ΔΑΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Διακήρυξη των ταξικών δυνάμεων της Ομοσπονδίας

Αύριο Σάββατο ξεκινά το 7ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Να ξεπεραστεί η εργοδοτική τρομοκρατία. Να δοθεί απάντηση στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό

Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011

Στην πρώτη γραμμή της πάλης βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις που είναι και στο «τιμόνι» της Ομοσπονδίας τους
Την ανάγκη οι εργάτες και οι εργάτριες του κλάδου να δώσουν σκληρό αγώνα ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα, με Επιτροπές Αγώνα και συστράτευση στα κλαδικά συνδικάτα, επισημαίνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος με την Προγραμματική Διακήρυξή της μπροστά στο 7ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας εργαζομένων του κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ). Η ΔΑΣ, που βρίσκεται στο «τιμόνι» της Ομοσπονδίας, καλεί, ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να δώσουν ηχηρή απάντηση και στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Το 7ο Συνέδριο της ΟΕΚΙΔΕ ξεκινά αύριο Σάββατο και ολοκληρώνεται μεθαύριο Κυριακή, στο ξενοδοχείο OSCAR, στην Αθήνα.

«Καλούμε», υπογραμμίζεται στη Διακήρυξη, «τους εργαζόμενους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να οργανώσουμε τη συμμαχία της τάξης μας με τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους σε κάθε περιοχή. Καλούμε κάθε εργάτη και εργάτρια στους κλάδους μας να βγάλει συμπεράσματα από την εμπειρία του για την πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Να βγάλει συμπεράσματα από την πολιτική και τη δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα του κλάδου». Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην οικονομική καπιταλιστική κρίση: «Επιδιώκουν να τσακίσουν όποιο εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει, να οδηγήσουν σε χρεοκοπία τους εργαζόμενους, για να σώσουν τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων. Είναι μέτρα που υποθηκεύουν για δεκαετίες τη ζωή και το μέλλον της εργατικής λαϊκής οικογένειας».

Η δράση της ΔΑΣ

Για τη δράση των ταξικών δυνάμεων τα προηγούμενα τρία χρόνια, από το 6ο Συνέδριο, σημειώνει: «Συντονίσαμε τον αγώνα μας με το υπόλοιπο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ στον αγώνα για την απόκρουση της βάρβαρης επίθεσης κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ. Παρεμβήκαμε και στηρίξαμε τον αγώνα των εργαζομένων στα Κλωστήρια Κιλκίς για να μην περάσει η εκ περιτροπής εργασία καθώς επίσης και στο Βυρσοδεψείο της Πάτρας. Στηρίξαμε το σωματείο και τους εργαζομένους στην επιχείρηση Χατζηιωάννου στην Ξάνθη για να μην περάσει η προσπάθεια της εργοδοσίας για μείωση μισθού κατά 20%. Κάναμε κάθε προσπάθεια για να μην περάσει η εκ περιτροπής εργασία στην Επίλεκτο στα Φάρσαλα και αποκαλύψαμε στους εργαζόμενους τον αισχρό ρόλο του εργοδοτικού σωματείου. Παρεμβήκαμε με τις λίγες δυνάμεις που είχαμε για να αλλάξει ρότα ο αγώνας των εργαζομένων στον Ομιλο Λαναρά. Στη Λάρισα, οι δυνάμεις στο κλαδικό συνδικάτο με τη στήριξη της Ομοσπονδίας αντιπαλέψαμε το κλείσιμο των επιχειρήσεων, αγωνιστήκαμε και προβάλαμε αιτήματα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Αποφασιστικά στηρίξαμε τον αγώνα των εργαζομένων της υποδηματοποιίας ELITE για να μην κλείσει το εργοστάσιο το οποίο παραμένει ανοιχτό δύο χρόνια».

Στον αντίποδα οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (Συνασπισμός), αποδέχθηκαν απολύσεις και εκ περιτροπής (ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ και ΜΙΝΕΡΒΑ), υπέγραψαν επιχειρησιακές συμβάσεις (ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ) και αποδέχθηκαν κατάργηση επιδομάτων (Ελληνική Υφαντουργία). Στο ΛΑΝΑΡΑ αυτές οι δυνάμεις αποδέχθηκαν να επιδοτηθεί ο επιχειρηματίας με κρατικό χρήμα. Να σημειωθεί πως οι παρατάξεις τους δεν έστειλαν καν τα έγγραφα νομιμοποίησης των αντιπροσώπων τους, αδιαφορώντας ακόμη και για τους εργάτες που τους εξέλεξαν. «Με πρόγραμμα και σχέδιο, με καθημερινή δράση και παρέμβαση σε αυτά τα εργοστάσια, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να απαλλάξουμε τις γραμμές της εργατικής τάξης από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, από την ηττοπάθεια, το συμβιβασμό και την υποταγή», υπογραμμίζεται στη Διακήρυξη.

Ταυτόχρονα, σημειώνει: «Εχουμε χρέος να δυναμώσουμε τα κλαδικά συνδικάτα μας με νέες εγγραφές από κάθε χώρο δουλειάς. Να οργανώσουμε τους εργάτες στον κάθε χώρο στήνοντας επιτροπές του συνδικάτου παντού. Να τους βοηθήσουμε να ξεφοβηθούν, να ξεπεράσουν την εργοδοτική τρομοκρατία και τους εκβιασμούς». Και συμπληρώνει: «Να διεκδικήσουμε αγωνιστικά τη δική μας προοπτική, τη δική μας διέξοδο. Το δικαίωμα και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, τις δικές μας και της χώρας μας, προς όφελός μας, προς όφελος όλου του λαού. Χωρίς τη δράση και την παρουσία των μονοπωλίων, των καπιταλιστών. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί πλήρως σταθερή εργασία για όλους, με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».