ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι πιέσεις
Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Από πρόσφατες διαδηλώσεις στην πόλη Χάμα
Ανησυχητικά ανεβαίνει για μία ακόμη φορά το θερμόμετρο της έντασης στη Συρία, όπως και οι πιέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που δήθεν νοιάζονται για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα το κλίμα επιβαρύνει η έναρξη επιχειρήσεων του συριακού στρατού στη βόρεια πόλη Χάμα από τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής (31 Ιούλη) εναντίον ισχυρών αντικαθεστωτικών δυνάμεων, που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου, Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Συγκεχυμένες και ρευστές είναι οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, που και το 1982 είχε δεχθεί ξανά τα πυρά του στρατού με εντολή του τότε Προέδρου (πατέρα του νυν), Χαφέζ Αλ Ασαντ, για την καταστολή ταραχών από ισλαμιστές της οργάνωσης «Μουσουλμανική Αδελφότητα». Πάντως, αντικαθεστωτικές δυνάμεις, τις οποίες επικαλούνται το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και εκπρόσωποι των λεγόμενων «Τοπικών Επιτροπών Συντονισμού», υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται από 140 έως τουλάχιστον 300 μέσα σε μία βδομάδα, ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε πολλές δεκάδες και ότι δεκάδες κτίρια έχουν βομβαρδιστεί ή καεί. Παράλληλα, αναφέρουν ότι ήδη έχουν αρχίσει να παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα και ψωμί, αλλά και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες της πόλης.

Επιπλέον, προχτές, «ειδικοί ερευνητές» που επικαλέστηκε σε ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, κατήγγειλαν «υπερβολική κρατική βία» κατά Σύρων διαδηλωτών.

Σχέδια αποσταθεροποίησης βλέπει η Δαμασκός

Ωστόσο, τα παραπάνω στοιχεία σχετικά με τον απολογισμό των συγκρούσεων δεν επιβεβαιώνονται από τις συριακές αρχές, που υποστηρίζουν πως ό,τι συμβαίνει στην πόλη Χάμα οφείλεται στη δράση αντικαθεστωτικών στοιχείων, που συνεργάζονται με ξένες δυνάμεις στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών, κάτι που κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις καταγγέλλονται ακόμη ότι στήνουν διάφορες προβοκάτσιες και επιθέσεις σε βάρος των δυνάμεων ασφαλείας. Χαρακτηριστικά είναι εδώ τα «ηχητικά ντοκουμέντα» που μετέδωσε η κρατική συριακή τηλεόραση στις αρχές της περασμένης βδομάδας και τα οποία καταγράφουν συνομιλίες αντικαθεστωτικών δυνάμεων με ξένους παράγοντες σχετικά με το συντονισμό επιχειρήσεων σε βάρος του στρατού, αλλά και σχετικά με το ντύσιμο νεκρών στρατιωτών με πολιτικά ρούχα ώστε τα θύματα να παρουσιαστούν σε βίντεο σαν πολίτες που σκοτώθηκαν από κυβερνητικά πυρά. Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι δεκάδες αντικαθεστωτικοί στην πόλη Χάμα έκλεψαν στρατιωτικές στολές και ταυτότητες σχεδιάζοντας προβοκάτσιες...

Πάντως, σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια του Σύρου Προέδρου να κατευνάσει τις αντιδράσεις, υπογράφοντας νομοθετικό διάταγμα για τη νομιμοποίηση της ελεύθερης συγκρότησης πολιτικών κομμάτων, δε φαίνεται να έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με αυτό, τα κόμματα πρέπει να συγκροτούνται στη βάση κοσμικών, συνταγματικών αρχών και όχι στη βάση θρησκείας, φυλής και να έχουν παράλληλη «διαφάνεια στους στόχους, στις μεθόδους και στη χρηματοδότησή» τους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι ισορροπίες που φαίνεται να τηρούνται διαφάνηκαν και στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη Τετάρτη, που κατέληξε στο να καταδικάσει την κρατική βία σε βάρος αμάχων, ενώ ζητάει «από όλες τις πλευρές να δείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων και των επιθέσεων κατά κρατικών θεσμών».

Στην ίδια ανακοίνωση (που εκδόθηκε με 14 ψήφους υπέρ και όχι με 15, αφού ο Λίβανος, μη μόνιμο μέλος, δυσανασχέτησε με το κείμενο), το Συμβούλιο Ασφαλείας «επιβεβαιώνει την ισχυρή του αφοσίωση στην αυτοκυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», ενώ «επισημαίνει ότι η μόνη λύση στην τρέχουσα κρίση βρίσκεται στην πολιτική διαδικασία»...

Αντιρρήσεις σε μόνο καταδικαστική ανακοίνωση της συριακής ηγεσίας είχαν εκφράσει η Ρωσία και η Κίνα. Πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κάλεσε την Πέμπτη το Σύρο ομόλογό του να προβεί «σε μεταρρυθμίσεις και να αποκαταστήσει την ειρήνη και τη δημοκρατία», διαφορετικά προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να πάρει «κάποιες αποφάσεις». Μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος προέβλεψε ότι εάν ο Ασαντ δεν επιλύσει τα προβλήματα αυτά, τότε «τον περιμένει θλιβερή τύχη»...

Εντείνονται οι πιέσεις

Η ανακοίνωση του ΣΑ του ΟΗΕ δεν επισείει απειλές για μελλοντικές κυρώσεις, όπως τα οικονομικά αντίποινα που επέβαλαν σε βάρος Σύρων αξιωματούχων οι ΗΠΑ και η ΕΕ (με την Ιταλία να γίνεται η πρώτη από όλες τις χώρες που αποφάσισε την ανάκληση του πρεσβευτή της από τη Δαμασκό)... Ωστόσο, τίποτε δε θα πρέπει να αποκλείεται, ούτε καν μία μεσοπρόθεσμη ριψοκίνδυνη στρατιωτική επέμβαση, μολονότι τη διέψευσε ο Bρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ.

Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν προχτές ανοιχτά (όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ) ότι επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ, αφού υποστήριξαν ότι «ο Ασαντ βρίσκεται ήδη στο δρόμο της εξόδου» και ότι η Συρία «θα είναι σίγουρα ένα πολύ καλύτερο μέρος χωρίς τον Ασαντ».

Την ίδια ώρα οι Γερμανοί ασκούν πιέσεις για μεγαλύτερη «διεθνοποίηση» της κρίσης στη Συρία, απαιτώντας τον άμεσο διορισμό ειδικού απεσταλμένου από τον ΟΗΕ (όπως πρότεινε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε), ενώ οι Γάλλοι (διά του υπουργού Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ) ασκούν πιέσεις για την «ανάγκη» διεθνούς απομόνωσης της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Στην κρίση παρενέβη προχτές και η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία και να καλεί τη Συρία «να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της τα μηνύματα της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας και να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία το συντομότερο δυνατό».

Είναι φανερό ότι οι εξελίξεις στη Συρία αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ