ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Μέρα Διεθνούς Συνδικαλιστικής Δράσης στις 3 Οκτώβρη

Εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις από συνδικάτα σε όλο τον κόσμο. Συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς από το ΠΑΜΕ

Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011

Η αφίσα της ΠΣΟ για τη μέρα Διεθνούς Δράσης των συνδικάτων
Μέρα Διεθνούς Συνδικαλιστικής Δράσης έχει κηρύξει για τις 3 Οκτώβρη η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και καλεί την εργατική τάξη του κόσμου να παλέψει για: 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και ελευθερία στους 5 Κουβανούς ήρωες, κρατούμενους στις φυλακές των ΗΠΑ.

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν ήδη συνδικάτα προγραμματίζοντας απεργίες, κινητοποιήσεις, σεμινάρια και συνεντεύξεις Τύπου σε διάφορες χώρες, όπως σε: Αυστρία, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Κύπρο, Αίγυπτο, Φινλανδία, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ινδία, Λίβανο, Νεπάλ, Νιγηρία, Πακιστάν, Παναμά, Φιλιππίνες, Πολωνία, Ρωσία, Σενεγάλη, Ισπανία, στη Σρι Λάνκα, στη Βενεζουέλα και αλλού.

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, συμμετέχοντας στη Διεθνή Μέρα Δράσης, πραγματοποιεί συγκεντρώσεις - παρεμβάσεις στους παρακάτω χώρους δουλειάς: Στις αποθήκες του «Καρφούρ» στα Σπάτα με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο Γ.Γ. της ΠΣΟ, στη βιομηχανία φαρμάκου «Μπέργκερ» με ομιλητή τον Θοδωρή Κούτρα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη ΔΕΗ στον Πειραιά, όπου θα μιλήσουν ο Ηλίας Μαστρολέων, πρόεδρος του Συνδικάτου Ενέργειας και ο Σταμέλος Ηλίας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμμετίας του ΠΑΜΕ, συγκέντρωση στο «Χίλτον» στην Αθήνα με ομιλητές τον Νίκο Παπαγεωργίου, πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Συγκεντρώσεις θα γίνουν στα ορυχεία Πτολεμαΐδας, στη Θεσσαλονίκη στο «Καρφούρ» και στη Λάρισα στο «Καρφούρ». Επιπλέον, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ θα κάνει εκδήλωση αφιερωμένη στα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων με θέμα «Κοινός αγώνας Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων» στην αίθουσα των Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β) στις 6.30 το απόγευμα, όπου θα μιλήσει ο Βαλεντίν Πάτσο αναπληρωτής Γ.Γ. της ΠΣΟ.

Είναι ώρα λαϊκής αφύπνισης

Σε ανακοίνωσή του για τις 3 Οκτώβρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η παγκόσμια ημέρα δράσης της ΠΣΟ κάθε χρόνο με διάφορες μορφές διαμαρτυρίας καταδεικνύει ποιοι είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί, σε ποιους πρέπει να εναντιωθούν οι εργαζόμενες λαϊκές μάζες. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο προέβλεψε και προειδοποίησε έγκαιρα για τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Καθυστέρησε στο μέτρο του δυνατού όλες τις αντιλαϊκές επιλογές. Συνέβαλε να πληρώσουν πολιτικά οι δυνάμεις εκείνες - κυβέρνηση, ΕΕ, κόμματα του ευρωμονόδρομου - που εφάρμοσαν και στήριξαν τα αντιλαϊκά μέτρα. Είχε αποφασιστικής σημασίας συμβολή στην καταδίκη των μέτρων στις λαϊκές συνειδήσεις.

Παρά όμως τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, οι αυταπάτες και ο εφησυχασμός, με ευθύνη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη χώρα μας (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ), οδήγησε ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων στο να βρεθεί σχετικά απροετοίμαστο μπροστά στη νέα δραματική επέλαση των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων που τα υπηρετούν.

Στη φετινή μας κινητοποίηση επιλέξαμε τα μονοπώλια που λυμαίνονται βασικές ανθρώπινες ανάγκες, όπως τη διατροφή, τα φάρμακα, την ενέργεια. Στους συγκεκριμένους κλάδους αποδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ποιος χάνει και ποιος κερδίζει από την οικονομική κρίση. Μπορεί να αποδειχθεί με ευκολία, ότι η κρίση αξιοποιείται για το φτήνεμα της εργατικής δύναμης.

Ορισμένα παραδείγματα. Οι 91 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου των Τροφίμων και των Ποτών είχαν το 2009 καθαρά κέρδη περίπου 631 εκατομμύρια ευρώ. Στον κλάδο του Φαρμάκου οι 116 μεγαλύτερες επιχειρήσεις είχαν κέρδη το 2009 517 εκατομμύρια ευρώ. Στον κλάδο της Ενέργειας οι 34 μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών και ηλεκτρικού ρεύματος είχαν το 2009 καθαρά κέρδη περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Οι 5 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ είχαν καθαρά κέρδη το 2010 περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή η λαϊκή οικογένεια, ενώ μειώνει δραματικά τα διατροφικά προϊόντα που καταναλώνει και δεκάδες χιλιάδες οικογένειες υποσιτίζονται, τα χρήματα που δαπανώνται από το λαό για τη διατροφή του είναι πολύ περισσότερα εξαιτίας των αλλεπάλληλων αυξήσεων στις τιμές, των αυξήσεων στο ΦΠΑ, για την ενίσχυση της κερδοφορίας μιας χούφτας μονοπωλίων που ελέγχουν σχεδόν ολοκληρωτικά τον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών.

Είναι ώρα λαϊκής αφύπνισης. Είναι ώρα να παρεμποδιστούν τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία συνθλίβουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου. Είναι ώρα να αντεπιτεθούμε με οργάνωση στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές. Ο αγώνας που καλούμαστε να πρωτοστατήσουμε είναι αγώνας για την ίδια μας τη ζωή, το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας».