ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΝΔ. ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΟΓΕ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα των παιδικών σταθμών
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν χτες το πρωί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, για να καταγγείλουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους παιδικούς σταθμούς σε ολόκληρη τη χώρα με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την υποχρηματοδότηση, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τις απολύσεις, που έχουν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αλλά και το κλείσιμο πολλών από αυτών σε όλη τη χώρα.

Να σημειώσουμε ότι σε λίγες μέρες ξεκινά η λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και η κατάσταση είναι εκρηκτική σε όλους τους δήμους της χώρας. Αυτή η κατάσταση εκδηλώνεται με μεγαλύτερη οξύτητα στην Αττική, όπου από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται πως το 1/3 των εργαζομένων των δήμων - σε κάποιους φτάνει ακόμα και το 50% - είναι συμβασιούχοι, ήδη μόνο το τελευταίο διάστημα στο Δήμο της Αθήνας έχουν κλείσει 4 παιδικοί σταθμοί.

Στη συνάντηση που είχαν χτες μέλη από τις 3 αντιπροσωπείες με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Θ. Ξηρό, φάνηκε η επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατακρεούργηση του κοινωνικού δικαιώματος των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Να δώσει πρόσκαιρες λύσεις, να αμβλύνει τις μεγάλες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για το «κόψιμο» χιλιάδων παιδιών από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και, γενικότερα, για την «παραλυτική» λειτουργία στην οποία έχουν οδηγηθεί, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που επιβάλλει δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών του λεγόμενου «κοινωνικού τομέα», που επί της ουσίας καταργεί τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και προωθεί, παντού, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του συνδικάτου ΟΤΑ, της ΟΓΕ και της Ομοσπονδίας Γονέων, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο γενικός γραμματέας, αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει ακριβώς όπως έχει προγραμματίσει με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μειώνοντας κατά 50% το προσωπικό στους δήμους κι επιχειρώντας έτσι με λιγότερους εργαζόμενους να καλύψει τα κενά που υπάρχουν. Αρχικά με δίμηνες συμβάσεις εργαζομένων, ενώ μετά τη λήξη αυτών - ενδεχομένως - να προχωρήσει σε 8μηνες νέες προσλήψεις, δημιουργώντας έτσι νέες στρατιές συμβασιούχων με απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζόμενους που θα αμείβονται με ψίχουλα, αλλά και αρνητικές συνέπειες στην ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών, με την εναλλαγή προσώπων κάθε δύο μήνες.

Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου και των άλλων φορέων με ψήφισμά τους απαίτησαν από την κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά και ολοκληρωμένα μέτρα ώστε να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, να ιδρυθούν άμεσα νέοι σταθμοί ώστε να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά που κάνουν αίτηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να σταματήσουν οι απολύσεις εργαζομένων, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να μονιμοποιηθούν όσοι ήδη εργάζονται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, να δημιουργηθεί κατάλληλη κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση της δημοτικής - κρατικής περιουσίας, να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποκλειστικά κρατικούς - δημόσιους - δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η ΟΓΕ και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας καλεί γονείς και εργαζόμενους, ταξικά συνδικάτα και ομοσπονδίες να πάρουν πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στους δήμους και να εντείνουν την πάλη με νέες πρωτοβουλίες για τους δωρεάν παιδικούς σταθμούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών και των νέων ζευγαριών.