ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πικετοφορία στο κέντρο της πόλης ενάντια στα χαράτσια

Την Τρίτη 11 Οκτώβρη κινητοποίηση του Συνδικάτου στο υπουργείο Εργασίας για την ανεργία

Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε δυναμική πικετοφορία προχώρησαν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι από το χώρο των κατασκευών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για να διαδηλώσουν ενάντια στα χαράτσια. Με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Ανυπακοή, απειθαρχία στην πολιτική του κεφαλαίου. Οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών» και φωνάζοντας συνθήματα «Οχι στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία - ουτ' ένα ευρώ για την πλουτοκρατία», η πορεία ξεκίνησε από την πλ. Κάνιγγος, διέσχισε την Ακαδημίας, πέρασε από το Σύνταγμα και κατέληξε στα Προπύλαια.

Παράλληλα, μοίραζαν ανακοίνωση με την οποία καλούσαν τον κόσμο να αντισταθεί στη λαίλαπα των κυβερνητικών μέτρων και οργανωμένα, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, να αγωνιστούν για την επιβίωση των οικογενειών τους και σε κλιμάκωση της πάλης με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία στις 19 Οκτώβρη.

Για τους ανέργους

Ταυτόχρονα, το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί όλους τους άνεργους οικοδόμους σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας μέτρα για την προστασία τους, την Τρίτη 11 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. Με ανακοίνωσή του για το θέμα το Συνδικάτο επισημαίνει:

«Συναγερμός. Ολοι στους δρόμους για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Ηρθε η ώρα να σηκώσουμε το μπόι μας. Να πούμε "δεν πάει άλλο!" Να βγούμε στο δρόμο για να μη μας καταντήσουν ζητιάνους.

Η ανεργία στον κλάδο βασανίζει τη ζωή χιλιάδων συναδέλφων. Είναι δεκάδες χιλιάδες οι συνάδελφοι που έχουν μήνες να κάνουν μεροκάματο. Χιλιάδες αναζητούν μεροκάματο στο εξωτερικό, κακοπληρωμένοι και σε άθλιες συνθήκες διαμονής και εργασίας. Οι πιο τυχεροί προσπαθούν να βουλώσουν τις τρύπες του οικογενειακού προϋπολογισμού κάνοντας ένα - δύο μεροκάματα τη βδομάδα. Αισθάνονται και περισσότερο τυχεροί αν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Η ανεργία, η συνεχής ακρίβεια, τα κακοπληρωμένα μεροκάματα έχουν οδηγήσει τις οικογένειές μας μπροστά σε δυσεπίλυτα προβλήματα. Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή και υποσχέσεις. Μέχρι τώρα κάναμε κράτει από το χασάπη, το σούπερ μάρκετ, το φούρναρη. Αλλα περιθώρια δεν υπάρχουν. Βγαίνουμε στους δρόμους, γιατί παλεύουμε για την επιβίωση των οικογενειών μας.

Είναι ζήτημα επιβίωσης να διεκδικήσουμε να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Δε δεχόμαστε καμιά απάντηση από την κυβέρνηση που να μας λέει "δίκιο έχετε αλλά δεν υπάρχουν λεφτά". Εχουμε βαρεθεί να ακούμε το ίδιο τροπάριο. Για μας λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά όμως λεφτά υπάρχουν για να πριμοδοτείται το κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις με δεκάδες δισ. ευρώ. Γνωρίζουμε ότι δε θα καλυτερέψει η ζωή μας ακόμα και αν επιβάλουμε να παρθούν τα μέτρα που προτείνουμε για την άμεση ανακούφιση των ανέργων. Ομως, είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, γιατί η ζωή των οικοδόμων και των οικογενειών τους έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού».