Τα έξι Κέντρα Αποθεραπείας, Φροντίδας και Κοινωνικής Αποκατάστασης θα υπαχθούν στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ όλα τα ιδρύματα θα διασυνδεθούν με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ώστε να αρχίσουν εισροές χρημάτων
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, οι 91 μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας σε όλη τη χώρα συγχωνεύονται σε 22 Οργανισμούς Κοινωνικής Φροντίδας. Στη χτεσινή συνάντηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε απ' τους διοικητές των ιδρυμάτων Πρόνοιας τις οριστικές προτάσεις τους μέχρι τις 15 Αυγούστου, ώστε να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Υγείας.
Τα καινούρια στοιχεία που διαφάνηκαν απ' τη χτεσινή συνάντηση, μεταξύ των άλλων, είναι:
Τα έξι Κέντρα Αποθεραπείας, Φροντίδας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) με 600 συνολικά κρεβάτια θα περάσουν στα δημόσια νοσοκομεία. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρηθεί η κάλυψη των αναγκών αποκατάστασης αναπήρων και τραυματιών ή αρρώστων με εγκεφαλικά, καθώς στο δημόσιο τομέα υπάρχουν μόλις 200 κρεβάτια, ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ανάγκες είναι για 2.000. Η υποκρισία της κυβέρνησης βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ μιλά για δημόσια αποκατάσταση, είναι αυτή που έκλεισε τα ΚΑΦΚΑ στο Αμύνταιο και στην Αμφιλοχία.
Στην πράξη, βέβαια, εκείνο που την ενδιαφέρει είναι οι «εισροές χρημάτων», μέσω της σύνδεσης με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Δηλαδή, να αποκτήσουν έσοδα τα νοσοκομεία εκείνα στα οποία θα υπαχθούν οι μονάδες των ΚΑΦΚΑ. Ετσι δεν αποκλείεται μέρος αυτών των μονάδων να εκχωρηθούν και στις ασφαλιστικές εταιρείες, με βάση το γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για την εκχώρηση 550 κλινών μετά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Μέσω της σύνδεσης με τον ΕΟΠΥΥ θα αποκτήσουν έσοδα όλα τα ιδρύματα Πρόνοιας με βάση το κρατικό τιμολόγιο που ισχύει σήμερα και για τον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα για τα Κέντρα Υποστήριξης και Κατάρτισης των ΑμΕΑ (ΚΕΚΥΚΑμΕΑ) σχεδιάζεται και η «μιας μέρας νοσηλεία». Δηλαδή, να χορηγούνται υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρίες που θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα επιχειρηθεί να εισπραχτεί το 40-80% των συντάξεων όσων διαμένουν σε κλειστά ιδρύματα Πρόνοιας (γηροκομεία, χρονίων παθήσεων και ψυχιατρεία) για να συμβάλουν στη λειτουργία των ιδρυμάτων και να μειωθούν τα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού, όπως θα προβλέπει υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν διοικητές ιδρυμάτων, ήδη το έχουν εφαρμόσει. Στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στη Δράμα παρακρατούν το σύνολο των συντάξεων και στον Αγιο Παντελεήμονα στη Θεσσαλονίκη το 70% των συντάξεων.
Με αφορμή ορισμένες περιπτώσεις αναπήρων «μαϊμού» - που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού για στηρίγματα στην πολιτική τους - έρχονται τώρα να βάλουν μαχαίρι στα επιδόματα των ΑμΕΑ και τις συντάξεις αναπηρίας. Κάθε χρόνο δίνονται 6,6 δισ. ευρώ για επιδόματα και κάποιοι παίρνουν δύο ή και περισσότερα όπως είπε ο Μ. Μπόλαρης. Ετσι, τώρα θα δημιουργηθεί ενιαίος κατάλογος στο υπουργείο για όλα τα επιδόματα, όπου θα απογραφούν μόνοι τους οι ανάπηροι. Δηλαδή και οι ανάπηροι θα υποστούν το μαρτύριο της απογραφής των συνταξιούχων.
Οσο κι αν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπάθησε να εμφανιστεί ως προστάτης των αναπήρων, δεν μπόρεσε να πείσει ακόμα και ορισμένους απ' τους διοικητές. Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση της προέδρου της Παιδούπολης Νεάπολης απ' τον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, όπου φιλοξενούνται 23 παιδιά. Υπηρετούν μόλις 5 διοικητικοί υπάλληλοι και μία κοινωνική λειτουργός με 8μηνη σύμβαση, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 10 επιστήμονες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου Ανάπτυξης, που φιλοξενεί 69 παιδιά με βαριές αναπηρίες και έχει 19 αντί για 29 εργαζόμενους. «Δεν υπάρχει ομοειδές ίδρυμα, υπογράμμισε. Η ενοποίηση δεν θα πρέπει να γίνει με λογιστική λογική, αλλά στην προοπτική της ανάπτυξης αυτού του κέντρου». Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε ειδικά στην τοποθέτηση αυτή, επιμένοντας ότι εκείνο που προέχει είναι το οικονομικό θέμα.