«ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Νόμιμο το δουλεμπόριο για την κυβέρνηση

Ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε ερώτηση του Ορ. Κολοζώφ στη Βουλή, θεώρησε νόμιμη τη δραστηριότητα γραφείων «ενοικίασης»

Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με τον αγώνα τους, καλούνται να αντισταθούν στην «ενοικίαση»
Οχι απλά υπό την ανοχή, αλλά υπό τη νομοθετική προστασία της κυβέρνησης λειτουργούν σήμερα τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα που λέγονται γραφεία «ενοικιάσεως» εργαζομένων. Το γεγονός καταγράφηκε ανάγλυφα χτες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, προς το υπουργείο Εργασίας. Ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας δήλωσε ευθέως ότι η λειτουργία αυτών των γραφείων είναι νόμιμη, υποσχόμενος μάλιστα νομοθετική ρύθμιση για την παγίωση της λειτουργίας τους!

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Χρήστου Πρωτόπαππα που δήλωσε ότι «ο κατ' επιχείρηση δανεισμός μισθωτού καλύπτεται από άρθρα του αστικού κώδικα. Δεν μπορούν να θεωρηθούν ως παράνομη μορφή εργασίας». Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, σημείωσε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει «αυστηρές εντολές στο Σώμα Ελεγκτών» προκειμένου να ελέγχει τυχόν καταστρατηγήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων. Παράλληλα, προχωρώντας ακόμα περισσότερο, αναφέρθηκε στις προθέσεις της κυβέρνησης για νομιμοποίηση της ισχύουσας κατάστασης, λέγοντας πως «είναι ώρα να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο. Να ορίσουμε τις προϋποθέσεις λειτουργίας των εταιριών» καθώς και «το χρόνο παροχής υπηρεσιών», υποστήριξε ότι «μελετάμε νομοθετική παρέμβαση με αυστηρή κανονιστική διάταξη», που «να κατοχυρώνει πλήρως το μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων».

«Εμεινα έκπληκτος από το πώς ο κ. υπουργός υποστηρίζει στην πράξη έμμεσα μια παράνομη δραστηριότητα που δεν μπορεί παρά να την παραλληλίσουμε με το δουλεμπόριο και με τα σκλαβοπάζαρα που κάποτε ίσχυαν», δήλωσε παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, σημειώνοντας ότι στο μόνο που διαφέρουν από τα παλιά σκλαβοπάζαρα τα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων είναι «ο τρόπος λειτουργίας».

Στην τοποθέτησή του ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε γραφεία που αγοράζουν και πουλούν εργαζόμενους. Δεν μπορούμε να λέμε ότι είναι νόμιμη δραστηριότητα». Παράλληλα κατήγγειλε την κυβέρνηση σημειώνοντας πως «μέτρα δεν παίρνετε», ενώ σχολιάζοντας τα επιχειρήματα του Χρ. Πρωτόπαππα σημείωσε ότι «ανακάλυψαν οι βιομήχανοι τον Αστικό Κώδικα για να προωθήσουν την άποψή τους», εκμεταλλευόμενοι φτηνό εργατικό δυναμικό. «Εμείς επιμένουμε ότι αυτά τα γραφεία είναι παράνομα και πρέπει να κλείσουν», τόνισε ο Ορέστης Κολοζώφ, σχολιάζοντας παράλληλα πως «όταν ο κ. πρωθυπουργός εισήγαγε την έννοια του απασχολήσιμου, αυτό δεν ήταν μόνο για ορισμένες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά έφτασε στο σημείο που φτάνει σήμερα. Στη νομιμοποίηση του σκλαβοπάζαρου»!

Ρύθμιση για τους απολυμένους της Ζώνης

Την κατ' εξαίρεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το 2001 στους απολυμένους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Σύμφωνα με την τροπολογία, «παρέχεται από το ΙΚΑ πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τριάντα τουλάχιστον συνολικά ημέρες εργασίας σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες κατά τα έτη 1996, 1997, 1998». Η ρύθμιση αφορά και τα μέλη των οικογενειών των απολυμένων και είναι αποτέλεσμα των διαφόρων κινητοποιήσεων που έκαναν οι άνεργοι και τα σωματεία της Ζώνης.