Κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο - επιχείρηση
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011

Με έντονο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα οι νεολαίοι, παρακολούθησαν χθες μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για τις εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, με θέμα: «Κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο - επιχείρηση». Εγινε στη Λαϊκή Σκηνή με ομιλητές τους Θοδωρή Λιάππη, υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, Βασίλη Νικάκη, πρώην διεθνή διαιτητή, Δήμο Μπουλούκο, αθλητικογράφο, Κώστα Πούλιο, εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ).

Ο Θ. Λιάπης - μεταξύ άλλων - επεσήμανε πως «έχουν σοβαρές ευθύνες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα άλλα κόμματα που δημιούργησαν και στηρίζουν το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο. Δεν αναφέρονται στην αιτία των φαινομένων σήψης. Την επιχειρηματική δράση». Η βία «δεν είναι γέννημα του γηπέδου. Ο νέος που καταπιέζεται, ζει στην ανασφάλεια, βρίσκει πεδίο εκτόνωσης στο γήπεδο. Η οποία είναι βολική για το σύστημα. Δεν έχει πολιτικά, ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Γι' αυτό οι σύνδεσμοι έχουν γεμίσει ναρκωτικά και μπράβους που ελέγχονται από τους επιχειρηματίες των ΠΑΕ». Οσο για την πραγματική επιδίωξη της κυβέρνησης (και με το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου): «Είναι η δημιουργία ενός "υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος". Αναγνωρίζουν πως όλα τα φαινόμενα σήψης είναι απότοκα της επιχειρηματικής δράσης. Αλλά στηρίζουν αυτό το μοντέλο. Παίρνουν μέτρα που υπηρετούν την επιχειρηματικότητα».


Από την πλευρά του ο Β. Νικάκης - μεταξύ άλλων - μίλησε για όσα βιώνουν ή αναγκάζονται να δεχτούν οι διαιτητές για να μπορέσουν να σφυρίξουν. Αναφέρθηκε π.χ. στα διοριστήρια που υποχρεώνονται να υπογράψουν. «Τους απαγορεύουν να έχουν γνώμη για παράγοντες, την ΕΠΟ, για όλα. Δέχονται πολλές παρεμβάσεις και πιέσεις». Και τόνισε: «Ολοι ασχολούμαστε με το 1% γιατί αυτό αντιπροσωπεύει παγκοσμίως το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο. Το 99% είναι το ερασιτεχνικό. Πρέπει επιτέλους να ασχοληθούμε με την πλειοψηφία. Οι κυβερνήσεις καθοδηγούν τους παράγοντες για τη λεγόμενη "διαφύλαξη του προϊόντος". Δηλαδή του κεφαλαίου. Αν ο λαός πάρει στα χέρια του τις τύχες του και διώξει αυτούς που τον ποδηγετούν και τον αλυσοδένουν, τότε θα ξανακάνει και το ποδόσφαιρο λαϊκό δικαίωμα».

Ο Δ. Μπουλούκος - ανάμεσα σε άλλα - αναφέρθηκε στις συνθήκες που βιώνουν και οι αθλητικοί συντάκτες. «Σε πολλές περιπτώσεις αναφερόμαστε σε συγκοινωνούντα δοχεία. Τα αφεντικά των ΠΑΕ είναι και αφεντικά σε ΜΜΕ. Ξέρω συναδέλφους που έχασαν την δουλειά τους γιατί έγραψαν μη αρεστά πράγματα. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που την μια μέρα έχουν ένα φτωχικό αμαξάκι και την επόμενη τζιπ. Γιατί είναι γνωστό ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχει πολύ "μαύρο" χρήμα».

Ο Κ. Πούλιος μίλησε για τον «εργασιακό μεσαίωνα» και των ποδοσφαιριστών: «Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι σε καλύτερη μοίρα από τους άλλους εργαζόμενους. Βιώνουν απώλεια δικαιωμάτων, ανασφάλεια. Στους περίπου 1.800 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, 20-22 είναι καλοπληρωμένοι. Πίσω από την λάμψη υπάρχει μεγάλο δράμα. Ειδικά σε Α', Β' εθνική. Υπάρχουν ομάδες όπου οι παίχτες μαζεύονται πριν την προπόνηση σ' ένα σπίτι και μαγειρεύουν μακαρόνια να φάνε. Πολλές ομάδες από τα 25 ένσημα σύνταξης που θα έπρεπε, κολλάνε πέντε ή και καθόλου». Οσο για την βία, επεσήμανε ότι συχνά πυκνά κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα ή/και η ζωή των παιχτών, προσθέτοντας πως «οι πρόεδροι ελέγχουν τους οργανωμένους. Αν αυτοί δεν θελήσουν δεν ανοίγει ούτε μύτη».