ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ανεβαίνει η... αγωνία
Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001

Sportidea

Παναθηναϊκός και Πανιώνιος σε μια ακόμη φετινή τους κόντρα
Οσο περνάει ο καιρός τόσο ανεβαίνει η αγωνία στην Εθνική Κατηγορία. Από τη μια, οι μνηστήρες της κορυφής και παράλληλα της Ευρώπης προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν τα μέχρις στιγμής κεκτημένα και να μη γκρεμίσουν τα όσα μέχρι τώρα έχουν χτίσει. Από την άλλη, οι υπόλοιπες ομάδες οι οποίες για διαφορετικούς η καθεμιά λόγους, επιδιώκουν τη συγκομιδή βαθμών. Οι ομάδες, κυρίως, της... ουράς, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κάθε τους κίνηση στο πρωτάθλημα είναι και ένα παραπάνω βήμα προς τη σωτηρία ή τον υποβιβασμό τους. Ετσι, λοιπόν, άλλη μια αγωνιστική συνοδεύεται από μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον και ταυτόχρονα από την απαίτηση οι ομάδες να δείξουν και να αποδείξουν με το σωστό τρόπο τη δυναμικότητά τους.

Σήμερα διεξάγεται το κυρίως... πιάτο της 17ης αγωνιστικής και τα βλέμματα αναμένεται να στραφούν περισσότερο στην κόντρα του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο (17.00). Οι δύο αντίπαλοι του Κυπέλλου, ήρθε η ώρα να διασταυρώσουν τα ξίφη τους και στο πρωτάθλημα. Οι «πράσινοι» δείχνουν να βρίσκονται σε αρκετά καλή αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση, ενώ στη δημιουργία του καλού κλίματος συνέβαλε και η ενσωμάτωση του Ολισαντέμπε στους κόλπους της ομάδας. Ο Νιγηριανός πρώην παίχτης της Πολόνια, αν και δεν είναι έτοιμος ακόμα να αγωνιστεί (υπολογίζεται να δώσει το «παρών» σε δύο βδομάδες), δηλώνει ότι θα τα δώσει όλα προκειμένου ο Παναθηναϊκός να συμμετάσχει ξανά την επόμενη περίοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Από την άλλη, στο στρατόπεδο των φιλοξενουμένων, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς οι παίχτες του Πανιωνίου έχουν αποδείξει πολλάκις ότι είναι μαχητές και ότι δεν παραδίνουν εύκολα τα... όπλα. Οσον αφορά στον αγωνιστικό τομέα, ο Δημήτρης Μπαρμπαλιάς συνιστά στους παίχτες του να ξεχάσουν την ήττα από τον Πανηλειακό και να επικεντρωθούν στη δύσκολη κόντρα με το δευτεραθλητή. Πάντως, στην προσπάθεια των Νεοσμυρνιωτών δε θα μπορέσουν να συμβάλλουν οι τιμωρημένοι Γώγολος και Ευθυμιάδης.

Sportidea

Να μην φανεί βαθμολογικά η «έξωση» από τη Φιλαδέλφεια θα προσπαθήσει η ΑΕΚ κόντρα στον Αθηναϊκό
Βουτιά στα δύσκολα... κάνει σήμερα η Παναχαϊκή, η οποία καλείται να ξεπεράσει χωρίς απώλειες το εμπόδιο του Ηρακλή στο έργο που έχει αναλάβει να βγάλει σε πέρας και δεν είναι άλλο από την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία. Οι Πατρινοί υποδέχονται το «γηραιό» (17.00), ο οποίος μετά την ήττα από την ΑΕΚ δείχνει να μη... βολεύεται στην 5η θέση και επιδιώκει να αναρριχηθεί ακόμα πιο ψηλά. Ωστόσο, τα πράγματα από πλευράς τραυματισμών δεν είναι τόσο «ρόδινα» για την ομάδα του Γιάννη Κυράστα, καθώς αρκετοί παίχτες ή είναι τραυματισμένοι ή προέρχονται από τραυματισμό και δεν μπορούν να δώσουν το 100% του αγωνιστικού τους εαυτού.

Μακριά από το «σπίτι» της η ΑΕΚ, προετοιμάζεται να υποδεχτεί αύριο τον Αθηναϊκό (15.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ). Τα μηνύματα που στέλνει στους «κιτρινόμαυρους» παίχτες το τεχνικό δίδυμο των Σαβέφσκι και Γκέραρντ, αφορούν στην απαιτούμενη σοβαρότητα που πρέπει να δείξει η ομάδα ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Μάλιστα, ο Τόνι Σαβέβσκι αναφέρθηκε κυρίως στο ότι οι παίχτες του πρέπει να ξεφύγουν από την παγίδα των εσωτερικών προστριβών και να διώξουν από πάνω τους τις μικροκακίες και τους εγωισμούς που κατά καιρούς έχουν εκδηλώσει. Σκοπός άλλωστε της «Ενωσης» είναι να δημιουργήσει εκ νέου ένα αξιόλογο σύνολο, το οποίο θα παλέψει με σθένος για την έξοδό του στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Ετσι, ναι μεν η αρχή για μια μαχητική πορεία στο πρωτάθλημα έγινε από την προηγούμενη αγωνιστική, όμως η καλή παρουσία της πρέπει, σύμφωνα με όλους στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο, να εξακολουθήσει να υφίσταται και η συνέχεια να δοθεί κόντρα στους Βυρωνιώτες. Από την ομάδα του Βύρωνα, απόντες από το ματς με την ΑΕΚ θα είναι οι Καραϊσαρίδης, Ετουσέ, Μπούις και Πουλόπουλος. Οσον αφορά τον αγώνα, μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο το πιθανότερο ήταν να διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη και να αρχίσει στις 15.00.


Sportidea

Ο καταιγιστικός της προηγούμενης αγωνιστικής ΠΑΟΚ, φιλοξενεί αύριο τον ΠΑΣ Γιάννενα (17.00) που προέρχεται από βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό και θα έχει στον πάγκο του τον Νίκο Αναστόπουλο που καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ομως, παρά το προπονητικό ξεκίνημα του Νίκου Αναστόπουλου στην ομάδα, ακόμα δεν έχει προλάβει να επέλθει σταθερότητα, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να χρειάζονται στην Τούμπα περισσευούμενο θάρρος και αυτοσυγκέντρωση. Στην αντίπερα όχθη, ο «Δικέφαλος», την 16 αγωνιστική ημέρα του πρωταθλήματος έκανε πράγματα και θάματα στον αγωνιστικό χώρο της Καλαμάτας και δε σκοπεύει να... προσγειωθεί απότομα.

Να συνεχίσουν να πορεύονται με επιτυχία στο πρωτάθλημα θέλουν οι παίχτες του Πανηλειακού που αύριο αντιμετωπίζουν στην έδρα τους τον Αρη (19.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ). Μετά τη νίκη της επί του Πανιωνίου η ομάδα του Πύργου δείχνει να ανακτά σιγά σιγά την αυτοπεποίθησή της ενώ παράλληλα βλέπει πώς το όνειρο της παραμονής της στην Εθνική Κατηγορία, λίγο λίγο αρχίζει να παίρνει... σάρκα και οστά. Ετσι, μοναδικό στόχος του Πανηλειακού είναι να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τον παράγοντα «έδρα» και να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες για σωτηρία της. Στο στρατόπεδο του Αρη πάντως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Από τη μια, οι Θεσσαλονικείς δείχνουν το καλό τους πρόσωπο και δεν αφήνουν περιθώρια για αντίδραση από τους αντιπάλους τους και από την άλλη μοιάζουν εκτός τόπου και χρόνου. Ετσι, η συγκεκριμένη αυριανή αναμέτρηση κρίνεται αμφίβολη.

Με βαριά ψυχολογία η Καλαμάτα φιλοξενεί αύριο την Ξάνθη (16.15), καθώς η συντριβή την προηγούμενη αγωνιστική από τον ΠΑΟΚ με 7-1, ανάγκασε τους παίχτες της μεσσηνιακής ομάδας να ξεχάσουν τι θα πει... χαμόγελο και να σκύψουν τα κεφάλια. Επιπλέον η βαθμολογική τους θέση είναι τέτοια που μόνο κατήφεια και προβληματισμό έχει δημιουργήσει στη «μαύρη θύελλα», η οποία δεν έχει καταφέρει μέχρι ώρας να ξεφύγει από την τελευταία θέση. Αντίθετα, η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα μπορεί να μην κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό, όμως δεν έχει αποδείξει ακόμα πώς μπορεί να θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για παραμονή της στην Εθνική Κατηγορία.

Για μια θέση στον «ήλιο» του βαθμολογικού πίνακα θα παλέψουν αύριο ο γηπεδούχος Ιωνικός και ο Εθνικός Αστέρας (17.00). Η ομάδα του Ολεγκ Μπλαχίν εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τους μεγάλους της κατηγορίας, όμως όσο πάει κατεβαίνει σκαλιά. Γι' αυτό, άλλωστε, σκοπός της είναι να ξεκολλήσει από την 6η θέση και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Παράλληλα, παρόμοιοι είναι και οι στόχοι των Καισαριανιωτών, οι οποίοι από την 8η θέση της βαθμολογίας δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα εκτός από την παραμονή τους. Ομως, ο Εθνικός Αστέρας δείχνει να πιστεύει στις δυνάμεις του και αυτοσκοπός του είναι να κάνει δύσκολη τη... ζωή των ισχυρών της κατηγορίας.