ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Μαζικές απολύσεις και κατάργηση οργανικών θέσεων
Κυριακή 9 Οχτώβρη 2011

Πέτρα στην πέτρα δεν αφήνει όρθια στο δημόσιο η κυβέρνηση με όσα προβλέπονται για την εργασιακή εφεδρεία στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή. Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις μέσα στο τρέχον έτος και ποιος ξέρει πόσες στο επόμενο, κατάργηση οργανικών θέσεων και υπηρεσιακών μονάδων αλλά και επαναξιολόγηση, από ιδιώτες, υπηρεσιών και προσωπικού για το σύνολο του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, με σκοπό μια γενικευμένη συρρίκνωσή τους μέσα στο 2012, είναι ορισμένες από τις βασικές τομές που προωθούνται ενώ πολλά είναι τα ασαφή του σημεία.

Απολύσεις και κατάργηση οργανικών θέσεων

Σε ό,τι αφορά στις απολύσεις και στην κατάργηση οργανικών θέσεων το νομοσχέδιο προβλέπει τα παρακάτω:

Η εργασιακή εφεδρεία σημαίνει απόλυση

Μέσω του νομοσχεδίου η κυβέρνηση για πρώτη φορά παραδέχεται ότι η εργασιακή εφεδρεία λογίζεται ως προαγγελία απόλυσης. Στην πραγματικότητα, η εφεδρεία δεν είναι καν προαγγελία απόλυσης. Είναι κανονική απόλυση.

Στο νομοσχέδιο, όπως και στο μεσοπρόθεσμο, προβλέπεται πως όσοι ενταχθούν στο καθεστώς θα πληρώνονται για 12 μήνες το 60% του βασικού μισθού που έπαιρναν όταν εργάζονταν χωρίς επιδόματα κλπ. Επίσης, θα μπορούν να επαναπροσληφθούν στο δημόσιο: α) σε ποσοστό 10% επί των ετήσιων προσλήψεων και με την ίδια σχέση εργασίας εφόσον γίνουν προσλήψεις. β) Σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των προσλήψεων, με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. γ) Χωρίς ποσόστωση σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Επίσης, θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εφόσον υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι πως τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να γίνει πλην της αποζημίωσης με το 60% του μισθού για ένα χρόνο. Μόνο που αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το επίδομα ανεργίας που συνοδεύει κάθε απόλυση.

Οι προσλήψεις που προβλέπει το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Το ίδιο θα συμβεί και στα επόμενα χρόνια. Αλλά κι αν υποθέσουμε ότι θα γίνουν προσλήψεις (10 αποχωρήσεις, μία πρόσληψη) αυτό θα καλύψει μερικές δεκάδες εφέδρους της εργασίας. Το ίδιο θα συμβεί και για προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αφού τέτοιοι συμβασιούχοι σε όλη τη διάρκεια του μεσοπρόθεσμου, δηλαδή έως το 2015, θα προσληφθούν ελάχιστοι (κάθε χρόνο θα προσλαμβάνονται ως συμβασιούχοι το 10% όσων προσλήφθησαν το 2010). Ετσι ακόμη κι αν επιστρέψουν κάποιοι από τους εφέδρους σε εργασία στο δημόσιο, αυτοί δε θα είναι περισσότεροι από μερικές εκατοντάδες.

Επαναξιολόγηση και ιδιωτικοποίηση

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε κάθε υπουργείο συστήνεται Επιτροπή Αναδιάρθρωσης Υπηρεσιών με αντικείμενο την εφαρμογή των αποφάσεων της κυβέρνησης για περιορισμό των κρατικών δομών κατά τουλάχιστον 30%. Επίσης, από 1/1/2012 τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η διαδικασία αξιολόγησης θα διενεργηθεί από εξωτερικούς συμβούλους (δηλαδή ιδιώτες) με την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Η «αναδιάρθρωση» των δημοσίων υπηρεσιών θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του ερχόμενου έτους και θα οδηγήσει σε κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων, μετακίνηση, μετάθεση ή και απόλυση προσωπικού οπότε και θα συνταχθούν νέα οργανογράμματα.

Για να γίνει πιο κατανοητό τι σημαίνει εργασιακή εφεδρεία, όχι μόνο για τους εργαζόμενους που θα απολυθούν αλλά και για τις ίδιες τις υπηρεσίες που παρέχονταν παραθέτουμε το εξής παράδειγμα:

Η κυβέρνηση επιβάλλει στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, σε έναν κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της Υγείας να μειώσει το 10% από τους 56 εργαζόμενους. Το Ινστιτούτο στεγάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και εφαρμόζει δωρεάν σε κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα Προληπτικό Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Νεογνών, διερεύνηση, κλινική αντιμετώπιση και γενετική συμβουλευτική σε πλήθος σπάνιων παθήσεων. Η μείωση του προσωπικού θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) είναι το μοναδικό στη χώρα κέντρο για τυφλούς μαθητές και δεν καλύπτει τις ανάγκες όλων των τυφλών. Εδώ και χρόνια μεγάλο βάρος της λειτουργίας του σηκώνουν συμβασιούχοι εργαζόμενοι, ενώ λόγω των ελλείψεων και της υποχρηματοδότησής του διακυβεύεται η ύπαρξή του. Στο ΚΕΑΤ επιβάλλεται μείωση προσωπικού κατά 10%. Πρακτικά, τινάζεται στον αέρα η ίδια του η λειτουργία, ενώ οι τυφλοί μαθητές και οι οικογένειές τους τινάζονται στον αέρα.

Αλλοι φορείς που μπαίνουν στην «εργασιακή εφεδρεία» και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε διάλυση είναι: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων Αθηνών, Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκατάστασης «Παναγία Ελεούσα», Εταιρεία Σπαστικών Β. Ελλάδας, Ιδρυμα Πρόνοιας και Εκπαιδεύσεως Κουφών και Βαρηκόων Ελλάδας, Ιδρυμα Προστασίας Τυφλών Β. Ελλάδας, Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων. Γενικότερα, από τους 151 φορείς που μπαίνουν στην «εφεδρεία», πάνω από 30 αφορούν σε Πρόνοια - Υγεία.


Γ. Π.