Το ημερολόγιο του Παγώνδα
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001

Πολύτιμη συμβολή για τους ιστορικούς μελετητές και ειδικότερα για τη μαρτυρική πορεία του ΚΚΕ, αποτελεί το ημερολόγιο του 2001 που εξέδωσε και κυκλοφόρησε η ΚΟΒ του χωριού Παγώνδα της Σάμου.

Η συγκέντρωση άγνωστων στοιχείων και φωτογραφιών απ' τον αγώνα των κομμουνιστών του Αιγαιοπελαγίτικου νησιού, ήταν μια επίπονη προσπάθεια κι αυτό γιατί στο χωριό Παγώνδα δημιουργήθηκε ο πρώτος κομματικός πυρήνας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του προοδευτικού κινήματος σ' ολόκληρο το νησί.

Απ' την Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στο χωριό Παγώνδα αναδείχτηκαν στελέχη που στάθηκαν πρωτοπόροι στους αγώνες των αγροτών του νησιού και ιδιαίτερα στους βυρσοδέψες (ταμπάκηδες) και στους εργάτες των οινοποιείων.

Το ημερολόγιο, με συγκεκριμένα ιστορικά στοιχεία, προβάλλει τη συμμετοχή του χωριού στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, καθώς και την ένταξη πολλών παλικαριών στον άνισο αγώνα του ΔΣΕ ενάντια στο μοναρχοφασισμό κάτω από την καθοδήγηση του Ικαριώτη αγωνιστή Γιάννη Σαλά και του ταγματάρχη Μαλαγάρη.


Δ. Σ.