«Ματιές» φακού, εντός και εκτός
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001

Από την έκθεση στη Στοά Βιβλίου
Στις Αίθουσες Λόγου και Τέχνης στη «Στοά του Βιβλίου» εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μμ) η έκθεση «Τερνέ Ρομά - Αντό Σουρέτι - Νέοι Τσιγγάνοι Φωτογράφοι». Παρουσιάζονται έργα των μαθητών του Β` εργαστηρίου φωτογραφίας για νέους Αθίγγανους, που συμπλήρωσε δύο χρόνια ζωής. Το εργαστήριο είχε διάρκεια 6 μήνες και πραγματοποιήθηκε σε δύο τρίμηνα των 180 ωρών το καθένα. Το πρώτο τρίμηνο αφιερώθηκε στην εκμάθηση της χρήσης της φωτογραφικής μηχανής και των βασικών τεχνικών της φωτογραφίας, παράλληλα με προβολές διαφανειών γνωστών Ελλήνων και ξένων φωτογράφων. Στο δεύτερο τρίμηνο, εκτός της συνέχειας του προγράμματος, δημιουργήθηκε και σκοτεινός θάλαμος με δυνατότητα εμφάνισης και εκτύπωσης ασπρόμαυρων φωτογραφιών. Υπεύθυνος επιμορφωτής είναι ο φωτογράφος Στέλιος Ευσταθόπουλος.

Η έκθεση χωρίζεται σε 18 θεματικές ενότητες: Σύντομη παρουσίαση της ιστορικής πορείας των Ελλήνων Εβραίων από την ύστερη αρχαιότητα ως το 1940. Η Γερμανική Κατοχή (1941 - 1944). Εκτοπισμοί των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Εκτοπισμοί των Εβραίων της ΒΑ Ελλάδας. Η επίσημη διαμαρτυρία του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Εκδοση ψεύτικων ταυτοτήτων - Αγγελος Εβερτ. Ζάκυνθος, το νησί των γενναίων. Οδοί διαφυγής και σωτηρίας. Ελληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση. Εκτοπισμοί των Εβραίων της υπόλοιπης Ελλάδας. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Απελευθέρωση. Οι επιζήσαντες - χθες και σήμερα. Οι σιωπηλοί μάρτυρες - αντικείμενα από τις ελληνοεβραϊκές κοινότητες. Οι Ελληνες «Δίκαιοι των Εθνών». Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας - χώρος ολοκαυτώματος. Εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις του Μουσείου για το ολοκαύτωμα. Οι Εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας σήμερα.

Παράλληλα με την έκθεση - η οποία θα ταξιδέψει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Αμερική - εκτίθενται γλυπτά, φωτογραφίες και ζωγραφικά έργα της Αρτεμις Αλκαλάη με θέμα τη «Μνήμη».