ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Συνεχές σφυροκόπημα σε Σύρτη, Μπάνι Ουαλίντ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2011

Οι αντικαθεστωτικοί με αεροπορική ΝΑΤΟική υποστήριξη επιτίθενται στη Σύρτη
TΡΙΠΟΛΗ.--

Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες στα ανατολικά και δυτικά προάστια της Σύρτης, από όπου οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου προσπαθούν να εισέλθουν στην πόλη, που είναι σε πολιορκία εδώ και περίπου ένα μήνα. Παρά το σκληρό σφυροκόπημα των ΝΑΤΟικών βομβαρδιστικών, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν τη Σύρτη, τόσο λόγω της σφοδρότητας της αντίστασης που προβάλλεται από το εσωτερικό της, αλλά και λόγω της εκτεταμένης έλλειψης οργάνωσης και συντονισμού που διακρίνει τις δυνάμεις του Συμβουλίου, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι.

Εντός της Σύρτης, αλλά και στο Μπάνι Ουαλίντ, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις που βρίσκονται πάντα υπό τον έλεγχο του Καντάφι και πολιορκούνται από τα τέλη Αυγούστου, βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 200.000 άμαχοι, οι οποίοι δεν έχουν πλέον αρκετά τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα, αλλά ούτε και δρόμο διαφυγής. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι στη Σύρτη, ήδη, παρατηρούνται εκτεταμένα κρούσματα ασθενειών που σχετίζονται με την έλλειψη καθαρού νερού, ενώ κάτοικοι κατήγγειλαν ότι εμποδίζονται και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να εγκαταλείψουν την πόλη. Ο ΟΗΕ, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και άλλες οργανώσεις έχουν απευθύνει, εκατέρωθεν, έκκληση για δημιουργία διαδρόμων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για όσους θέλουν να μείνουν εντός, και εξόδου για όσους θέλουν να φύγουν.

Στο μεταξύ, το θρίλερ σχετικά με το πού βρίσκεται ο Καντάφι και οι γιοι του συνεχίζεται. Στελέχη του Μεταβατικού Συμβουλίου εκτιμούσαν ότι πιθανώς να κρύβεται σε πόλεις στην έρημο κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, όπως η Γκανταμές, και να προστατεύεται από φυλές όπως οι Τουαρέγκ, που είναι νομάδες και οι οποίοι τον υποστηρίζουν ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη που τους παρείχε στις εξεγέρσεις τους για περισσότερα δικαιώματα στο Μάλι και στο Νίγηρα, τη δεκαετία του '70.

Οσο για τον γιο του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, κατά τις ίδιες πηγές, πιθανότατα βρίσκεται στο Μπάνι Ουαλίντ. Μάλιστα, το δίκτυο «Αράι», με έδρα τη Συρία, μετέδωσε εικόνες του Σαΐφ αλ Ισλάμ να ενθαρρύνει ενόπλους του, οι οποίες υποστηρίζει ότι χρονολογούνται από την 21η Σεπτέμβρη. Ενας άλλος γιος του Καντάφι, ο Μουτασίμ, φέρεται να είναι στη Σύρτη.

Παράλληλα, συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για πράξεις αντεκδίκησης των ανδρών του Μεταβατικού Συμβουλίου κατά ανθρώπων, οικογενειών αλλά και ολόκληρων πόλεων που θεωρούνται προσκείμενες στο καθεστώς Καντάφι. Οπως μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», από τη μήνι των τωρινών νικητών δεν έχουν γλιτώσει ούτε σχολεία, τα οποία καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς.