ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ
Υποσχέσεις για συμβόλαια σε Βρετανία - Γαλλία
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011

Το ανδρείκελο των ιμπεριαλιστών Τζαλίλ πανηγυρίζει με τους Σαρκοζί - Κάμερον
TΡΙΠΟΛΗ.--

Υποδοχή «ηρώων» επιφύλαξαν το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο και οι οπαδοί του στον Γάλλο πρόεδρο και τον Βρετανό πρωθυπουργό που επισκέφτηκαν, χτες, τη λιβυκή πρωτεύουσα και τη Βεγγάζη, επιδιώκοντας απροκάλυπτα να διασφαλίσουν το μεγαλύτερο μερίδιο από το λιβυκό πλούτο και την ευρύτερη δυνατή επιρροή στη νέα πολιτική σκηνή, μη αφήνοντας πολλά περιθώρια για διεκδικήσεις από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Οι Σαρκοζί και Κάμερον έγιναν δεκτοί από το ηγετικό δίδυμο του Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ και Μαχμούντ Τζιμπρίλ, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, επισκέφτηκαν ένα νοσοκομείο στην Τρίπολη και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετέβησαν στη Βεγγάζη όπου μίλησαν σε συγκέντρωση.

Και οι δύο υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν διπλωματικά, πολιτικά και στρατιωτικά, διά του ΝΑΤΟ, τους αντικαθεστωτικούς, τονίζοντας ότι «ο Καντάφι παραμένει κίνδυνος». Ο Κάμερον υποσχέθηκε «βρετανική βοήθεια για τον εντοπισμό του», αποστολή «ειδικών για την οργάνωση της ασφάλειας», τεχνογνωσία για «ειδικές μονάδες νοσηλείας» και προανήγγειλε αποδέσμευση και άλλων ποσών από τα δεσμευμένα κονδύλια του λιβυκού καθεστώτος. Ο Σαρκοζί απηύθυνε αλλεπάλληλες εκκλήσεις «για συγχώρεση και εθνική συμφιλίωση», την ώρα που ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωνε τον εντοπισμό άλλων 13 μαζικών τάφων και η Αφρικανική Ενωση προειδοποιούσε ότι η κατάσταση στη Λιβύη «οδηγεί στην τρομοκρατία και στη διασπορά όπλων» ζητώντας περισσότερα μέτρα. Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η «προθυμία» Σαρκοζί - Καντάφι δεν έχει μείνει χωρίς ανταπόδοση. Ο Τζαλίλ επανέλαβε ότι «οι ξένες δυνάμεις που έσπευσαν να μας βοηθήσουν, θα έχουν προτεραιότητα στα νέα συμβόλαια» και ότι «θα γίνουν σεβαστά τα υπάρχοντα, αλλά θα εξεταστούν το κατά πόσο είναι αποτέλεσμα δωροδοκιών και διαφθοράς».