ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αδυσώπητες κόντρες και ανταγωνισμοί

Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση σε βάθος δεκαετιών προαναγγέλλει ο ΟΟΣΑ. Ξεκινά η φοροληστεία από τον «εφαρμοστικό νόμο». Πακτωλός κεφαλαίων στα μονοπώλια για τη διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Eurokinissi

Πακτωλός κεφαλαίων, πάνω και από το παραγόμενο ΑΕΠ της χώρας, έχει δοθεί στους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους για την άμβλυνση των εκδηλώσεων της καπιταλιστικής κρίσης
Μπόλικο δρόμο έχει ακόμη να διανύσει η διαδικασία καταστροφής υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, αυτών που σήμερα λιμνάζουν στα σεντούκια της πλουτοκρατίας, που βρίσκονται σε αναζήτηση φρέσκου ζωτικού χώρου και πεδίων κερδοφορίας.

Παρά και τις αποφάσεις «σωτηρίας» που πάρθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για τη λεγόμενη «οικειοθελή συμμετοχή» ιδιωτών (τραπεζών και άλλων μεγαλορεντιέρηδων), για το «κούρεμα» και την επιμήκυνση του κρατικού χρέους, σήμερα ξεσπούν νέοι αδυσώπητοι ανταγωνισμοί για το ποιος από αυτούς και σε ποιο βαθμό θα «πληρώσει το μάρμαρο». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι και το ίδιο το σχέδιο εκ των πραγμάτων πλαγιοκοπείται και «αμφισβητείται» από τους ίδιους, με επιπλέον αφορμή την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, με τo ξέσπασμα ανάλογων φαινομένων και μέσα στο σκληρό πυρήνα των κρατών της λυκοσυμμαχίας (Ιταλία, Γαλλία και αλλού). Για την ώρα τουλάχιστον η μεταξύ τους «συμφωνία» δεν έχει περπατήσει στην πράξη. Είναι χαρακτηριστικές και οι προχτεσινές δηλώσεις του κοιναγορίτη Επιτρόπου Ο. Ρεν, σύμφωνα με τον οποίο οι «αγορές δεν αντιδρούν όπως περιμέναμε ή όπως ελπίζαμε», επίσης τα μεταφερόμενα από το γερμανικό μονοπώλιο Deutsche Bank, στέλεχος της οποίας δήλωσε ότι «στην Ευρώπη κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις δε φαίνεται να ακολουθούν κοινή πολιτική» και ακόμη ότι οι «επόμενες 4 με 6 εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και θα αποδείξουν εάν η κρίση θα ενταθεί». Ο παράλληλος «Προσωρινός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων» (EFSF) - κατά ορισμένους το πρώτο βήμα για την έκδοση του λεγόμενου ευρωομολόγου - χαρακτηρίζεται από τραπεζικά στελέχη και «αναλυτές» τους «πολυβόλο χωρίς σφαίρες» και αυτό γιατί διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητές του χωρίς όμως να αποφασισθεί αύξηση των προς διάθεση κεφαλαίων του. Τα παραπάνω είναι εκδηλώσεις και της ανισομετρίας στις οικονομίες της ΕΕ, των οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα στα κράτη και τις κυβερνήσεις τους, για λογαριασμό των μονοπωλίων, των μερίδων της πλουτοκρατίας, που καθένας από αυτούς στηρίζει και εκπροσωπεί.

Ολόκληρος πακτωλός κεφαλαίων, κρατικά και διακρατικά πακέτα στήριξης, πάνω και από το παραγόμενο ΑΕΠ της χώρας, έχουν δοθεί στους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους για την άμβλυνση των εκδηλώσεων της καπιταλιστικής κρίσης, για την αποφυγή φαινομένων μετάδοσης σε πλαϊνούς κρίκους, χωρίς όμως να έχει κάνει την εμφάνισή του απολύτως κανένα σημάδι «κατευνασμού», αλλά το διαμετρικά αντίθετο.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία (Ιούνης 2011,) η «ανεπιθύμητη» για τους ίδιους «εξάρτηση» των ντόπιων τραπεζών από τα σχεδόν τζάμπα κεφάλαια για την «ενίσχυση της ρευστότητας» που τους διατίθενται μέσα από το μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ξεπεράσει το ασύλληπτο μέγεθος των 103 δισ. ευρώ, δανεικά για τα οποία δε φαίνεται να γίνεται ιδιαίτερος λόγος σε αντίθεση με τα 360 δισ. ευρώ του κρατικού χρέους που σώρευσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Κεφάλαια που ναι μεν είναι σχεδόν τζάμπα, γεγονός όμως παραμένει ότι είναι προς επιστροφή στην κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος. Τα ποσά αυτά, για πολύ προφανείς λόγους, στην προσπάθειά τους να κατευνάσουν την καπιταλιστική κρίση, σήμερα, σε αντίθεση και παρά τη «συμφωνία» της λυκοσυμμαχίας για την περίπτωση της Ελλάδας, έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο «ρεκόρ», διαμορφώνονται περίπου στο 25% των κεφαλαίων, ύψους πάνω από 400 δισ. ευρώ, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διοχετεύσει στο σύνολο των τραπεζών της ευρωζώνης.

Χρήμα υπάρχει και μάλιστα σε υπεραφθονία, οι ροές κεφαλαίων και μέσα σε συνθήκες οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης συνεχίζονται, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι δε βρίσκουν πεδία κερδοφορίας στην παραγωγή.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ

Διέξοδος για το λαό δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης, μέσα στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος. Στην έκθεση που ο ΟΟΣΑ έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα επισημαίνουν ότι στο έτος 2035, μετά από 25 χρόνια, το κρατικό χρέος θα είναι στο 100% του ΑΕΠ που θα έχει παραχθεί εκείνη τη χρονιά, πάντα με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουν μέχρι κεραίας το σύνολο της βάρβαρης κλιμάκωσης, τα αλλεπάλληλα μνημόνια με τις «επικαιροποιήσεις» τους, ταυτόχρονα με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ που ευαγγελίζονται για τα επόμενα χρόνια. Με απλά λόγια, η κοροϊδία πηγαίνει σύννεφο. Ο επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού ήρθε στην Αθήνα για να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που με τη σειρά της βρήκε την ευκαιρία να καλυφθεί πίσω από τα «εύσημα», να στείλει στους «επενδυτές» βροντερό το μήνυμα ότι θα εντείνει τη βάρβαρη κλιμάκωση, υποτάσσοντας τα πάντα στην εξυπηρέτηση του στρατηγικού στόχου τους, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός «προτείνει» και τα παρακάτω:

Χαράτσια στο λαό

Από τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε και η εφαρμογή των μέτρων μεσοπρόθεσμου προγράμματος - εφαρμοστικού νόμου που σκοπεύουν να κλιμακώσουν με τα επόμενα βήματα στους επόμενους μήνες, με στόχο να πιάσουν τις αντιλαϊκές νόρμες που έχουν βάλει για το 2011.

Στα άμεσα μέτρα φοροαφαίμαξης περιλαμβάνονται:


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ