυψη των πλάνων της ΚΝΕ;

-- Η ΚΝΕ έχει υπερκαλύψει το πλάνο της. Υπάρχουν πρωτοπόρες Οργανώσεις που υπερκάλυψαν έγκαιρα το πλάνο τους και από εκεί κι έπειτα δούλεψαν με ακόμα μεγαλύτερη μαχητικότητα και ένταση για να υλοποιηθεί ο συνολικός στόχος της οικονομικής εξόρμησης.

Οι πιο πρωτοπόρες Οργανώσεις είναι εκείνες, οι οποίες συζήτησαν έγκαιρα μέσα στις Οργανώσεις Βάσης, αλλά και με τους φίλους και τους οπαδούς τους τη σημασία της οικονομικής εξόρμησης, την ανάγκη σήμερα να υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα οικονομικά αυτοδύναμο και με αυτό το πνεύμα και αυτή τη μαχητικότητα ρίχτηκαν στη μάχη, πραγματοποίησαν πλατύ και πλούσιο άνοιγμα στο λαό και στη νεολαία. Είχε καθοριστεί έγκαιρα άμιλλα μεταξύ συντρόφων, κομμουνιστική άμιλλα μεταξύ των Οργανώσεων για την ανάδειξη του πρωτοπόρου ΚΝίτη και της πρωτοπόρας Οργάνωσης στην οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

Παράλληλα, αρκετοί σύντροφοι έχουν δώσει από την τσέπη τους κόκκινα μεροκάματα. Η προσπάθεια και η προσωπική εισφορά εκατοντάδων συντρόφων μας ΚΝιτών είναι αρκετές φορές συγκινητική.

Αυτός είναι ένας τρόπος δουλειάς, ο οποίος πρέπει να μείνει, γιατί ενισχύει την πολιτική μας επαφή με το λαό και τη νεολαία στις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας.