ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου»
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011

Από τις λαϊκές διαμαρτυρίες κατά της συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μεγάλη νίκη για τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές ΗΠΑ και Ν. Κορέας θεωρείται η ψήφιση και η επίσημη υπογραφή διμερούς συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου», έπειτα από μία διαδικασία τετραετούς διάρκειας, αλλά και τις ανάλογες συνθήκες που ενέκρινε η Ουάσιγκτον με την Κολομβία και τον Παναμά.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, καλωσορίζοντας στο Λευκό Οίκο το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Λι Μιουνγκ Μπακ, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας την ψήφιση των συμφωνιών «ελεύθερου» εμπορίου σαν «μεγάλη νίκη για τους εργαζόμενους» και τη «στήριξη» 70.000 θέσεων εργασίας» στις ΗΠΑ. Χαρακτήρισε τη Ν. Κορέα «πολύτιμο παγκόσμιο εταίρο» των ΗΠΑ,ισχυριζόμενος πως η προώθηση της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου «θα φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και στις ΗΠΑ και στη Ν. Κορέα»...

Ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης από την πλευρά του έπλεξε το εγκώμιο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, αγνοώντας τις έντονες διαμαρτυρίες συμπατριωτών του εργαζομένων και μικρομεσαίων αγροτών που την επικρίνουν θεωρώντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες καταναλωτικών και αγροτικών προϊόντων θα διεκδικήσουν τη μερίδα του λέοντος στη νοτιοκορεατική αγορά.

Εντός τρέχοντος 24ωρου, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να συνοδέψει σε εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας «Τζένεραλ Μότορς» στο Ντιτρόιτ τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ όχι μόνο για τη σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων αλλά και την ιμπεριαλιστική πολιτική ΗΠΑ - Σεούλ απέναντι στη ΛΔ Κορέας.