ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Με πλάτες ΝΑΤΟ - ΕΕ ανακατάληψη τελωνείων
Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011

Η ιμπεριαλιστική τάξη «αποκαταστάθηκε» στο Κοσσυφοπέδιο
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Με τα ελικόπτερα της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ (EULEX) και τα όπλα στρατιωτών της ΝΑΤΟικής δύναμης «KFOR», ολιγάριθμοι Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί και τελωνειακοί ανακατέλαβαν χτες το πρωί τα επίμαχα μεθοριακά φυλάκια του βορείου τμήματος του προτεκτοράτου, Γιάρινιε και Μπρίνιακ.

Οι τελωνειακοί και οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στις διαβάσεις του βορείου Κοσσυφοπεδίου με ελικόπτερα από τη βάση της KFOR στο Λεπόσαβιτς συνοδεία αστυνομικών της EULEX.

Η εξέλιξη προκάλεσε την ικανοποίηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, που πανηγυρίζοντας για την... «αποκατάσταση» της έννομης τάξης, ευχαρίστησε τους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την έμπρακτη υποστήριξή τους...

Λίγη ώρα μετά εκπρόσωπος της EULΕΧ επιβεβαίωσε ότι έγινε επιτυχώς και δίχως προβλήματα η επιχείρηση «ανακατάληψης» των τελωνειακών φυλακίων Γιάρινιε και Μπρίνιακ κοντά στα διοικητικά όρια με τη Σερβία από, όπως υποστήριξε, «Σέρβους και Αλβανούς αστυνομικούς και τελωνειακούς συνοδεία αξιωματικών της EULEX».

Νωρίτερα, Σέρβοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου ενίσχυσαν τα οδοφράγματα έξω από τους επίμαχους τελωνειακούς σταθμούς φτιάχνοντας «λοφίσκους» με χαλίκια και χώμα. Πιο πριν (αργά το βράδυ της Πέμπτης) Γερμανοί και Γάλλοι στρατιώτες της ΚFOR έκαναν περιφράξεις με συρματοπλέγματα στους επίμαχους σταθμούς, τοποθετώντας πινακίδες όπου αναγράφεται στην αγγλική και σερβική γλώσσα η προειδοποίηση «Σταματήστε, αλλιώς ανοίγουμε πυρ»! Το μεσημέρι στο δάσος που περιβάλλει το συνοριακό σταθμό Γιάρινιε ξέσπασε πυρκαγιά ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία. Ο πυκνός καπνός ανάγκασε τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις του μεθοριακού σταθμού και να υποχωρήσουν στη στρατιωτική βάση που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Το απόγευμα, εκπρόσωπος της σερβικής κυβέρνησης δήλωσε πως το Βελιγράδι «παρατηρεί και ελέγχει» την κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, καλώντας παράλληλα σε «ειρηνικές διαμαρτυρίες» τους Σέρβους της περιοχής. Χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή «ειρηνική», συνιστώντας στις αποστολές ΝΑΤΟ και ΕΕ που βρίσκονται στην περιοχή να ενεργούν σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Βαθιά ανησυχία» για την ένταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είχε εκφράσει πρότερα και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν έπειτα από επιστολή του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς που είχε ζητήσει τη λήψη μέτρων για την αποτροπή της κλιμάκωσης και της εκδήλωσης νέων συγκρούσεων στην περιοχή.