Φεστιβάλ ρωσικής μουσικής
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001

Ντμίτρι Σοστακόβιτς
«Καμιά λέξη δεν μπορεί ν' αγγίξει την ψυχή του ακροατή όπως η μουσική», έλεγε ο ιδιοφυής Σοβιετικός συνθέτης Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Εργα των Σοστακόβιτς, Τσαϊκόφσκι, Προκόφιεφ, Στραβίνσκι και Σνίτκε θ' ακουστούν στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, που ξεκινά αύριο στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα τη ρωσική μουσική. Τη μουσική δημιουργία μιας χώρας, η οποία αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας δημιουργίας.

Το «ταξίδι» στο 19ο και 20ό αιώνα «Από τον Τσαϊκόφσκι στον Σνίτκε» θ' αρχίσει με την αυριανή συναυλία, στην αίθουσα «Δ. Μητρόπουλου», του «Κουαρτέτου Χάγκεν», το οποίο επιφυλάσσει στο κοινό μια σύντομη περιήγηση στο σύμπαν του Σοστακόβιτς, παρουσιάζοντας τρία κουαρτέτα για έγχορδα, γραμμένα σε διαφορετικές περιόδους.

Την Κυριακή Ελληνες και ξένοι σολίστ θα παρουσιάσουν στην αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» τις συνθέσεις «Rag-time» και «Ποιμενικό» του Στραβίνσκι, το «Ενθύμιο από τη Φλωρεντία» του Τσαϊκόφσκι και τη «Σονάτα για βιολί και πιάνο» του Σοστακόβιτς. Θ' ακολουθήσει συναυλία στις 6/2 με έργα Σοστακόβιτς, Σνίτκε και Τσαϊκόφσκι. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 8/2 με παρουσίαση έργων Προκόφιεφ, Ραχμάνινοφ και Σοστακόβιτς. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει ο βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος.