ΗΠΑ
Μεγάλες οι πληγές του κυκλώνα «Αϊρίν»
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Associated Press

Προσπαθώντας να διασωθεί ό,τι είναι εφικτό μετά το πέρασμα του κυκλώνα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους για την ανεύρεση αγνοουμένων, καθώς σχεδόν 72 ώρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Αϊρίν», ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 40 και ο απολογισμός θεωρείται προσωρινός.

Χιλιάδες οικογένειες παρέμεναν μέχρι χτες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το Βερμόντ, μία μικρή πολιτεία με 600.000 κατοίκους στα σύνορα με τον Καναδά, αντιμετωπίζει τις χειρότερες πλημμύρες από το 1927 και οι καταστροφές ανυπολόγιστες αφού γέφυρες κατέρρευσαν, δρόμοι έκλεισαν από τις πλημμύρες, πολλά χωριά είναι αποκλεισμένα και 30.000 κάτοικοι της πολιτείας δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Στο μεταξύ, περιοδεία πραγματοποίησαν χτες στις πληγείσες περιοχές, οι υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας και Γεωργίας Τζάνετ Ναπολιτάνο και Τομ Βίλκσακ οι οποίοι μετέβησαν σε περιοχές της Βόρειας Καρολίνας και αμέσως μετά στη Βιρτζίνια.

Σε μια από τις πρώτες εκτιμήσεις, η συμβουλευτική εταιρεία «Kinetic Analysis» υπολογίζει τις ζημιές στο έδαφος των ΗΠΑ στα 7 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 2 με 3 δισ. αναμένεται να καλυφθούν από ασφαλιστικές εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή που επλήγη από τον κυκλώνα «Αϊρίν», μια βδομάδα πριν είχε πληγεί και από το σεισμό των 5,9, το μεγαλύτερο εδώ και 67 χρόνια που έχει πλήξει την περιοχή. Δύο «φυσικά φαινόμενα» που αποκάλυψαν τις απαρχαιωμένες και υπό κατάρρευση υποδομές εξαιτίας της συνεχούς συρρίκνωσης των ομοσπονδιακών αλλά και πολιτειακών δαπανών, αφού η «συρρίκνωση του δημόσιου τομέα» είναι πάγια πολιτική εδώ και δεκαετίες, ενώ μεγάλο μέρος των κονδυλίων, τουλάχιστον μία δεκαετία κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στη χρηματοδότηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων.