ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΠΥΡΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί στον Εβρο

Κλιμάκιο της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές. Για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» κάνει λόγο η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», με αφορμή το θάνατο του αντιπύραρχου στη Μάνη

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Eurokinissi

Σε αυτήν την πυρκαγιά (φωτ.) στο Βαθύ Μάνης έχασε τη ζωή του ο άτυχος αντιπύραρχος
Ανεξέλεγκτη μαινόταν ως αργά χτες το βράδυ η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε χτες περίπου στη 1 το μεσημέρι σε αγροτική περιοχή της Λευκίμμης στον Εβρο. Η φωτιά έκαιγε σε τρία μέτωπα: Βορειοανατολικά της Βυρίνης με κατεύθυνση προς τον βιότοπο της Δαδιάς, δυτικά της Βυρίνης με κατεύθυνση προς Πεσσάνη και δυτικά - νοτιοδυτικά της Κιτρινόπετρας με κατεύθυνση προς τη Μελία και το Ραντάρ της αεροπορίας.

Προληπτικά εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μελία και Κοίλα καθώς και οι εγκαταστάσεις του ραντάρ της αεροπορίας (ύψωμα 22). Στην περιοχή εξακολουθούσαν να πνέουν άνεμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της πυροσβεστικής. Με τη δύση του ήλιου σταμάτησαν να επιχειρούν οι εναέριες δυνάμεις (1 ελικόπτερο και 4 αεροσκάφη), ενώ συνέχισαν τη μάχη με τη φωτιά οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, του στρατού κ.λπ. Στην περιοχή έσπευσαν ενισχύσεις της ΠΥ από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Χτες το απόγευμα, συνελήφθησαν 2 άτομα ως ύποπτα για εμπρησμό και κρατούνταν στο ΑΤ Τυχερού.

Κλιμάκιο της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. Με ανακοίνωσή της η ΝΕ καταγγέλλει ότι ο πραγματικός «εμπρηστής» των δασών είναι η αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Ουσιαστικά αφόπλισαν τις υπηρεσίες προστασίας του Δάσους, Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία στερώντας τους τους αναγκαίους πόρους για να παίξουν το ρόλο τους με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και την εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων. Οι δραματικοί τόνοι των κυβερνητικών εκπροσώπων δεν τους απαλλάσσουν από τις τεράστιες ευθύνες που έχουν γι' αυτή την κατάσταση.

Το ΚΚΕ αξιώνει:

Και άλλα μέτωπα

Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν χτες οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που έκαιγε στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου, καθώς και αυτή στην περιοχή Μάκρη Αλεξανδρούπολης.

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη έχει κάψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 1.100 στρέμματα δασικής έκτασης. Ενεργά ήταν μέχρι το απόγευμα τα μέτωπα στη Βόνιτσα και στο Στάνο Αμφιλοχίας. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες σε δασική έκταση, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, στον Πράσινο Λόφο στη Βραυρώνα Αττικής, στο ύψος του ξενοδοχείου «Μάρε Νόστρουμ». Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ήταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αλλά δεν απειλήθηκαν σπίτια. Πυρκαγιά έκαιγε και στο Χέρωμα της Βάρης.

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Για μακρύ κατάλογο δεκάδων ανθρωποθυσιών, εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος, που «στεριώνουν» τις εγκληματικές πολιτικές σε βάρος του δασικού πλούτου και της πυρασφάλειας της χώρας, κάνει λόγο με χτεσινή της ανακοίνωση η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ). Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή το θάνατο του αντιπύραρχου Κωνσταντίνου Καστρή κατά τη διάρκεια επιχείρησης και την εκπνοή του αρχιπυροσβέστη Κωνσταντίνου Γιαννοπουλάκη μετά από σοβαρό τραυματισμό σε ώρα υπηρεσίας.

Ο θάνατος του Κ. Καστρή σε φωτιά στη Μάνη «αποτελεί ένα ακόμη προδιαγεγραμμένο έγκλημα σαν όλα αυτά που μέχρι σήμερα έχουν λάβει χώρα στις τάξεις του ΠΣ», επισημαίνει η ΕΑΚΠ, «ως αποτέλεσμα της απέλπιδας προσπάθειας των εργαζομένων σε αυτό, χαμηλόβαθμων και αξιωματικών, μόνιμων και συμβασιούχων, προκειμένου να καλύψουν με τη δική τους και πέρα από κάθε ανθρώπινο όριο συμβολή, τα τεράστια οργανικά κενά σε προσωπικό και τις τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και οργανωτικό επίπεδο».

Η ΕΑΚΠ αναφέρεται στα «γιατί» αυτών των πολιτικών των κυβερνήσεων του δικομματισμού, όπως:

Γιατί προχώρησαν στη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007 και του 2009 δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αναβάθμιση της πυρασφάλειας της χώρας. Αντίθετα, προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις των πιστώσεων και διατήρησαν τα ίδια πρότυπα σχεδιασμού και την στρατιωτικού τύπου οργάνωση της Πυροσβεστικής που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Παράλληλα, απαξιώνεται η ασφάλεια των πυροσβεστών με τέτοιο τρόπο που τελικά οδηγεί σε αυτά τα θανατηφόρα ατυχήματα, όταν για ένα συνολικό κόστος 300.000 ευρώ περίπου, επιστράφηκε πίσω το ΠΔ που αφορά την υγιεινή και ασφάλεια στο επιχειρησιακό σκέλος 8.700 μόνιμων και 5.500 συμβασιούχων πυροσβεστών, τη στιγμή που προκλητικά χαρίζονται δισ. ευρώ για την επενδυτική «ασφάλεια» των τραπεζών. Επίσης, οι πολιτικές αυτές διατήρησαν επί 10 και πλέον χρόνια τα χιλιάδες οργανικά κενά στην Πυροσβεστική.