ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ολομέτωπη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα

Προωθείται νέος Εργατικός Κώδικας

Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2011

Από παλαιότερη διαδήλωση στη Βουδαπέστη όπου χιλιάδες πυροσβέστες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης
Μια νέα αντεργατική επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουγγαρία. Στα μέσα του καλοκαιριού η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ούρμπαν - το κόμμα του οποίου «Fidesz» κατέχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο - παρουσίασε σχέδιο του νέου Εργατικού Κώδικα, που στην ουσία αφαιρεί το δικαίωμα της απεργίας, περιορίζει τη δράση των συνδικάτων, μειώνει μισθούς και παροχές και αποτελεί αντεργατική λαίλαπα στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ηδη στη χώρα - που τον Οκτώβρη του 2008 έλαβε δάνειο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ΕΕ και την Κεντρική Τράπεζα, προς όφελος φυσικά του κεφαλαίου - υλοποιούνται μέτρα λιτότητας. Εχουν καταργηθεί συγκεκριμένες κατακτήσεις στο χώρο δουλειάς, έχουν περιοριστεί δικαιώματα και ελευθερίες, έχουν «παγώσει» οι μισθοί του Δημοσίου, έχει περικοπεί ο 13ος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων, έχουν απολυθεί χιλιάδες δημοτικοί υπάλληλοι, έχει αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια, έχουν μειωθεί κατά 10% τα επιδόματα ασθενείας και αναπηρίας, υπάρχει αύξηση των φόρων και φυσικά επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Τι προβλέπει ο νέος Εργατικός Κώδικας

Το 193σέλιδο του σχεδίου τροποποιήσεων του Εργατικού Κώδικα εμπεριέχει συγκεκριμένες διατυπώσεις σχετικά με την απαγόρευση απεργιών που στρέφονται κατά των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, οπότε, οποιαδήποτε διαμαρτυρία ενάντια στις πολιτικές λιτότητας θα υπόκεινται σε καταστολή. Επιπλέον, η εργοδοσία - τόσο στον κρατικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα - απαλλάσσεται από την παροχή σειράς κοινωνικών παροχών για τους εργαζομένους. Συγκεκριμένα, ο νέος Εργατικός Κώδικας προβλέπει:

Το σχέδιο τροποποιήσεων συμπεριλαμβάνει ήδη αποφασισμένες διατάξεις σχετικά με τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν στον τομέα των κατασκευών και της γεωργίας, ειδάλλως χάνουν τα όποια επιδόματα λάμβαναν.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι εργοδοτικές οργανώσεις δέχθηκαν με ενθουσιασμό την πρόταση της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές θα «ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων»...

Ο ρόλος των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών

Η ανακοίνωση των νέων τροποποιήσεων έχει προκαλέσει σημαντικές αυθόρμητες διαμαρτυρίες των εργαζομένων και εξαιτίας της δυσαρέσκειας και της αγανάκτησης οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που ωστόσο έχουν στενούς δεσμούς με συγκεκριμένες κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, εμφανίζονται πιο «αγωνιστικές» και «διεκδικητικές» λειτουργώντας ως μέσω εκτόνωσης. Εδώ και 20 χρόνια, μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες συμμετείχαν «ενεργά» στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» και σήμερα μιλούν για την ανάγκη «έναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων» σε ό,τι αφορά τον Εργατικό Κώδικα. Σημειώνεται πως οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες της Ουγγαρίας είναι όλες μέλη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) και έχουν συνεργαστεί στενά με τις κατά καιρούς κυβερνήσεις που ξεπήδησαν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, στηρίζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιθέσεις κατά των εργαζομένων. Λειτουργώντας ως δεκανίκι για την κερδοφορία των καπιταλιστών, ντόπιων και ξένων, έπαιξαν συγκεκριμένο ρόλο στην ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας, επιβάλλοντας μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και κλείσιμο εργοστασίων και αρκετοί απ' αυτούς εκμεταλλεύτηκαν τη ληστεία των κρατικών επιχειρήσεων, αποκτώντας σημαντική περιουσία.

Από τη στάση τους αυτή έχουν χάσει κάθε στήριξη από τους εργαζόμενους, που δε βλέπουν συγκεκριμένη προοπτική και διέξοδο. Κάτι τέτοιο είναι φανερό από τα στοιχεία που δείχνουν πως ο αριθμός των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχει πέσει ραγδαία. Ενώ το 1990 τα μέλη αριθμούσαν 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους (83% των 4,3 εκατομμυρίων εργαζομένων) σήμερα φτάνουν μόλις το μισό εκατομμύριο (15% του εργαζόμενου πληθυσμού).

Βλέποντας ωστόσο την κατάσταση και τις διαθέσεις, σχεδιάζονται μια σειρά διαμαρτυρίες από τις 29 Σεπτέμβρη, όπου θα πραγματοποιηθεί καθιστική διαμαρτυρία στη Βουδαπέστη, συγκέντρωση, αλλά και αποκλεισμοί δρόμων σε πολλές πόλεις της χώρας. Ηδη την περασμένη Δευτέρα, τέσσερις συνομοσπονδίες οργάνωσαν περικύκλωση της Βουλής με ανθρώπινη αλυσίδα ενάντια στο νέο Εργατικό Κώδικα. Σ' αυτή τη διαμαρτυρία συμμετείχαν μέλη και φίλοι του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ