ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΩΝ ΟΑΕΔ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Δυναμική αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση

Μαχητική διαδήλωση χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας. Προκλητική δήλωση της ηγεσίας του ότι «οι μαθητές ως πελάτες θα αντιμετωπίζονται με σεβασμό από τον Οργανισμό» 

Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001

Από την κινητοποίηση των μαθητών
«Ο ΟΑΕΔ είναι απαραίτητο να σας βλέπει ως πελάτες. Μόνο τότε θα σας αντιμετωπίζουν με σεβασμό». Είναι η απάντηση που έδωσε, χτες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, απευθυνόμενη στην αγωνία και τους προβληματισμούς της αντιπροσωπείας του Συντονιστικού Σχολών ΟΑΕΔ Αθήνας-Πειραιά. Και είναι αποκαλυπτική για τα σχέδια που προωθεί το υπουργείο για το μοντέλο του Οργανισμού που θέλει να φτιάξει, ενταγμένο στη συνολική λογική εξυπηρέτησης των συμφερόντων της εργοδοσίας, που θέλει φτηνό, μισοειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εργασίας και ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαππας ισχυρίστηκαν ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΑΕΔ και να μετατραπεί σε ΑΕ, ούτε να επιβληθούν δίδακτρα στις σχολές του. Για άλλη μια φορά, η ηγεσία του υπουργείου απέδειξε ότι γράφει στα «παλαιότερα των υποδημάτων της» αυτό που οι μαθητές-κομμάτι της εργατικής τάξης διατυπώνουν πως «ο ΟΑΕΔ είναι κατάκτηση των εργαζομένων και χτίστηκε από τις εισφορές τους». Αυτή τους την αντίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης, που θέλει να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΑΕΔ, εξέφρασαν με δυναμισμό χτες μαθητές από τις σχολές μαθητείας από τον Πειραιά, τον Ρέντη, το Καλαμάκι, το Αιγάλεω, το Ηράκλειο και το Μοσχάτο, που διαδήλωσαν μπροστά στο υπουργείο Εργασίας. Κρατώντας πανό με το σύνθημα «Οχι στην ιδιωτικοποίηση, δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια», είχαν ξεκινήσει από την πλατεία Κουμουνδούρου, όπου μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς, ζητώντας τους να βρεθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους.

Ομως, η ηγεσία του υπουργείου έκανε και πάλι πως δεν άκουγε και τα συνθήματα που βροντοφώναζαν οι μαθητές, όπως «Ο ΟΑΕΔ δεν είναι Γιουγκοσλαβία, δε θα βομβαρδίσετε τη δωρεάν παιδεία», «Σημίτη, Γιαννίτση ακούστε το καλά, οι νόμοι της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά», «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες καταχτιέται», και τις διαβεβαιώσεις τους ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να βγαίνουν στο δρόμο, όσο κινδυνεύουν οι σχολές μαθητείας να μετατραπούν σε ιδιωτικά ΤΕΕ. Πάντως και χτες η κυβέρνηση φρόντισε να «υποδεχτεί» τους αγωνιζόμενους μαθητές με πάνοπλους αστυνομικούς.

Προσπαθούν να τα «κουκουλώσουν»

«Οσα ειπώθηκαν σήμερα είχαν σκοπό να "κουκουλωθεί" το πρόβλημα», υπογράμμισε ο Γιάννης Καράμπελας, μέλος του Συντονιστικού. Στον ισχυρισμό του υπουργού προς τους μαθητές, για την «ανάγκη» να βλέπει ο ΟΑΕΔ ως πελάτες τους μαθητές, προκειμένου να τους... σέβεται, ο Αλέκος Περάκης επισήμανε ότι δεν είναι πελάτες, αλλά «η νέα εργατική τάξη που ζητάει εξειδίκευση και δουλιά».

Οι μαθητές των σχολών ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου, να τους αποσταλεί γραπτή η διαβεβαίωση ότι δε θα ιδιωτικοποιηθεί ο Οργανισμός και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για τη διατήρηση του ΟΑΕΔ ως ενιαίου και δημόσιου φορέα, τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων, την παροχή δωρεάν βιβλίων, την αναβάθμιση του πτυχίου και την κατάργηση των εξετάσεων πιστοποίησης, την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, του μισθού και της ασφάλειας, καθώς και την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών.