Τα ξενοδοχεία της Αθήνας
Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μαύρο δάκρυ χύνουν εδώ και μέρες κάποια κανάλια και οι σχολιαστές τους, επειδή, τάχα εξαιτίας των διαδηλώσεων και της αναστάτωσης που υπάρχει στην Αθήνα, διάφορα ξενοδοχεία αναγκάζονται να κατεβάσουν τα ρολά τους και να κλείσουν οριστικά.

Το ότι κλείνουν ξενοδοχεία, τα περισσότερα από τα οποία, ήδη, εδώ και χρόνια υπολειτουργούσαν, δεν είναι ψέμα. Ομως είναι ψέμα ολκής ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα αποφεύγουν λόγω διαδηλώσεων την Αθήνα.

Η αλήθεια είναι ότι το ...«πακέτο» των τουριστικών διακοπών στην Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κάτι που έγινε και με ευθύνες των μεγαλοξενοδόχων. Ειδικά αυτών που κλείνουν συμφωνίες στο εξωτερικό, με κανόνες, όρους και τιμές που μόνον οι ίδιοι γνωρίζουν. Των άλλων που ευνοούν τον «all inclusive» τουρισμό με τους εσώκλειστους τουρίστες σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Εκείνων, που μόνο και μόνο για να επιτεθούν στους εργαζόμενους κάνουν τεμενάδες στα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Με δυο λόγια, ενώ οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί περίπου στα 15 εκατομμύρια άτομα, μειώνονται σταδιακά οι τουρίστες που χρησιμοποιούν ως πύλη εισόδου την Αθήνα. Κι αυτό όχι επειδή οι ίδιοι το επιλέγουν, αλλά επειδή έτσι είναι οι συμφωνίες που υπογράφουν οι κυρίαρχοι της τουριστικής αγοράς. Ετσι ενώ το 2006 το 24% των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα ήρθε μέσω Αθήνας, το σχετικό ποσοστό το 2010 έπεσε στο 20,6%.

Το γιατί συμβαίνει αυτό, ο καθένας - και οι καναλάρχες που πασχίζουν να προσφέρουν εκδούλευση στην κυβέρνηση και τις μεθοδεύσεις περιορισμού των διαδηλώσεων στην Αθήνα - μπορεί να το αναζητήσει παντού, κυρίως στον ενδοκλαδικό ανταγωνισμό, αλλά σε καμιά περίπτωση στους εργαζόμενους και τις διαδηλώσεις τους.