ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ - ΔΕΗ
Δηλώνουν αποφασισμένοι να τα ξεπουλήσουν αλλά...
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ
Δύο αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπό την προεδρία του Γ. Παπαντωνίου, με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι αν στις συσκέψεις αυτές συζητήθηκε κάτι το ουσιαστικό ή εάν τα κυβερνητικά στελέχη με «εργασιοθεραπεία» προσπαθούν να πείσουν τους μεμονωμένους... παράγοντες των «αγορών», ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προχωρεί... Τέτοιες ανάσες τεχνητής αισιοδοξίας χρειάζεται ιδιαίτερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος, με αφορμή την πρόταση μομφής εναντίον του από το κόμμα της ΝΔ, θεωρείται πλέον και προσωπικά υπεύθυνος για το βραχυκύκλωμα των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών. Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε θέλει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, όπως την κατηγορεί η ΝΔ (η οποία ασκεί σήμερα ισχυρότατες πιέσεις για να ξεκολλήσει το κάρο...). Το θέμα ουσίας είναι πως η ίδια η πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας έχει δημιουργήσει αδιέξοδα στην κυβέρνηση και κρίση στις σχέσεις της με τις επιμέρους ομάδες της οικονομικής ολιγαρχίας.

Πάντως, από τις επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις, και κυρίως από τα μισόλογα που ακούστηκαν μετά το τέλος της σύσκεψης, δεν προκύπτει κάτι νεότερο. Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, σε μια προσπάθεια να δώσει τόνους αισιοδοξίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, δήλωσε με νόημα πως «πέραν των δύο τηλεπικοινωνιακών ομίλων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον υπάρχουν και άλλες ενδιαφερόμενες εταιρίες», χωρίς όμως να τις κατονομάσει. Ανέφερε επίσης ότι η αναζήτηση «συμμάχου» θα συνεχιστεί μέχρι το Μάρτη, καθώς οι ενδιαφερόμενες εταιρίες ζητούν πίστωση χρόνου επειδή ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζει διεθνώς προβλήματα ρευστότητας.

Παράγοντες εξάλλου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ανέφεραν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει στον «στρατηγικό σύμμαχο» μέχρι το 20% των μετοχών του ΟΤΕ, ενώ εκτός από τις Telecom Italia και Telefonia (Ισπανία), με τις οποίες ισχυρίζονται ότι βρίσκονται σε επαφή, χτες υποστήριζαν ότι ενδιαφέρον υπάρχει και από μία αμερικανική και μια ιαπωνική εταιρία τηλεπικοινωνιών. Κατά καιρούς οι κυβερνητικοί παράγοντες «φωτογραφίζουν» σαν ενδιαφερόμενους για τον ΟΤΕ την αμερικανική AT&T και τη γερμανική Dautsche Telecom. Η κυβέρνηση στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ φαίνεται να έχει επιλέξει την τακτική της διασποράς ειδήσεων, χωρίς να είναι ευκρινές ποιες από αυτές είναι αληθινές και ποιες σκόπιμα ψευδείς...

Παρόμοια εικόνα προκύπτει και για την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Εξερχόμενος από τη σύσκεψη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του Μάρτη θα είναι έτοιμοι, ώστε να αρχίσει η παρουσίαση της ΔΕΗ σε «θεσμικούς επενδυτές» του εξωτερικού κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ. Ανέφερε επίσης ότι στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2001 η ΔΕΗ θα είναι έτοιμη να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Παράγοντες εξάλλου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ανέφεραν ότι πρόκειται να εισαχθεί μέχρι το 20% των μετοχών της ΔΕΗ στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ παράλληλα με την είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας θα εισαχθεί και σε ξένα χρηματιστήρια... Δε διευκρίνισαν πάντως αν προτίθενται να εισαγάγουν τη μετοχή της ΔΕΗ σε ευρωπαϊκά ή στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπως τον ΟΤΕ.