Ανυποχώρητοι οι φοιτητές και οι σπουδαστές

Συνεχίζονται οι καταλήψεις και διαδηλώσεις για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο

Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Ξανά στο δρόμο βγήκαν, χτες, οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιούν καταλήψεις στις σχολές, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα, για να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο που μετατρέπει σε επιχειρήσεις τα Πανεπιστήμια, διαλύει τις σπουδές, καταργεί το άσυλο και πολλά άλλα.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών συνέχισε και χτες, μέχρι αργά το απόγευμα, την κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ που ξεκίνησε τα χαράματα της Πέμπτης. Από το χώρο της πρυτανείας, στις 12 το μεσημέρι, οι φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ ξεκίνησαν μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης. Με πανό και συνθήματα κάλεσαν το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, να παλέψουν μαζί με το ταξικό κίνημα για δημόσια δωρεάν Παιδεία, να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η πορεία επέστρεψε στο χώρο της κατάληψης στην πρυτανεία.

Οι καταλήψεις συνεχίζονται στις σχολές της χώρας και την επόμενη βδομάδα θα γίνουν νέες Γενικές Συνελεύσεις φοιτητών και σπουδαστών. Απόφαση, με το πλαίσιο του ΜΑΣ, για κατάληψη και κινητοποιήσεις πήρε και ο νέος Σύλλογος Σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών συνεχίζει τις κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε πρυτανείες, διοικήσεις, Ειδικούς Λογαριασμούς κ.α. Στην Αθήνα συνεχίστηκε η κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας, στον ΕΛΚΕ της Γεωπονικής, στο Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΟΕΕ, στο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά, στον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας του ΕΜ Πολυτεχνείου.

Το ΜΑΣ καλεί την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

...και η υπουργός μιλά για παραπλάνηση!

Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές και οι σπουδαστές απαιτούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος - έκτρωμα, η υπουργός Παιδείας υποστηρίζει πως οι κινητοποιήσεις οφείλονται σε ...ψέματα και παραπλάνηση των φοιτητών! Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στη Βουλή η Α. Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, υπάρχουν «όλα αυτά τα ψέματα, ότι δεν θα δίνονται συγγράμματα, ότι θα υπάρχουν δίδακτρα, ότι θα μπουν εταιρείες στα πανεπιστήμια; Αθλια ψέματα, που το μόνο που κάνουν είναι να θέλουν αυτούς τους νέους ανθρώπους να τους παραπλανήσουν».

«Κάνω έκκληση», είπε η υπουργός, «για ανοιχτά πανεπιστήμια, ανοιχτά σχολεία σε όλα τα επίπεδα, να συγκρουστούμε μέσα στη Βουλή, να συγκρουστούμε με επιχειρήματα, να συγκρουστούμε ιδεολογικά, αλλά να μην θυσιάσετε το μέλλον των φοιτητών, έστω και το ένα εξάμηνο, έστω και τη μία ώρα διδασκαλίας μέσα στην τάξη, για κομματικά συμφέροντα και για παραταξιακά συμφέροντα συνδικαλιστικών οργανώσεων». Τη συνήθη αποπροσανατολιστική κριτική άσκησε στην τοποθέτησή του ο Α. Τσίπρας, καλλιεργώντας αυταπάτες περί φιλολαϊκών πολιτικών στο πλαίσιο της ΕΕ. Υποστήριξε πως «ακόμα και αν, όπως λέτε, ήσασταν υποχρεωμένοι πολλές φορές - δεν το αμφισβητώ βεβαίως - να προχωρήσετε σε αυτές τις επιταγές της Τρόικας και του Μνημονίου, ένα πράγμα θα έπρεπε να έχετε κάνει. Την Παιδεία και την Υγεία να τις αφήσετε έξω από αυτές». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «αντιμετωπίσατε τις μνημονιακές επιταγές με νεοφιλελεύθερες συνταγές».

Χτες συνεδρίασε, στο Λαύριο, η σύνοδος πρυτάνεων, και σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «δεσμεύεται να στηρίξει προσφυγές από τα Πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα για όλες τις πράξεις που θα εκδοθούν και θα βασίζονται σε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου». Παράλληλα τάσσεται υπέρ πρωτοβουλιών των πανεπιστημιακών οργάνων, «ώστε να διασφαλισθούν Πανεπιστήμια ανοιχτά στην υπηρεσία της κοινωνίας».