Καμπάνια για ένταξη νέων στα σωματεία

Συγκροτήθηκε, χτες, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ 

Σάββατο 27 Γενάρη 2001

Avaton

Στη νεολαία που ζει πρώτη τις συνέπειες της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής και αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα των αναδιαρθρώσεων, απευθύνει το αγωνιστικό του κάλεσμα το ΠΑΜΕ. Χτες το βράδυ κάλεσε νέους εργαζόμενους σε σύσκεψη και ύστερα από συζήτηση καταλήχτηκε η πρόταση της συγκρότησης Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ. Στους νέους που ζουν καθημερινά την εργοδοτική ασυδοσία, την τρομοκρατία και το φόβο της απόλυσης, που βρίσκονται ανασφάλιστοι, με χαμηλό μεροκάματο, στους νέους αυτούς που πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να προσανατολίσουν τη δράση και πάλη τους στην υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, το ΠΑΜΕ δίνει βήμα. Αυτή τη νεολαία καλεί σε συσπείρωση στην ταξική γραμμή πάλης.

Για την ανάγκη της οργάνωσης των νέων μέσα στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ, μίλησε ο Δημ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας ο οποίος τόνισε ότι οι νέοι αποτελούν τη συνέχεια της εργατικής τάξης, και είναι αυτοί που θα ανατρέψουν τη σημερινή άθλια κατάσταση, θα διεκδικήσουν και θα υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κώστας Μυτηλινιού, μεταλλεργάτης ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύπλευρη εκμετάλλευση που βιώνουν οι νέοι.

Να επηρεάσουμε τις εξελίξεις

«Εκαναν το 8ωρο 12ωρο, δημιούργησαν την 3ωρη και 4ωρη απασχόληση, τις δίμηνες, εξάμηνες συμβάσεις. Δε μας είπαν όμως, πώς θα ζήσουμε με 60.000 δρχ. Αδιαφορούν για την τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς όπου κάτω από την απειλή της απόλυσης, η εργοδοσία εκβιάζει και πετυχαίνει δουλοκτητικούς όρους εργασίας. Δίνουν ζεστό χρήμα στους εργοδότες για να απασχολήσουν κανά χρόνο μερικούς ανέργους. Stage ονομάζουν τα προγράμματα όπου μερικές χιλιάδες νέοι άνεργοι παίρνουν ένα χαρτζιλίκι των 110.000 χωρίς ένσημα, ασφάλεια, για να βγουν έξω για κανά καφέ και μετά πάλι στην ανεργία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.

Τόνισε δε ότι είναι χιλιάδες οι νέοι που βρίσκονται έξω από τη δράση και για «να αποκρουστεί επίθεση που δεχόμαστε σήμερα, χρειάζεται η συμμετοχή όλων όσοι πλήττονται από τη σημερινή πολιτική». Υπογράμμισε επίσης ότι η αποφασιστική αύξηση της συμμετοχής της εργαζόμενης νεολαίας στα σωματεία, μπορεί να δώσει έναν άλλον αέρα, ενθουσιασμό και μαχητικότητα στα σωματεία. Κάλεσε επίσης τους νέους να γίνουν οι τόποι δουλιάς και τα συνδικάτα χώροι δημιουργικής συζήτησης, πλατιών συσπειρώσεων, να κερδίζει έδαφος η αγωνιστική πρόταση, η συλλογικότητα, η πεποίθηση πως μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Οι νέοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν εκεί, συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας τους. Μίλησαν για τις νέες μορφές εργασίας, όπως το φασόν που οι νέοι πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και όπου η εκμετάλλευση που βιώνουν συγκαλύπτεται, αφού εμφανίζονται ως δήθεν συνεργάτες των διαφόρων εταιριών. Οταν δε «τολμήσουν» να ζητήσουν αύξηση, τότε η εταιρία προσλαμβάνει απλά... νέους «συνεργάτες».

Αναφέρθηκαν επίσης στις εταιρίες κούριερ στις οποίες αναγκάζονται να απευθυνθούν και να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί και αυτές με τη σειρά τους να τους νοικιάζουν σε τράπεζες για τις εξωτερικές δουλιές.

Μεγάλη αναφορά έγινε επίσης στην τρομοκρατία που δέχονται από τους εργοδότες, στη μαύρη εργασία, στα εξαντλητικά ωράρια, στη μη καταβολή των δεδουλευμένων, των υπερωριών, της ασφάλισης.

Στη χτεσινή σύσκεψη συμμετείχαν και σπουδαστές από τα Ιδιωτικά και Δημόσια ΙΕΚ. Αυτοί οι νέοι που ενώ πρώτα οι έμποροι της επαγγελματικής κατάρτισης, οι σχολάρχες, θησαυρίζουν στις πλάτες τους, στη συνέχεια δέχονται την πιο άγρια εκμετάλλευση από τους εργοδότες.

Καταλήγοντας η σύσκεψη, προτάθηκε να ξεκινήσει τετράμηνη καμπάνια οργάνωσης των νέων στα σωματεία τους καθώς και πολιτιστικό πρόγραμμα πρωτοβουλιών για τις ανάγκες της νεολαίας.