Επικοινωνιακή «παράσταση» επί αρχαιοτήτων
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2011

«Ευκαιρία» για να «ανεβάσει» μια ακόμη προπαγανδιστική «παράσταση» βρήκε η κυβέρνηση με την εξάρθρωση σπείρας αρχαιοκαπήλων, προχθές στη Θεσσαλονίκη, και την ανάκτηση δεκάδων σημαντικών αρχαιολογικών αντικειμένων από την αρχαία Σίνδο της Μακεδονίας, που βρέθηκαν στα χέρια τους.

Πρόκειται για περισσότερα από 70 αντικείμενα του τέλους του 6ουαιώνα π.Χ., «μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας». Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν 4 κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια. Ενα γυάλινο αγγείο (μυροδοχείο), πήλινα και μεταλλικά αγγεία, 10 μικρά πήλινα ειδώλια, 2 χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες μεγάλου μεγέθους, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, τμήματα σιδερένιου ξίφους, με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση.

Μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων δραστών τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου ...«έσπευσαν»: Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί ΥΠΠΟΤ και Δημόσιας Τάξης, ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ και πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων! Οι δηλώσεις είχαν φυσικά «πανηγυρικό» χαρακτήρα, με τον Γ. Παπανδρέου να μιλά για «μεγάλη επιτυχία» και οι δύο υπουργοί για τη σχετική συνεργασία των υπηρεσιών τους.

Η προπαγανδιστική ανάγκη είναι προφανής, καθώς ξεδιπλώνεται μια από τις χειρότερες επιθέσεις στο εισόδημα και στα δικαιώματα του ελληνικού λαού και το «καζάνι» «βράζει» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, που θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση με τις «εφεδρείες», τις κατευθείαν απολύσεις, τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών, την εμβάθυνση και επέκταση της εργασιακής ομηρίας και - ταυτόχρονα - το βάθεμα της εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Γι' αυτό και η - έτσι κι αλλιώς απαράδεκτη - προπαγανδιστική χρήση του αυτονόητου για τις αρμόδιες υπηρεσίες γεγονότος - όπως το κυνήγι των αρχαιοκαπήλων - αποκτά χαρακτηριστικά χυδαιότητας. Διότι...παραπάει οι υπεύθυνοι για όλα τα παραπάνω, να «πανηγυρίζουν»...