Ιδρύματα στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Ομιλία της υπουργού Παιδείας στο «Forum» για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας απ' τα μονοπώλια

Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011

Το υπουργείο Παιδείας θέλει να βάλει στην υπηρεσία των «αγορών» τους φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς) και τους καθηγητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, εφαρμόζοντας το νόμο πλαίσιο. Αποκαλυπτικά είναι τα όσα είπε η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου στο «ανοιχτό Forum Ανώτατων Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων, για την αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων της Ελλάδας».

Υπενθυμίζουμε, πως από το βήμα του «Forum» έγινε έκκληση για «συστράτευση ολόκληρου του ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας» για την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων της χώρας, απ' τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη. Πρόκειται, πρακτικά, για μια έκκληση για λεηλασία από τα ενεργειακά μονοπώλια (σχετικό θέμα στο χτεσινό «Ρ», σελ. 16).

Η υπουργός Παιδείας, λοιπόν, στο παραπάνω πλαίσιο εξήγησε τι σημαίνει σύνδεση των πανεπιστημίων με την «αγορά». Περιέγραψε αναλυτικά πόσα τμήματα υπάρχουν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας που έχουν σχέση με ενέργεια και το περιβάλλον, πόσους φοιτητές και καθηγητές έχουν κ.ά. Παρουσίασε μια πλήρη καταγραφή των πτυχιούχων των τμημάτων αυτών, τη χρηματοδότηση του υπουργείου στα τμήματα, των μεταλλουργών μηχανικών που είναι ενταγμένοι στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Γιατί τα είπε όλα αυτά; Διότι όλη η λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων πρέπει να μπει στην υπηρεσία των κερδών των μονοπωλίων. Η Α. Διαμαντοπούλου σημείωσε (γενικότερα για τα ιδρύματα) πως «αναπροσδιορίζεται η σχέση πρακτικής άσκησης και η σύνδεσή της με την αγορά εργασίας και την καινοτομία» και πως «θα επιβραβεύονται οι φοιτητές και οι νέοι επιστήμονες και θα τους δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης με τον ιδιωτικό χώρο» κ.ά.

Η υπουργός Παιδείας είπε συγκεκριμένα πως η «πολιτεία που κάνει το σχεδιασμό των προγραμμάτων» πρέπει «να βρίσκεται σε σύνδεση και συνεργασία με τον ακαδημαϊκό κόσμο και με τον ιδιωτικό τομέα».

Συνάντηση με το ΤΕΙ Καβάλας

Επίσης, η υπουργός Παιδείας συναντήθηκε, χτες, και με τη διοίκηση του ΤΕΙ Καβάλας που προχωρά σε «σχέδιο ανασυγκρότησης, καθώς και στη διενέργεια Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στην αγγλική γλώσσα με σκοπό την προσέλκυση και αλλοδαπών φοιτητών από την ευρύτερη περιοχή»! Το ΤΕΙ Καβάλας φαίνεται πως θεωρείται πρότυπο στην εφαρμογή του νόμου, αφού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «εκδήλωσε ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία του υπουργείου ως προς την στενή συνεργασία με γερμανικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα εκπαίδευσης και σύνδεσης των σπουδών με την τοπική και διεθνή αγορά εργασίας».

Επιπλέον, η έννοια της ανασυγκρότησης παραπέμπει και στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Παιδείας μέσα από το νόμο πλαίσιο, με συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετονομασίες τμημάτων και αφήνοντας εντελώς ανοιχτό το τι θα γίνει με το προσωπικό, τους σπουδαστές και τους αποφοίτους των Τμημάτων αυτών.