ΤΥΝΗΣΙΑ
Μεγάλη συμμετοχή και προβάδισμα ισλαμιστών
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2011

Από τις εκλογές στην Τυνησία
ΤΥΝΙΔΑ.--

Μαζική ήταν η συμμετοχή των Τυνήσιων στις πρώτες εκλογές μετά την εκδίωξη του Μπεν Αλι, από την εξουσία, πέρυσι το Γενάρη. Επίσημα αποτελέσματα δεν είχαν εκδοθεί χθες λόγω της πληθώρας των κομμάτων, αλλά και των πολλών υποψηφίων, οι οποίοι ξεπερνούσαν τις 10.000, με αποτέλεσμα η καταμέτρηση να χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Επιπλέον, και οι ψηφοφόροι ήταν πολλοί, καθώς υπολογίζεται ότι ψήφισε το 90% των εγγεγραμμένων 4,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, ενώ δεν είχε ακόμη ξεκαθαριστεί πόσοι από τα περίπου 3,5 εκατομμύρια μη εγγεγραμμένων προσήλθαν στις κάλπες.

Σύμφωνα τόσο με την τελική ανακοίνωση της Ανώτατης Ανεξάρτητης Αρχής που είχε αναλάβει τη διενέργεια των εκλογών και στην οποία εκπροσωπούνταν όλες οι πολιτικές παρατάξεις, η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, με ορισμένες μόνο καταγγελίες για παραβίαση των κανόνων που είχαν τεθεί για την προεκλογική εκστρατεία. Ανάλογη εικόνα έδωσαν και οι περισσότεροι από 14.000 ξένοι παρατηρητές.

Χθες, και ενώ συνεχιζόταν η καταμέτρηση, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Τυνήσιων του εξωτερικού, οι οποίοι εκλέγουν τις 18 από τις 217 έδρες της νέας Βουλής. Σύμφωνα με αυτά, το ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα» κατοχυρώνει τις μισές, δηλαδή τις 8. Αναλόγως εκτιμάται ότι θα είναι και τα αποτελέσματα εντός χώρας.

Ο υπεύθυνος της εκλογικής εκστρατείας του «Ενάχντα», Αμπντχαμίντ Τζλάζι, δήλωνε, χθες, ότι, με βάση τα στοιχεία του, το κόμμα προηγείται με διαφορά από τα άλλα. Το ίδιο παραδέχτηκε και το, όπως φαίνεται, δεύτερο σε προτιμήσεις κόμμα, το «Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα», που πρόσκειται στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο και λειτουργούσε και επί Μπεν Αλι, αναγνωρίζοντας την ήττα του και σπεύδοντας να ζητήσει εγρήγορση από τους Τυνήσιους πολίτες και να εκφράσει φόβους για «ισλαμιστικές εκτροπές», ανησυχία, που, όπως μεταδιδόταν, εξέφραζαν αρκετοί πολίτες.

Εντούτοις, ο Τζλάζι έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες, την αστική τάξη της χώρας και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Επανέλαβε ότι «θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των γυναικών και θα προσπαθήσουμε για ένα κοσμικό κράτος σε συνεργασία με άλλα κόμματα, με στόχο την σταθερότητα και τη συνεργασία στη Συνταγματική Βουλή, γι' αυτό διαβεβαιώνω τους πάντες, και κυρίως τους επενδυτές και τους διεθνείς οικονομικούς εταίρους, ότι δεν χρειάζεται ν' ανησυχούν για τίποτε».

Με βάση τις ενδείξεις, το «Ενάχντα» δεν κερδίζει την πλειοψηφία της 217μελούς Βουλής και έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να συνεργαστεί με άλλα κόμματα στη νέα Συντακτική Βουλή.