ΜΠΑΡΑΖ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Σε πύρινο κλοιό η Κέρκυρα
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Κέρκυρα. Λίγο μετά τις 5 χτες το απόγευμα και μέσα σε χρονικό διάστημα μιας ώρας υπήρξαν πολλές διαφορετικές εστίες, με αποτέλεσμα να καίγονται μέχρι και αργά χτες το βράδυ, τεράστια δασική έκταση, ελαιοκαλλιέργειες, ενώ απειλήθηκαν και κατοικημένες περιοχές.

Οι πυρκαγιές - κοντά στις 20 - ξέσπασαν με διαφορά λίγων λεπτών και περιορίστηκαν στις 11 εστίες. Τα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν αρχικά στη βορειοδυτική Κέρκυρα και συγκεκριμένα στις περιοχές Τρουμπέτα, Μακράδες, Αλλειματάδες και Λάκωνες που μαίνονταν ανεξέλεγκτα. Οι φλόγες έγλειψαν αυλές των σπιτιών στους Λάκωνες και οι κάτοικοι γλίτωσαν τα χειρότερα, χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθειά τους, των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων. Απομάκρυναν τη φωτιά, χωρίς ωστόσο να έχει διαφύγει ολοκληρωτικά ο κίνδυνος, αφού τα πρώτα σπίτια βρίσκονταν απόσταση 800 μέτρων.

Σε εξέλιξη ήταν η φωτιά και στο Κομπίτσι στην κεντρική Κέρκυρα με τη φωτιά να έχει απομακρυνθεί από κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, ο φόβος αναζωπύρωσης παρέμενε, αφού έπνεαν ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 6 μποφόρ. Στην κατάσβεση συμμετείχαν 48 πυροσβέστες, 23 οχήματα και 5 πεζοπόρα τμήματα με 60 άτομα και 20 οχήματα ΟΤΑ, ενώ ρίψεις γίνονταν μέχρι λίγο πριν βραδιάσει από 6 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.

Ο αριθμός αυτών των πυροσβεστών με την ενίσχυση μάλιστα κλιμακίων από Δυτική Μακεδονία και Ηπειρο φανερώνει από μόνος του τις τεράστιες ελλείψεις και τα κενά σε προσωπικό που ξεπερνούν τις 4.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η Κέρκυρα φλέγεται, στα 20 οχήματα υπάρχουν 2 αντί για 3 άτομα που προβλέπονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Στα μέτωπα των πυρκαγιών και συγκεκριμένα σε Λάκωνες και Κομπίτσι που η φωτιά έφτασε κοντά σε κατοικημένες περιοχές, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκια της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ.