«Συνάντηση» Γκόγια - Μπετόβεν
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2011

Δύο κορυφαίοι δημιουργοί του 18ου αιώνα, ο ζωγράφος Φρανσίσκο Γκόγια και ο συνθέτης Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν «συναντώνται» στην έκθεση, με τίτλο «Εκκωφαντικοί ήχοι δύο θαυμάσιων κωφών», που θα φιλοξενηθεί (19/10 - 29/1/2012) στο «Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών» του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτικά του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου και ενθύμια του σπουδαίου συνθέτη, θα παρουσιαστούν στην έκθεση για δύο «τιτάνες», που παρότι χτυπήθηκαν από την κώφωση, μεγαλούργησαν την ίδια περίοδο. Είχαν την ίδια τραγική μοίρα και κοινά οράματα (εμπνέονταν από τον αγώνα για την ελευθερία και οι δύο υποστήριζαν τον Ναπολέοντα) και πέθαναν με ένα χρόνο διαφορά: Ο Μπετόβεν το 1827, ο Γκόγια το 1828.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται 211 χαρακτικά του Γκόγια, χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες: «Καπρίτσια», «Δεινά του Πολέμου», «Παροιμίες», «Ταυρομαχίες» και έξι ελαιογραφίες από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπιλμπάο. Παράλληλα, φιλοξενούνται αυτόγραφα, έγγραφα, μικροαντικείμενα και ενθύμια του Μπετόβεν από το ομώνυμο μουσείο της Βόννης - μαρτυρίες της ζωής και του έργου του μουσουργού που καθόρισε τη μετεξέλιξη της σύγχρονης μουσικής. Την έκθεση συνοδεύουν πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων (θέατρο, μουσική, χορός, λογοτεχνία, κινηματογράφος, κ.ά.).