ΤΟΥΡΚΙΑ
Ισχυρή έκρηξη στην Αγκυρα
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011

Ισχυρή ήταν η χτεσινή έκρηξη στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες στην Αγκυρα, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα 34 να τραυματιστούν, ενώ σημειώθηκαν και υλικές ζημιές σε κτίρια και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Η έκρηξη που συγκλόνισε την τουρκική πρωτεύουσα και έχει έντονα τα στοιχεία μιας τυφλής επίθεσης προήλθε από παγιδευμένο αυτοκίνητο, στην περιοχή Κιζιλάι, στο κέντρο της πόλης. Οι τουρκικές αρχές αναφέρονται σε «τρομοκρατική επίθεση», με τις έρευνες να στοχοποιούν κυρίως Κούρδους, «αριστεριστές» και ενδεχόμενα ισλαμιστές «αντάρτες», που φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει ανάλογες ενέργειες και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Σε δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Ιμπέρ Σαχίν, υποστήριξε ότι στόχος των δραστών ήταν να έχουν όσο το «δυνατόν περισσότερα θύματα» και για αυτό επέλεξαν μία περιοχή με μεγάλη κίνηση, στην οποία βρίσκονται το γραφείο του Ρ. Ερντογάν και κυβερνητικά κτίρια. Η περιοχή εκκενώθηκε, ενώ στην επίθεση αναφέρθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, από τη Γερμανία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, κάνοντας λόγο για απάνθρωπες τακτικές με στόχο αμάχους, καταδικάζοντας την «τρομοκρατία» και τις συγκεκριμένες πρακτικές.

Την ίδια στιγμή τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ αποκαλύπτουν συνομιλίες μεταξύ της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και της ηγεσίας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) στη Νορβηγία. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρονται σε καταγεγραμμένο υλικό, στη συνάντηση του Οσλο, συμμετείχε ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν και ο αναπληρωτής διευθυντής, Αφέτ Γκιουνές. Οι αξιωματούχοι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών εμφανίζονται να συζητούν με τα καταζητούμενα, στην Τουρκία, ανώτερα στελέχη του ΡΚΚ, Σαμπίτ Οκ, Ζουμπεΐρ Αϊντάρ και Μουσταφά Καρασού. Η «Χουριέτ» αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι ο Χ. Φιντάν λέει πως ενεργεί ως απεσταλμένος του Τούρκου πρωθυπουργού, ενώ σημειώνει ότι επρόκειτο για την πέμπτη συνάντηση. Το οπτικοακουστικό υλικό εξαφανίστηκε από το διαδίκτυο λίγο μετά τη διαρροή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταθέσεις για τις σχέσεις Φλιν - Ρωσίας (2017-05-10 00:00:00.0)
Νέες δηλώσεις γύρω από την υποψηφιότητα Φιντάν (2015-02-11 00:00:00.0)
Αμερικανικά μη επανδρωμένα εναντίον ΡΚΚ (2011-09-27 00:00:00.0)
«Στοχοποίηση» των Κούρδων (2007-05-24 00:00:00.0)
Πέπλο «μυστηρίου» για την επίθεση στο Κουσάντασι (2005-07-19 00:00:00.0)
"Περίεργο" κύμα επιθέσεων (1999-07-06 00:00:00.0)