ΓΑΛΛΙΑ
Προειδοποιητικές μαζικές διαδηλώσεις
Κυριακή 28 Γενάρη 2001

Associated Press

Από τη μεγάλη κινητοποίηση στο Παρίσι
Μαζικό εντυπωσιακό «παρών» έδωσαν οι Γάλλοι εργαζόμενοι, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, στις πρώτες προειδοποιητικές κινητοποιήσεις τους για την υπεράσπιση του συνταξιοδοτικού τους προγράμματος. Οι διαδηλώσεις, που συνοδεύτηκαν από 24ωρη απεργία στους περισσότερους τομείς, παρέλυσαν τη χώρα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους περισσοτέρων από 65 πόλεων, προειδοποιώντας ότι πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα» των διαμαρτυριών που θα ακολουθήσουν.

Αν και το μέγιστο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, των οποίων οι διαπραγματεύσεις με την Ενωση Εργοδοτών - MEDEF κατέρρευσαν στα μέσα Δεκεμβρίου, εξαιτίας της επιμονής της MEDEF να προχωρήσει σε επέκταση του συνταξιοδοτικού ορίου από τα 40 στα 45 χρόνια εργασίας, άμεση ήταν η εκδήλωση συμπαράστασης από τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα, τα οποία, από την πλευρά τους, φοβούνται ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί κάποιο νέο μέτρο στον ιδιωτικό τομέα θα συμπαρασύρει σε ανάλογες εξελίξεις και το δημόσιο. Η MEDEF, επικαλούμενη το δεδομένο της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων «λόγω της επιμήκυνσης του μέσου όρου ζωής», κινδυνολογεί περί κατάρρευσης της γαλλικής οικονομίας, προκειμένου να πετύχει μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τη συνταξιοδότηση.

Το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου επέλεξε, πάλι, η γαλλική κυβέρνηση καθώς, από τη μία πλευρά, ο Λιονέλ Ζοσπέν τάσσεται υπέρ της διατήρησης του υπάρχοντος καθεστώτος, από την άλλη, όμως, «αλληθωρίζει» προς τους εργοδότες που του «υπενθύμισαν» ότι σε ένα χρόνο θα πρέπει να αντιμετωπίσει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Και φυσικά η καλλιέργεια ενός εντεινόμενου κλίματος «αβεβαιότητας και αστάθειας» δε θα τον βοηθήσει στην αναμενόμενη αναμέτρησή του με τον νυν Πρόεδρο Ζακ Σιράκ.


Ε.Μ.